Switzerland Global Migration

(SeaPRwire) –   GENEVA — Konflik dan bencana alam meninggalkan rekod hampir 76 juta orang terpaksa berpindah di dalam negara mereka tahun lalu, dengan keganasan di Sudan, Congo dan Timur Tengah menjadi punca dua pertiga pergerakan baru, menurut laporan kumpulan pemantauan migrasi terkemuka pada Selasa.

Laporan Pemantauan Penempatan Dalaman (Internal Displacement Monitoring Center) mendapati bilangan orang yang terpaksa berpindah di dalam negara mereka, atau IDP, meningkat sebanyak 50% dalam tempoh lima tahun dan hampir dua kali ganda dalam tempoh sepuluh tahun. Ia tidak merangkumi pelarian – orang yang terpaksa melarikan diri ke negara lain.

Laporan ini menjejak dua set maklumat utama. Ia mengira 46.9 juta pergerakan fizikal orang pada tahun 2023 – kadang-kadang lebih daripada sekali. Dalam kebanyakan kes, seperti selepas bencana alam seperti banjir, orang akhirnya kembali ke rumah.

Ia juga mengumpul bilangan kumulatif orang yang masih tinggal jauh dari rumah mereka pada tahun 2023, termasuk mereka yang masih terpaksa berpindah dari tahun-tahun sebelumnya. Kira-kira 75.9 juta orang masih terpaksa berpindah pada akhir tahun lalu, menurut laporan itu, dengan separuh daripadanya di negara-negara Afrika sub-Sahara.

“Penilaian laporan ini ialah kita berada dalam krisis yang mendalam secara global kerana kami belum pernah mencatatkan angka yang lebih teruk untuk penempatan dalaman akibat keganasan, konflik, penganiayaan,” kata Jan Egeland, setiausaha agung Majlis Pengungsi Norway, yang mengendalikan pusat pemantauan.

Hampir 90% daripada jumlah penempatan dikaitkan dengan konflik dan keganasan, manakala kira-kira 10% timbul daripada impak bencana alam.

Penempatan lebih 9 juta orang di Sudan pada akhir tahun 2023 merupakan rekod untuk sebuah negara tunggal sejak pusat memulakan penjejakan jenis angka 16 tahun lalu.

Ini merupakan peningkatan hampir 6 juta dari akhir tahun 2022. meletus pada April 2023 apabila ketegangan yang semakin meningkat antara pemimpin tentera dan Pasukan Sokongan Cepat saingan meletus ke dalam pertempuran terbuka di seluruh negara.

Kumpulan itu melaporkan jumlah pergerakan 3.4 juta orang di dalam Gaza pada suku terakhir tahun 2023 ketika tindak balas tentera Israel ke atas serangan pada 7 Oktober di Israel. Ini bermakna banyak orang berpindah lebih daripada sekali di dalam wilayah kira-kira 2.2 juta orang. Pada akhir tahun, 1.7 juta orang terpaksa berpindah di Gaza.

Pengarah Pusat Pemantauan Alexandra Bilak berkata jutaan orang yang terpaksa melarikan diri pada tahun 2023 merupakan “hujung aisberg”, di atas puluhan juta lagi yang terpaksa berpindah akibat konflik, keganasan dan bencana sebelum dan berterusan.

Angka-angka ini menawarkan jendela yang berbeza terhadap impak konflik, perubahan iklim dan faktor-faktor lain terhadap pergerakan manusia. Agensi PBB bagi pelarian mengawasi penempatan merentasi sempadan tetapi bukan di dalam negara, manakala agensi PBB bagi migrasi menjejak semua pergerakan orang, termasuk untuk sebab-sebab ekonomi atau gaya hidup.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.