US-POLITICS-BIDEN-WOMEN-HEALTH-RESEARCH

(SeaPRwire) –   WASHINGTON – Presiden Joe Biden menandatangani pakej perbelanjaan senilai $460 bilion yang diluluskan oleh Senat tepat pada masa sebelum tamatnya batas penutupan banyak agensi persekutuan yang penting.

Langkah ini membantu ahli perundangan untuk separuh jalan dalam menyelesaikan kerja-kerja peruntukan mereka bagi tahun belanjawan 2024.

Langkah ini mengandungi enam rang undang-undang perbelanjaan tahunan dan telah diluluskan oleh Dewan. Dalam menandatangani undang-undang ini, Biden mengucapkan terima kasih kepada pemimpin dan perunding dari kedua-dua pihak di kedua-dua dewan kerana kerja mereka, yang menurut pihak Putih agensi “mungkin diteruskan operasi normal mereka.”

Sementara itu, ahli perundangan sedang berunding pakej kedua enam rang undang-undang, termasuk pertahanan, dalam usaha untuk mempunyai semua agensi persekutuan sepenuhnya dibiayai menjelang tarikh akhir 22 Mac.

“Bagi mereka yang bimbang bahawa kerajaan berpecah bermakna tiada apa-apa yang pernah dilakukan, pakej bipartisan ini menunjukkan sebaliknya,” Ketua Majoriti Senat Chuck Schumer, D-N.Y., berkata selepas ahli perundangan meluluskan langkah Jumaat malam hanya beberapa jam sebelum tamatnya batas.

Beliau berkata kelulusan rang undang-undang itu akan membolehkan pengambilan lebih kontrolor lalu lintas udara dan pemeriksa keselamatan landasan kereta api, memberikan kenaikan gaji kepada pemadam kebakaran persekutuan dan meningkatkan sokongan untuk veteran tanpa rumah, antara perkara lain.

Senat meluluskan rang undang-undang dengan undian 75-22. Ahli perundangan mencari undian beberapa pindaan dan mahu memberikan pandangan mereka mengenai rang undang-undang dan keutamaan lain semasa perbahasan di dewan.

“Saya menggesa rakan sekerja saya berhenti bermain api di sini,” kata Sen. Susan Collins, ahli berpangkat tertinggi Republikan Jawatankuasa Peruntukan Senat. “Ia akan tidak bertanggungjawab bagi kita tidak untuk membersihkan rang undang-undang ini dan melakukan kerja asas yang kita ada untuk membiayai kerajaan. Apakah yang lebih penting?”

Undian itu datang lebih daripada lima bulan ke dalam tahun belanjawan semasa pemimpin Kongres bergantung kepada siri rang undang-undang sementara untuk mengekalkan agensi persekutuan dibiayai untuk beberapa minggu atau bulan pada satu masa ketika mereka berjuang untuk mencapai persetujuan perbelanjaan penuh tahunan.

Akhirnya, jumlah perbelanjaan bersyarat yang ditetapkan oleh Kongres dijangka akan datang pada kira-kira $1.66 trilion untuk tahun belanjawan penuh yang berakhir pada 30 September.

Republikan berupaya mengekalkan perbelanjaan bukan pertahanan agak rata berbanding tahun sebelumnya. Penyokong mengatakan itu adalah kemajuan dalam zaman ketika defisit persekutuan tahunan melebihi $1 trilion menjadi norma. Tetapi banyak ahli perundangan Republikan mencari potongan yang jauh lebih mendalam dan lebih banyak kemenangan dasar.

Caucus Kebebasan Dewan, yang mengandungi puluhan ahli Republikan yang paling konservatif, mendesak Republikan untuk mengundi menentang pakej perbelanjaan pertama dan kedua yang masih dinegosiasikan.

Demokrat menangkis kebanyakan pendorong dasar yang dicari sertakan oleh Republikan dalam pakej. Misalnya, mereka mengalahkan usaha untuk menghalang peraturan baru yang memperluaskan akses ke pil aborsi mifepristone.

Mereka juga berupaya sepenuhnya membiayai program pemakanan untuk wanita, bayi dan kanak-kanak berpendapatan rendah, dengan menyediakan kira-kira $7 bilion untuk apa yang dikenali sebagai program WIC. Ini adalah peningkatan $1 bilion daripada tahun sebelumnya.

Walau bagaimanapun, Republikan berjaya mencapai beberapa kemenangan dasar. Satu peruntukan akan mencegah jualan minyak di Strategic Petroleum Reserve ke China. Dasar mandat lain melarang Jabatan Keadilan menyiasat ibu bapa yang mengamalkan kebebasan bercakap di mesyuarat lembaga sekolah tempatan.

Peruntukan lain memperkukuh hak senjata bagi beberapa veteran tertentu, walaupun lawan langkah itu berkata ia boleh memudahkan mereka dengan keadaan kesihatan mental yang sangat serius seperti demensia untuk memperoleh senjata api.

“Ini bukan pakej yang saya tulis sendiri,” kata Sen. Patty Murray, pengerusi Jawatankuasa Peruntukan Senat Demokrat. “Tetapi saya bangga bahawa kita telah melindungi pembiayaan mutlak yang penting bagi kehidupan harian rakyat Amerika.”

Sen. Rand Paul, R-Ky., berkata satu masalah yang dilihatnya dengan rang undang-undang itu ialah terlalu banyak kompromi, dan itu membawa kepada terlalu banyak perbelanjaan.

“Ramai orang tidak memahami ini,” katanya. “Mereka fikir tiada kerjasama di Washington dan sebaliknya benar. Ada kompromi setiap hari untuk setiap rang undang-undang perbelanjaan.”

“Ia kompromi antara Demokrat kerajaan besar dan Republikan kerajaan besar,” tambahnya.

Walaupun ahli perundangan mencapai mereka meluluskan rang undang-undang perbelanjaan lima bulan ke dalam tahun belanjawan, Republikan merangkak proses itu tetap diperbaiki walaupun mereka memecah kitaran meluluskan semua rang undang-undang perbelanjaan dalam satu pakej besar yang ahli perundangan mempunyai sedikit masa untuk mengkaji sebelum diminta mengundi atasnya atau berisiko penutupan kerajaan. Walau bagaimanapun, yang lain berkata memecahkan pembiayaan kepada dua cebisan perundangan sukar merupakan kemajuan.

Pakej pertama meliputi kementerian Keadilan, Veteran, Pertanian, Dalam Negeri dan Pengangkutan, antara lain.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.