Zhao Binance

(SeaPRwire) –   Binance Holdings Ltd. dan Ketua Eksekutifnya Changpeng Zhao bersetuju untuk mengaku bersalah terhadap tuduhan jenayah dan sivil di bawah persetujuan yang dicapai dengan Jabatan Keadilan, menurut Wall Street Journal.

Zhao bersetuju meletak jawatan sebagai CEO dan mengaku bersalah melanggar keperluan anti-pengubahan wang haram sebagai sebahagian daripada penyelesaian itu, yang merangkumi Jabatan Perbendaharaan dan Suruhanjaya Perdagangan Komoditi, kata WSJ.

Tuduhan itu datang sebagai sebahagian daripada penyelesaian yang dinegosiasikan antara kedua-dua pihak yang akan membolehkan Binance untuk terus beroperasi sambil menyelesaikan dakwaan salah laku jenayah daripada pengubahan wang haram dan penipuan bank kepada pelanggaran sanksi. Bloomberg News melaporkan penyelesaian itu pada Isnin.

Penyelesaian terhadap pertukaran mata wang kripto terbesar di dunia dan pemimpin tertingginya mewakili ketika industri itu telah menghadapi penyiasatan yang semakin meningkat daripada Jabatan Keadilan, agensi kerajaan lain dan ahli perundangan.

BNB, mata wang kripto yang berkaitan dengan ekosistem Binance, merosot berikutan laporan itu. Token itu telah menyentuh paras tertinggi selama lima bulan lebih awal dalam hari atas berita bahawa DOJ akan segera mengesahkan penyelesaiannya dengan pertukaran itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)