(SeaPRwire) –   Menangani krisis iklim akan sukar dan memerlukan tumpuan dan tindakan yang fokus. Ia bukanlah masalah yang akan hilang, dan sebenarnya banyak bukti baru menunjukkan bahawa dunia semakin panas dan berubah lebih cepat, dari segi cuaca, berbanding yang dijangka hanya beberapa tahun yang lalu. Ramai penduduk dan ekosistem yang sangat terdedah sudah menghadapi impak membinasakan perubahan iklim. Walaupun persidangan akhir tahun lalu memberikan harapan bahawa negara-negara di dunia boleh bertindak balas terhadap perubahan iklim dengan bermakna, semakin jelas bahawa kenaikan suhu global akan melebihi ambang 1.5°C (2.7°F) yang pertama ditakrifkan sebagai sebahagian daripada Perjanjian Iklim Paris 2015. Semasa ini, bumi sudah lebih panas 1°C berbanding asas abad ke-19 dan kemungkinan akan melepasi tahap 1.5°C secara global pada pertengahan 2030-an. Tingkap peluang untuk menangguhkan peristiwa ini hampir ditutup, kerana hadangan besar termasuk kekurangan pembiayaan dan kapasiti institusi, dan untuk tidak katakan kemiskinan, penggunaan, dan kekurangan kepercayaan masyarakat.

Walaupun cabaran untuk menangani krisis iklim adalah besar, beberapa peluang berharga untuk maju dengan penyelesaian iklim terletak jauh di dalam genggaman kita. Penting bagi kita bekerjasama untuk mencapai matlamat apa yang dipanggil “pembangunan tahan iklim”, dan dengan itu secara serentak menyesuaikan diri dengan risiko iklim yang semakin meningkat dan . Bersama-sama, dua matlamat ini boleh menangani perubahan iklim sambil mempromosikan pembangunan ekonomi yang kedua-duanya mampan dan adil. Keadilan adalah pusat proses peralihan. Sama ada ia industri dan pekerja menyesuaikan diri semula untuk , atau komuniti yang takut kehilangan kawasan mereka ke banjir atau gentrifikasi iklim, bukti yang menunjukkan bahawa semakin adil dan terlibat proses membuat keputusan, semakin berkemungkinan tindakan iklim akan berjaya.

Dua lagi bidang penyelesaian iklim yang penting untuk kehidupan seharian kita: kualiti hidup di bandar dan bandar kita, dan pengayaan alam sekitar yang mengelilingi dan terserap di dalamnya. Kita hidup dalam abad bandar yang sangat mendalam. Semasa ini, 56% daripada 8.1 bilion penduduk dunia hidup di kawasan bandar, dan hampir kesemua pertumbuhan penduduk global yang dijangka dalam beberapa dekad akan datang akan berada di kawasan metropolitan. Pada masa yang sama, tempat-tempat ini menghasilkan kira-kira 70% daripada pelepasan gas rumah hijau dunia dan di mana kebanyakan aktiviti ekonomi berlaku.

Melalui perancangan yang bertanggungjawab dan adil, bandar dan bandar kita boleh mengintegrasikan penyelesaian iklim terkini sambil juga menjadikan bandar dan bandar kita tempat yang lebih baik untuk hidup dan memberikan semua dengan kualiti hidup yang lebih tinggi. Asas pencapaian ini adalah melindungi dan menggunakan perkhidmatan alam sekitar dengan lebih berkesan. Walau bagaimanapun, penyelesaian untuk perubahan iklim tidak dapat menangani semua cabaran penyesuaian dan peredaman kita, tetapi data menunjukkan semakin banyak kita dapat melindungi dan meningkatkan kepelbagaian biologi dan fungsi ekosistem, semakin banyak manfaat yang boleh kita peroleh dalam pengurangan banjir, penyejukan bandar, dan perlindungan kualiti udara dan air.

Satu persoalan penting adalah sama ada atau tidak kita boleh membuat perubahan yang begitu besar. Melihat kembali sejarah kita yang terdekat, kita mendapati banyak kisah bagaimana kita telah berbuat demikian. Dalam buku yang akan diterbitkan tidak lama lagi, Cities and Environmental Change: From Crisis to Transformation, saya mendokumenkan banyak contoh bagaimana krisis alam sekitar bandar yang kelihatan menakutkan telah ditangani melalui inovasi. Sebagai contoh, menjelang pertengahan 1950-an, pencemaran udara telah menjadi isu kesihatan dan ekonomi yang ketara di kawasan Los Angeles yang lebih besar. Dalam tempoh satu dekad, sains pencemaran udara yang baru, koalisi pemangku kepentingan, dan institusi tadbir urus yang inovatif telah dicipta dan dilaksanakan.

Dalam skala besar, pemodenan bandar – walaupun jauh dari sempurna – membawa kemajuan yang ketara dalam bekalan air minum, sanitasi, penjanaan kuasa, pengangkutan awam massa, dan rekreasi di banyak tempat. Walau bagaimanapun, pembangunan ini tidak sekata, dan hari ini banyak bandar, terutamanya di Selatan Global, sedang berkembang tanpa infrastruktur yang diperlukan untuk menyokong penduduk tempatan dengan baik. Pembangunan tahan iklim merupakan peluang untuk mengurangkan atau bahkan menghapuskan perbezaan ini.

Perpaduan perubahan iklim global, pembandaran pesat dan permintaan ekonomi dan sosial yang semakin meningkat untuk keadilan mencipta kedua-dua keperluan segera untuk tindakan, dan peluang jarang untuk mentransformasikan masa kini dan mencipta masa depan yang lebih baik. Penyelesaian berjaya kepada krisis alam sekitar bandar masa lalu boleh memberi kita wawasan bagaimana untuk menangkap peluang ini dengan cara terbaik: Ia menunjukkan pentingnya tindak balas yang fleksibel di mana pengalaman hidup, dan keperluan pelbagai pemangku kepentingan dipertimbangkan dalam perancangan dasar.

Selain itu, kita tahu bahawa penyelesaian harus memfokuskan untuk menjamin pengetahuan, pembiayaan dan kapasiti membuat keputusan yang diperlukan di depan, dan bersedia bertindak apabila tingkap terbuka. Kejutan seperti banjir besar-besaran dan wabak penyakit boleh menjadi titik pusing dan menarik perhatian kepada isu-isu; tetapi jika dasar-dasar muncul adalah berkesan dan memberikan penyelesaian jangka panjang, mereka juga harus menangani keadaan masyarakat yang mendasar, seperti ketidakadilan dan ketidakpercayaan terhadap mereka yang berkuasa kerana sejarah dipinggirkan dari proses membuat keputusan.

Sudah ada banyak cerita kejayaan tindakan iklim skala kecil dan eksperimen lain yang membuat perbezaan. Bukti sejarah menunjukkan bahawa untuk memanfaatkan skala besar, kita perlu lebih baik memantau dan menilai contoh-contoh ini, melibatkan orang dan institusi dari semua peringkat kerajaan, memanfaatkan motivasi insentif sektor swasta, dan menangani kebimbangan mereka yang menentang perubahan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.