WASHINGTON – Setiausaha Negara Amerika Syarikat Antony Blinken pada Ahad mempertahankan tindakan melepasi Kongres untuk menjual senjata kepada Israel dan mendesak ahli parlimen untuk membantu Ukraine.

(SeaPRwire) –   Blinken berkata keperluan Israel menjustifikasikan keputusan jarang untuk melepasi Kongres. “Israel sedang bertempur sekarang dengan Hamas,” katanya semasa wawancara televisyen. “Dan kami mahu pastikan Israel mempunyai apa yang diperlukan untuk mempertahankan diri terhadap Hamas.”

Ammunisi kereta kebal dan sokongan berkaitan hanya membentuk bahagian kecil jualan senjata kepada Israel, kata Blinken, dan bahawa yang lain kekal tertakluk kepada kajian Kongres. “Ia sangat penting bahawa suara Kongres didengari dalam ini,” katanya.

Keputusan untuk terus dengan jualan lebih $106 juta untuk peluru kereta kebal datang ketika pakej bantuan lebih besar pentadbiran Biden tersekat dalam perdebatan mengenai

Blinken menyatakan Presiden Joe Biden bersedia membuat untuk mendapatkan pakej bantuan bergerak. “Ia sesuatu yang presiden bersedia terlibat sepenuhnya,” kata Blinken.

Senator Mitt Romney, R-Utah, berkata terdapat persetujuan bipartisan bahawa sesuatu perlu dilakukan untuk menangani bilangan rekod pendatang menyeberangi sempadan Mexico ke Amerika Syarikat.

“Kami mahu menyelesaikan itu, untuk mengukuhkan sempadan. Saya baru sahaja melihat presiden Amerika Syarikat berkata bahawa kita perlu mengukuhkan sempadan. Beliau betul. Jadi, sebarang usaha yang tidak melakukannya akan ditolak oleh Republikan,” kata Romney.

Tarafnya sangat tinggi bagi Ukraine, kata Blinken, memandangkan “ ” bagi Ukrainians.

“Ini adalah masa untuk benar-benar maju kerana jika tidak, kami tahu apa yang berlaku. (Presiden Rusia Vladimir) Putin akan dapat bergerak ke depan dengan kekebalan dan kami tahu beliau tidak akan berhenti di Ukraine.”

Kongres sudah memperuntukkan $111 bilion untuk membantu Ukraine, dan pengarah belanjawan Biden, Shalanda Young, minggu lalu kepada pemimpin Dewan dan Senat bahawa AS akan kehabisan dana untuk menghantar senjata dan bantuan kepada Ukraine menjelang akhir tahun, yang akan “menyepak lutut” Ukraine di medan perang.

Tetapi Senator JD Vance, R-Ohio, berkata pentadbiran belum menjelaskan bantuan tambahan kepada Ukraine. “Jadi apa yang kami katakan kepada presiden dan benar-benar kepada dunia ialah, anda perlu mengartikulasi apa matlamatnya. Apakah $61 bilion akan mencapai yang tidak dicapai $100 bilion?” kata Vance.

Senator Chris Murphy, D-Conn., berkata wang itu akan membuat perbezaan kerana Rusia berjuang untuk membiayai usaha perangnya. “Ia boleh mengubah hasil peperangan ini,” kata Murphy. “Kerana pada masa yang sama kami membuat komitmen baharu kepada Ukraine, keupayaan Rusia untuk terus berjuang dalam peperangan ini dalam bahaya.”

Romney berkata beliau juga menyokong bantuan kepada Ukraine. “Pandangan peribadiku ialah ia sangat penting bagi kepentingan Amerika Syarikat untuk melihat kejayaan Ukraine dan untuk menyediakan senjata yang diperlukan Ukraine untuk mempertahankan diri. Apa-apa selain itu akan menjadi derhaka besar terhadap tanggungjawab kami, saya percaya, kepada dunia demokrasi tetapi juga kepada kepentingan negara kami sendiri,” katanya.

Blinken muncul dalam ABC’s This Week dan CNN’s State of the Union. Romney dan Murphy adalah dalam NBC’s Meet the Press. Vance adalah dalam CNN.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.