In this photo illustration the US President Donald Trump and

(SeaPRwire) –   Presiden Joe Biden dan bekas Presiden Donald Trump akan membahaskan secara langsung di televisyen sekurang-kurangnya dua kali sebelum pilihan raya 5 November, memberi peluang kepada pengundi untuk mendengar daripada kedua-dua calon presiden bersebelahan jauh sebelum undian awal bermula.

Debat pertama akan dihoskan oleh CNN pada 27 Jun dan debat kedua akan dihoskan oleh ABC pada 10 September, menandakan pertemuan pertama di atas pentas antara bekas Presiden dan penggantinya dalam tempoh lebih tiga tahun.

Walaupun terma-terma masih ditentukan, debat Jun dijadualkan menjadi debat awal terawal dalam sejarah dengan format umum—satu langkah yang disokong oleh kedua-dua calon untuk menjangkau pengundi awal yang penting kepada kemenangan Biden pada pilihan raya 2020. Debat tambahan yang dipanggil oleh mungkin diumumkan kemudian dalam kitaran pilihan raya.

Trump kini mendahului Biden dalam kebanyakan kaji selidik kebangsaan, menunjukkan debat boleh memainkan peranan penting dalam membentuk pendapat awam dan berpotensi mempengaruhi hasil pilihan raya. Satu kaji selidik terbaru daripada mendapati bahawa Trump mendahului di lima daripada enam negeri getir, dan bahawa lebih ramai pengundi mempercayai Trump berbanding untuk menangani ekonomi.

, calon bebas yang , tidak dijemput untuk menyertai debat dengan Biden dan Trump. Beliau mengkritik keputusan rangkaian untuk mengecualikannya, menulis di media sosial bahawa pencabar utama “berkolusi” untuk mengekalkannya daripada pentas debat “kerana mereka takut saya akan menang.”

Berikut adalah butir-butir mengenai debat presiden yang dijadualkan.

27 Jun, CNN

Debat presiden pertama akan diadakan pada 27 Jun di studio CNN Atlanta tanpa hadirin.

Debat akan bermula pada pukul 9 malam dan pengacara akan diumumkan pada tarikh kemudian, CNN berkata.

Keputusan untuk meninggalkan format hadirin langsung—satu ciri hampir setiap debat presiden sejak 1976—datang selepas kempen Biden mendakwa bahawa kumpulan yang bertepuk dan mengutuk boleh menyelamatkan perbualan. Trump menentang format itu, dengan berkata bahawa beliau lebih suka “untuk tujuan seronok, tempat yang sangat besar, walaupun Biden kata takut keramaian.”

10 September, ABC News

Biden dan Trump akan bertemu sekali lagi pada 10 September untuk debat presiden yang dihoskan oleh ABC News. Belum jelas sama ada akan ada hadirin dan pada masa apa debat akan bermula, walaupun rangkaian itu berkata ia akan diadakan semasa “waktu perdana”.

Belum ditentukan: debat naib presiden

Satu debat naib presiden juga dijangka berlangsung sebelum undian awal bermula pada September, dengan kedua-dua kempen menyatakan minat dalam debat antara Naib Presiden Kamala Harris dan rakan kongsi Trump yang akan datang.

Kempen Biden telah mencadangkan bahawa satu debat naib presiden diadakan pada akhir Julai selepas Trump dan rakan kongsi naib presidennya secara rasmi dinominasikan di Konvensyen Kebangsaan Republikan di Milwaukee, manakala kempen Trump telah memanggil empat debat presiden “selain debat Naib Presiden”.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.