Presiden Joe Biden berucap di Granite State YMCA Allard Center of Goffstown, N.H. pada 11 Mac.

(SeaPRwire) –   WASHINGTON – Presiden Joe Biden telah memenangi pencalonan presiden Demokrat dengan kemenangan mantap di Georgia dan Mississippi pada Selasa, mengatasi kebimbangan tentang kepimpinannya dalam kalangan sendiri kerana perlumbaan presiden 2024 beralih ke pertandingan umum yang banyak pengundi tidak mahu.

Donald Trump, juga dijangka memenangi pencalonan parti sendiri walaupun menghadapi liabiliti politik dan praktikal yang serius. Bekas presiden Republikan, defendan dalam empat kes jenayah, juga memenangi Georgia dan Mississippi tetapi belum mencapai ambang yang diperlukan untuk memenangi pencalonan GOP dengan undian masih dihitung di seluruh negeri Washington dan Hawaii.

Secara keseluruhannya, Selasa menandakan titik kristalisasi bagi sebuah negara yang tidak selesa dengan pilihan mereka pada 2024.

Tidak ada keraguan lagi bahawa pilihan raya umum akan datang akan menampilkan pertandingan semula antara dua bekas presiden yang cacat dan tidak popular. Dan pertandingan semula itu – pertama menampilkan dua bekas presiden AS sejak 1912 – pasti akan semakin mendalamkan perpecahan politik dan budaya negara yang terbakar selama lapan bulan yang akan datang.

Dalam satu kenyataan, Biden menyambut pencalonan sambil menggambarkan Trump sebagai ancaman serius kepada demokrasi.

Trump, kata Biden, “menjalankan kempen kebencian, balas dendam dan pembalasan yang mengancam idea Amerika sendiri.”

Beliau terus berkata, “Saya terhormat kerana gabungan pengundi yang mewakili kepelbagaian Demokratik yang kaya merentasi negara ini telah meletakkan kepercayaan kepadaku sekali lagi untuk memimpin parti kami – dan negara kami – pada masa ancaman Trump lebih besar daripada sebelumnya.”

Pada malam sebelum pilihan raya negeri Selasa, Trump mengakui bahawa Biden akan menjadi calon Demokrat, walaupun beliau melancarkan serangan baharu terhadap umur presiden.

“Saya anggap beliau akan menjadi calon,” kata Trump tentang Biden di CNBC. “Beliau adalah lawan saya satu-satunya selain nyawa, nyawa itu sendiri.”

Walaupun berbual keras, kedua-dua Biden dan Trump berhadapan dengan kelemahan yang jelas.

Trump menghadapi 91 tuduhan jenayah dalam empat kes jenayah yang melibatkan pengendalian dokumen sulit dan usaha untuk menolak pilihan raya 2020, antara jenayah yang didakwa. Beliau juga menghadapi soalan yang semakin tajam tentang rancangan dasar dan hubungannya dengan beberapa diktator paling berbahaya di dunia. Trump bertemu secara peribadi pada Jumaat dengan Perdana Menteri Hungary Viktor Orbán, yang telah mengundurkan demokrasi di negaranya.

Biden berusia 81 tahun sedang berusaha untuk meyakinkan pengundi yang meragui bahawa beliau masih secara fizikal dan mental mampu berjaya dalam pekerjaan paling penting di dunia.

Beliau juga berhadapan dengan ketidakpuasan hati dalam pangkalan progresif partinya, yang marah kerana beliau tidak berbuat lebih untuk menghentikan perang Israel terhadap Hamas di Gaza. Bulan lalu di Michigan, undian “tidak berkomitmen” yang berkaitan menarik lebih daripada 100,000 undian dan sebenarnya memenangi dua wakil Demokrat.

Sebelum undian Selasa, beberapa tanda papan di Seattle menyeru peserta pilihan raya untuk mengundi “tidak berkomitmen” juga, dengan beberapa tanda membaca: “Lebih 30,000 mati. Undi Gencatan Senjata sebelum Selasa 3/12.”

Sebaik sahaja Bella Rivera, 26 tahun, meninggalkan undiannya di kotak drop di Seattle, mereka berkata mereka berharap dengan mengundi “tidak berkomitmen” itu akan berfungsi sebagai isyarat kejutan bagi parti Demokrat.

“Jika anda benar-benar mahu undian kami, jika anda mahu menang pilihan raya ini, anda akan perlu menunjukkan sedikit sokongan untuk pembebasan Palestin – itu sesuatu yang sangat penting bagi kami – dan menghentikan dana ke Israel,” kata Rivera, guru pra-sekolah yang menggunakan kata ganti mereka/mereka.

Sementara itu, Trump dijangka memenangi bilangan wakil yang diperlukan untuk memenangi pencalonan GOP.

Beliau mendapat 11 wakil tambahan sebelum pilihan raya negeri Selasa apabila Parti Republikan Texas mengumumkan mereka akan memberikan semua 161 wakil negeri itu kepada bekas presiden, berdasarkan keputusan pilihan raya presiden minggu lalu. Parti Republikan Texas merancang untuk memberikan 11 wakil di konvensyen negeri Mei, tetapi peraturan parti kebangsaan memerlukan wakil diberikan berdasarkan pilihan raya presiden, yang dimenangi secara meluas oleh Trump.

Ini meletakkan Trump hanya 126 wakil daripada 1,215 yang diperlukan untuk memenangi pencalonan parti Republikan dalam konvensyen kebangsaan musim panas ini. Terdapat 161 wakil Republikan dipertaruhkan pada Selasa di Georgia, Mississippi, negeri Washington dan Hawaii.

Dengan prestasi yang kuat pada Selasa, Trump boleh menyapu semua wakil di Georgia, Mississippi dan negeri Washington. Hawaii akan mengalokasikan wakil secara proporsional jadi calon lain mungkin memenangi beberapa, walaupun dengan bahagian undian kecil.

Tidak pasti beliau akan mencapai tanda, kempen Trump tidak merancang parti kemenangan besar seperti minggu lalu apabila ratusan memenuhi kelab Mar-a-Lago untuk sambutan Super Selasa dengan minuman dan hidangan ringan yang disajikan.

Di Georgia, pencen Donna Graham berkata beliau lebih suka calon Republikan lain selain Trump, tetapi beliau berkata tiada cara beliau akan mengundi Biden dalam pilihan raya umum.

“Dia bukan pilihan pertama saya, tetapi dia yang terbaik,” kata Graham tentang Trump. “Ini menyedihkan bahawa ia masih pertandingan yang sama empat tahun lalu.”

– Kumpulan Penulis Berita Associated Press Hallie Golden di Seattle, Jeff Amy di Loganville, Georgia, Fatima Hussein di Manchester, New Hampshire, dan Jill Colvin di New York menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.