(SeaPRwire) –   TEL AVIV, Israel — Setiausaha Negara Antony Blinken berbual dengan Presiden Mahmoud Abbas pada Rabu mengenai pembaharuan pentadbiran kerajaan sendiri Palestin, sebagai sebahagian daripada usaha AS untuk menggerakkan rantau ini di belakang rancangan pasca perang untuk Gaza yang juga termasuk langkah konkrit ke arah negara Palestin.

Blinken menyatakan bahawa beliau telah mendapatkan komitmen daripada beberapa negara di rantau ini untuk membantu membina semula dan mentadbir Gaza selepas perang Israel terhadap Hamas, dan bahawa normalisasi Israel-Arab yang lebih meluas masih mungkin, tetapi hanya jika terdapat “laluan ke negara Palestin”.

Dalam pertemuan mereka Rabu di bandar Ramallah di Tebing Barat, Blinken memberitahu Abbas bahawa AS menyokong “langkah-langkah nyata ke arah penciptaan negara Palestin,” menurut jurucakap Kementerian Luar Negeri Matthew Miller. Beliau berkata mereka membincangkan pembaharuan pentadbiran.

Wawasan yang diterangkan oleh Blinken menghadapi halangan yang serius. Kerajaan Perdana Menteri Benjamin Netanyahu sangat menentang penciptaan negara Palestin bersebelahan dengan Israel, dan kepimpinan Palestin pro-Barat otokratik yang tidak popular di kalangan rakyat Palestin.

Perang di Gaza masih bergegaran tanpa penghujung yang kelihatan, menyemarakkan kekecewaan di kalangan penduduk di enklaf pantai kecil itu. Pertempuran juga telah menyemarakkan ketegangan antara Israel dan militan Hezbollah Lubnan yang menimbulkan kebimbangan akan berlakunya .

Dalam lawatannya yang keempat ke rantau ini sejak perang bermula tiga bulan lalu, Blinken telah bertemu dalam beberapa hari kebelakangan ini dengan pemimpin Arab Saudi, Jordan, Qatar, Emiriah Arab Bersatu dan Turki. Beliau menyatakan mereka terbuka untuk menyumbang kepada rancangan pasca perang di Gaza sebagai balasan untuk kemajuan dalam mencipta negara Palestin.

Duta Besar Arab Saudi ke UK pergi lebih jauh pada Selasa, bahawa kerajaan masih berminat dalam dengan Israel, tetapi ia mesti termasuk “tiada kurang daripada sebuah negara Palestin merdeka.”

“Satu tidak datang tanpa yang lain,” kata Putera Khalid bin Bandar.

Selepas bertemu dengan Netanyahu dan pegawai-pegawai Israel yang lain pada Selasa, Blinken menyampaikan mesej tegas, dengan menyatakan bahawa Israel mesti berhenti menghalang keupayaan Palestin untuk mentadbir diri mereka sendiri dengan .

Tetapi beliau juga berkata bahawa Pihak Berkuasa Palestin “mempunyai tanggungjawab untuk memperbaharui dirinya, untuk memperbaiki tadbir urusannya,” dan bahawa beliau akan membincangkannya dengan Abbas berusia 88 tahun, yang tidak bertanding dalam pilihan raya sejak 2005 dan tidak disokong oleh rakyat Palestin.

Pihak Berkuasa Palestin mentadbir bahagian-bahagian Tebing Barat yang diduduki Israel di bawah perjanjian damai sementara yang dicapai pada tahun 1990-an dan bekerjasama dengan Israel dalam hal-hal keselamatan. Tetapi ia tidak berdaya untuk mencegah pengembangan penempatan di wilayah yang diduduki yang ingin digunakan untuk negara masa depan, dan tidak ada rundingan damai yang serius atau substantif sejak Netanyahu kembali ke pejabat pada tahun 2009.

Pentadbiran Presiden AS Joe Biden tidak berdaya untuk memaksa Israel membuat sedikit pun pengorbanan kepada Palestin, seperti menyerahkan semua hasil cukai yang dikutip bagi pihak mereka, atau membenarkan untuk melayani rakyat Palestin di Jerusalem timur yang diilhakkan oleh Israel.

