(SeaPRwire) –   COLUMBIA, S.C. — Presiden Joe Biden mudah menang dalam pilihan raya peringkat pertama Demokratik di South Carolina pada hari Sabtu, mengukuhkan negeri yang dipimpinnya untuk memulakan proses penamaan parti politiknya selepas ia menghidupkan semula usaha Rumah Putihnya yang ketika itu sedang merosot empat tahun lalu.

Biden menewaskan calon Demokratik lain yang berpotensi rendah di kertas undian South Carolina, termasuk Ahli Parlimen Minnesota Dean Phillips dan penulis Marianne Williamson. Kempen pemilihan semula beliau melabur dengan berat untuk meningkatkan keluaran undi dalam apa yang dilihat sebagai ujian pemanduan usahanya untuk memobilisasi pengundi hitam, blok Demokratik utama kepada peluang Biden dalam pertandingan November yang mungkin dengan bekas Presiden Donald Trump.

“Pada tahun 2020, ia adalah pengundi South Carolina yang membuktikan pakar-pakar salah, menghidupkan semula kempen kami, dan menetapkan kami di jalan untuk memenangi presiden,” kata Biden dalam kenyataan. “Kini pada tahun 2024, rakyat South Carolina telah bersuara sekali lagi dan saya tiada keraguan bahawa anda telah menetapkan kami di jalan untuk memenangi Presiden sekali lagi – dan membuat Donald Trump kalah – sekali lagi.”

The Associated Press mengisytiharkan Biden sebagai pemenang pada jam 7:23 malam berdasarkan analisis awal keputusan undian menunjukkan beliau dengan kelebihan yang menentukan di lokasi-lokasi utama di seluruh negeri. Beliau memenangi semua 55 delegasi Demokratik negeri itu.

Kemenangan itu datang berikutan presiden memimpin usaha Jawatankuasa Kebangsaan Demokrat untuk mempunyai South Carolina menjadi yang pertama dalam proses pencalonan parti, dengan menyatakan populasi penduduk negeri itu yang lebih pelbagai kaum berbanding negeri pertama-dalam-negara tradisional Iowa dan New Hampshire, yang secara besar-besaran orang putih.

South Carolina secara konsisten Republikan, tetapi 26% penduduknya adalah hitam. Dalam pilihan raya umum 2020, pengundi hitam membentuk 11% daripada pengundi kebangsaan, dan 9 daripada 10 daripadanya menyokong Biden, mengikut AP VoteCast, tinjauan yang meluas ke atas pengundi pilihan raya itu.

Biden mendesak kalendar pilihan raya yang diperbaharui yang akan melihat Nevada menjadi kedua, mengadakan pilihan raya peringkat pertama pada Selasa. Susunan baru juga memindahkan pilihan raya peringkat pertama Demokratik di Michigan, negeri swing besar dan pelbagai kaum, ke 27 Februari, sebelum medan negeri yang mengundi pada 5 Mac, dikenali sebagai Super Selasa.

New Hampshire menolak rancangan JKDN dan tetap mengadakan pilihan raya peringkat pertama bulan lalu juga. Biden tidak berkempen dan namanya tidak ada dalam kertas undian, tetapi masih menang dengan margin yang besar selepas penyokongnya melancarkan kempen tulisan tangan bagi pihaknya.

South Carolina, di mana Biden lama memegang hubungan mendalam dengan penyokong dan dermawan, juga memainkan peranan penting dalam kempennya pada tahun 2020, di mana kemenangan besar menghidupkan semula usaha yang merosot di negeri awal mengundi lain dan memancarkannya kepada pencalonan.

Biden dibantu oleh Ahli Parlimen South Carolina berpengalaman Jim Clyburn yang sokongan 2020 berfungsi sebagai isyarat lama ditunggu kepada pengundi hitam negeri itu bahawa Biden akan menjadi calon yang betul untuk menyokong kepentingan mereka. Clyburn kekal sekutu rapat Biden dan berkata pada malam Sabtu bahawa beliau percaya delegasi New Hampshire harus diduduki di konvensyen parti musim panas ini dan bahawa Demokrat perlu mengelakkan sebarang pertengkaran lanjut.

Kedua-dua Biden dan Naib Presiden Kamala Harris, wanita hitam dan Asia Amerika pertama untuk berkhidmat dalam peranan itu, sentiasa mengucapkan terima kasih kepada Demokrat South Carolina atas sokongan mereka. Biden sedang berkempen di California dan Nevada tetapi menghubungi beberapa stesen radio hitam di seluruh South Carolina dan berkata kepada WWDM di Sumter, “Satu-satunya sebab saya bercakap dengan anda hari ini sebagai presiden Amerika Syarikat adalah kerana South Carolina. Itu bukan hiperbola. Itu adalah fakta.”

Berkempen di negeri minggu lalu, presiden berkata South Carolina adalah “sebab Donald Trump kalah. Dan anda sebab kita akan menang dan mengalahkannya sekali lagi,” merangka pertandingan umum yang dijangka dengan calon utama GOP masa kini.

Lebih awal pada hari itu, Pengerusi Jawatankuasa Kebangsaan Demokrat Jaime Harrison berkata, “Kita semua tahu bahawa kita, kerana warna kulit ini, kita, datuk moyang kita, datuk nenek kita, tidak selalu boleh mengundi di sini.” Harrison adalah penduduk asal South Carolina yang hitam.

“Untuk presiden ini berkata, ‘Jaime, sepanjang hayat anda, kita telah memulakan proses ini di Iowa dan New Hampshire, dan kini, kita akan memulakannya di South Carolina’ – tiada presiden lain sebelum ini memutuskan untuk menyentuh isu itu,” tambahnya. “Tetapi Joe Biden melakukannya, dan saya akan sentiasa bersyukur kepada presiden kerana memberi kami peluang, kerana melihat kami, dan memahami betapa pentingnya kami.”

Pengundi hitam yang ditemubual semasa tempoh pengundian awal senaraian pelbagai sebab menyokong Biden, daripada pertahanan pentadbirannya terhadap hak abortus untuk melantik hakim minoriti dan lain-lain ke mahkamah persekutuan. Beberapa menggemakan amaran Biden bahawa akan mengancam demokrasi sebagaimana beliau terus menekan .

“Kita tidak boleh hidup dengan pemimpin yang akan menukarkan ini kepada diktator. Kita tidak boleh hidup di tempat yang bukan demokrasi. Itu akan menjadi kejatuhan bagi Amerika,” kata LaJoia Broughton, pemilik perniagaan kecil 42 tahun di Columbia. “Jadi undi saya dengan Biden. Ia telah dengan Biden dan akan terus dengan Biden.”

Sesetengah pengundi berkata mereka bimbang tentang , seperti yang dipaparkan dalam tinjauan awam. Trump berusia 77 tahun. Kedua-dua lelaki itu telah membuat beberapa kesilapan awam yang telah menimbulkan keraguan tentang kesiapan mereka.

“Mereka setua saya dan untuk mempunyai dua pilihan ini sahaja, itu agak sukar,” kata Charles Trower, 77 tahun dari Blythewood, South Carolina. “Tetapi saya jauh lebih suka Presiden Biden daripada mempertimbangkan lelaki yang lain.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.