(SeaPRwire) –   Dengan kapal kontena 95,000 tan Dali tidak berdaya dan terhanyut tanpa kawalan ke arah Jambatan Francis Scott Key, juru tunggang pelabuhan yang mengawal kapal itu hanya mempunyai minit untuk membuat usaha terakhirnya untuk mengelakkan malapetaka.

Dia mengisytiharkan kesusahan, menurunkan labu dan, yang penting, meminta bantuan dari kapal tunda berhampiran. Dua kapal tunda kuasa 5,000 kuda, yang hanya beberapa minit sebelumnya telah membantu memandu kapal itu keluar dari jetinya di Pelabuhan Baltimore dan berpecah, dengan cepat berpusing kembali dan bergegas ke arah Dali. Tetapi ia terlambat. Kapal besar yang dipenuhi kargo itu menabrak jambatan pada waktu fajar Selasa, menumbangkan laluan itu dan .

Sama ada kapal tunda itu boleh mengelakkan malapetaka dengan Dali sudah tidak dapat dikawal adalah dipertikaikan. Tetapi pakar maritim yang ditemubual oleh Agensi Berita Associated Press mengatakan mereka mungkin boleh membuat perbezaan jika kapal tunda itu kekal bersama kapal itu lebih lama, mengiringinya dalam perjalanan 18 minit melalui saluran air dalam pelabuhan, dalam kedudukan untuk melihat ia terhanyut keluar laluan dan mungkin menolak atau menunda ia kembali ke laluan.

Tetapi dalam pelabuhan Baltimore, pengiringan kapal tunda dipanjangkan sebegini tidak diperlukan atau pun biasa kerana kos tambahan yang akan ditambah untuk penghantar kargo. Tetapi dengan saiz kapal kontena yang semakin besar dan ancaman yang dibawa kepada jambatan dan infrastruktur penting yang lain, sesetengah orang mempersoalkan sama ada ia sepatutnya diperlukan.

“Saya adalah peminat besar pengiringan kapal tunda,” kata Joseph Ahlstrom, ahli Lembaga Pesuruhjaya Pelaut Negeri New York, yang mengawal selia juru tunggang pelabuhan negeri itu. “Jika digunakan awal dan dengan berkesan, ya, pengiringan kapal tunda boleh mencegah perlanggaran dengan jambatan atau dengan kapal lain, atau terdampar.”

“Pergi ke laut adalah bahaya,” tambah Ahlstrom, yang juga mengajar di Kolej Maritim Universiti Negeri New York. “Tetapi jika anda mahu pergi ke laut, jika anda mahu meletakkan diri anda dalam risiko, lakukan apa sahaja untuk meminimumkan risiko.”

Pakar maritim memberitahu AP bahawa malapetaka Baltimore menyoroti bagaimana setiap pelabuhan membuat peraturan sendiri untuk kapal tunda, menghasilkan corak yang berbeza di seluruh negara, dan bagaimana persaingan antara pelabuhan untuk perniagaan dari syarikat penghantaran yang sensitif kos telah mengatasi panggilan untuk pengiringan kapal tunda dipanjangkan yang boleh menambah puluhan ribu dolar untuk setiap transit.

Pelabuhan Baltimore, dikendalikan oleh negeri Maryland, biasanya menggunakan kapal tunda untuk membantu manuver kapal besar keluar dari jeti mereka dan tidak memerlukan pengiringan kapal tunda dipanjangkan ke dalam saluran pelabuhan dan Teluk Chesapeake yang lebih luas kecuali jika diperintahkan oleh juru tunggang pelabuhan tempatan atau Pengawal Pantai Amerika Syarikat atas kebimbangan keselamatan yang berkaitan dengan cuaca, lalu lintas, kargo atau isu mekanikal. Penghantar kargo juga boleh meminta kapal tunda.

Dalam kes Dali, dua juru tunggang pelabuhan negeri menaiki kapal bendera Singapura itu untuk mengambil alih navigasi melalui pelabuhan ketika kapal itu memulakan perjalanan ke Sri Lanka. Dua kapal tunda, Eric McAllister dan Bridget McAllister, membantu kapal besar itu keluar dari ruang sempit jeti dan kemudian dibebaskan apabila kapal itu selamat di saluran.

Tetapi dalam masa beberapa minit, mengikut data satelit yang menjejak lalu lintas kapal, kapal 984 kaki (300 meter) Dali mula terhanyut keluar lorongnya dan berpusing lebih tajam sebelum menabrak salah satu tiang utama jambatan, yang merupakan laluan penting untuk pemandu trak dan penumpang Baltimore.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.