Kemudian Rabu, Abbas dijadualkan bertemu dengan pemimpin Jordan dan Mesir, dua sekutu AS yang lama bertindak sebagai pengantara dalam konflik Israel-Palestin, di bandar pantai Laut Merah Aqaba, Jordan.

Israel bersumpah akan terus berjuang sehingga menghancurkan Hamas dan mengembalikan puluhan tebusan yang dipegang kumpulan itu selepas . Pegawai Israel menyatakan kempen itu akan berterusan sehingga akhir tahun ini, dan rancangan pasca perangnya menyeru kawalan tentera terbuka tanpa batas di atas wilayah itu, yang ditarik balik tentera dan penduduknya pada tahun 2005.

Hampir 85% daripada penduduk 2.3 juta orang Gaza telah dipaksa keluar daripada rumah mereka akibat pertempuran, dan , dengan hanya aliran makanan, air, ubat-ubatan dan bekalan lain memasuki melalui pengepungan Israel.

Blinken berkata lebih makanan, air, ubat-ubatan dan bantuan lain perlu memasuki dan didagangkan dengan berkesan, dan beliau menyeru Israel untuk “melakukan segala yang boleh untuk menghapuskan sebarang halangan.”

Serangan balas telah mengurangkan banyak bahagian utara Gaza, termasuk Bandar Raya Gaza, , menimbulkan kebimbangan sama ada ratusan ribu orang Palestin yang melarikan diri dari kawasan-kawasan itu akan pernah dapat kembali.

Ahli-ahli kanan kerajaan Netanyahu telah mencadangkan mereka dididik semula di tempat lain, yang dituduh sebagai pembersihan etnik. Blinken berkata AS menentang sebarang senario sedemikian dan bahawa dasar kerajaan Israel bukanlah untuk dididik semula.

Tentera sekarang memberi tumpuan kepada operasi besar-besaran di bandar Khan Younis selatan dan kem pelarian berkepadatan tinggi di pusat Gaza yang bertarikh . Ratusan orang telah terbunuh dalam hari-hari kebelakangan ini dalam serangan berterusan di seluruh wilayah itu, termasuk di kawasan selatan jauh di mana orang telah diperintahkan mencari perlindungan.

Serangan udara lewat Selasa mengenai sebuah rumah empat tingkat barat bandar Rafah selatan, membunuh sekurang-kurangnya 14 orang dan mencederakan sekurang-kurangnya 20 orang lagi, termasuk wanita dan kanak-kanak, menurut pegawai kesihatan. Pemerhati Associated Press melihat yang mati dan cedera dibawa ke hospital berhampiran.

Jaber Abu Hamed, yang melarikan diri dari rumahnya di Bandar Raya Gaza bulan lalu dan berlindung berhampiran hospital utama di Khan Younis, berkata beliau mendengar tembakan berterusan dan letupan. “Sirene ambulans tidak berhenti,” katanya.

Sejak perang bermula, serangan balasan Israel telah membunuh 23,357 orang Palestin dan mencederakan lebih daripada 59,000 orang, menurut terkini Rabu daripada . Kira-kira dua pertiga daripada yang mati adalah wanita dan kanak-kanak, menurut pegawai kesihatan. Jumlah kematian tidak membezakan antara pejuang dan orang awam.

Dalam serangan 7 Oktober, di mana Hamas mengatasi pertahanan Israel dan menyerbu beberapa komuniti, militan Palestin membunuh hampir 1,200 orang, kebanyakannya orang awam. Mereka menculik kira-kira 250 orang lagi, hampir separuh daripada mereka dibebaskan semasa gencatan senjata selama seminggu pada November.

Tentera Israel menyatakan ia berusaha mengelakkan kerosakan kepada orang awam dan menyalahkan jumlah kematian yang tinggi kepada Hamas kerana mereka berjuang di kawasan yang padat penduduk. Ia menyatakan ia telah membunuh kira-kira 8,000 militan – tanpa menyediakan bukti – dan bahawa 186 tentera sendiri terbunuh dalam serangan balas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.