(SeaPRwire) –   Jan Mars begitu gembira tentang gerhana matahari yang akan datang sehingga beliau membeli 1,200 pasang kacamata gerhana matahari jenama untuk pelanggan dan kawan-kawannya.

“Man, ia pasti salah satu perkara yang akan anda ingat sepanjang hayat,” kata ejen hartanah berusia 58 tahun berasaskan di Collierville, Tenn. tentang menyaksikan gerhana matahari penuh pertamanya pada tahun 2017. “Saya melihat bila gerhana matahari seterusnya berlaku ketika saya pulang dari yang itu. Saya nampak bahawa [ladang abang saya] akan berada di tengah-tengah kawasan totalitas dan saya telahpun memanggilnya dan berkata, ‘Saya harap anda benar-benar menikmati ladang anda, kerana anda perlu mengekalkannya sehingga masa itu.’”

Tetapi di mana anda membeli kacamata sebelum gerhana matahari 8 April adalah penting. Kacamata gerhana matahari yang tidak selamat menjadi masalah besar pada tahun 2017, menyebabkan penjual runcit dalam talian seperti Amazon terpaksa menghadapi tindakan undang-undang oleh pelanggan yang membeli kacamata tidak selamat. (Kes itu kemudian ditolak di mahkamah.)

Berikut adalah segala-galanya anda perlu ketahui tentang bagaimana membeli kacamata gerhana matahari, mendapatkannya secara percuma—dan elakkan kacamata palsu.

Bagaimana untuk membeli kacamata gerhana matahari selamat

Sebelum membeli kacamata gerhana matahari atau penonton, pastikan anda memeriksa bahawa barang tersebut datang daripada senarai Persatuan Astronomi Amerika (AAS). Walaupun AAS sebelum ini mengeluarkan kenyataan menyatakan bahawa kebanyakan kacamata gerhana matahari selamat digunakan, kumpulan itu baru-baru ini mendapati pasang kacamata palsu yang tidak memenuhi piawaian ISO 12312-2 yang menentukan berapa banyak cahaya ultraungu dan inframerah boleh dilalui oleh penapis.

“Ia tidak bijak untuk hanya pergi ke Amazon, Etsy, eBay, atau Google dan mencari kacamata gerhana matahari dan membeli apa sahaja yang muncul,” kata Richard Fienberg, pengurus projek Pasukan Tugas Gerhana Matahari Persatuan Astronomi Amerika. “Terdapat syarikat yang menjual kacamata gerhana matahari dengan dalih palsu. Dua dalih palsu yang paling mungkin ialah kacamata tersebut sebenarnya tidak diuji dengan betul dan ditunjukkan selamat, atau kacamata tersebut dibuat di China tetapi dicetak dengan maklumat yang menyatakan ia dibuat di Amerika.” Di mana kacamata itu dihasilkan penting kerana kacamata perlu diuji menggunakan peralatan yang diluluskan di makmal bertauliah.

Sebagai sebahagian daripada Pasukan Tugas Gerhana Matahari, Fienberg melihat laporan ujian syarikat, dan mengesahkan pengedar serta melakukan siri pemeriksaan lain, sebelum menambah mereka ke senarai AAS. (Senarai ini bukanlah lengkap, bermakna terdapat penjual lain yang selamat untuk dibeli daripada.)

“Jika anda melihat syarikat yang mendakwa berada dalam senarai AAS, dan kemudian anda pergi melihat senarai AAS dan mereka tidak ada di situ, ini sepatutnya memberi anda maklumat,” kata Feinberg. “Mereka mungkin pernah berada di situ pada tahun 2017. Tetapi kami memadamkan senarai dan memulakannya semula beberapa tahun lalu.”

Amazon memberitahu TIME bahawa semua kacamata gerhana matahari yang dijual mesti mematuhi piawaian ISO dan datang daripada senarai AAS. “Kami sentiasa memantau kedai kami, dan jika kami mendapati produk tidak dikesan oleh kawalan automatik kami, kami akan segera menangani isu tersebut dan mempertingkat kawalan kami. Kami mengambil tindakan untuk mengekalkan pilihan yang selamat untuk pelanggan kami, termasuk mengeluarkan produk tidak mematuhi, dan berhubung dengan penjual, pembuat, dan agensi kerajaan untuk maklumat tambahan, apabila perlu,” kata jurucakap Amazon.

Bagaimana untuk menguji kacamata gerhana matahari yang rosak

Berdasarkan pasaran yang tidak boleh dipercayai, Fienberg mencadangkan pelanggan menguji kacamata gerhana matahari mereka sebelum 8 April untuk memastikan mereka mempunyai pasang yang selamat. Untuk berbuat demikian, beliau berkata anda perlu memakai kacamata gerhana matahari anda di dalam rumah terlebih dahulu. Jika anda dapat melihat bilik dan objek di sekeliling anda, ia bermakna kacamata anda tidak gelap cukup dan tidak akan melindungi anda dengan betul daripada matahari.

“Terdapat beberapa lampu terang sangat yang mungkin anda dapat melihat melaluinya—seperti pijar lampu voltan tinggi lama, anda mungkin dapat melihat filamen, [atau] jika anda mempunyai pijar halogen, ”kata Fienberg. “Jika anda memandang melaluinya dan anda tidak dapat melihat apa-apa, maka anda sebenarnya boleh keluar dan melihat matahari secara ringkas melaluinya dan mungkin mendapati pandangan adalah okay, ia tajam, tidak terlalu terang, tidak terlalu gelap. Kemudian anda harus berasa cukup yakin bahawa mereka selamat.”

Bagaimana untuk mendapatkan kacamata gerhana matahari percuma

Jaringan Perpustakaan STAR akan mengedarkan lima juta pasang kacamata gerhana matahari ke lebih 13,000 perpustakaan awam di seluruh Amerika Syarikat, menurut AAS. Pengunjung berminat harus memeriksa dengan perpustakaan tempatan mereka untuk melihat sama ada mereka menerima sebarang pasang percuma, dan juga boleh memeriksa .

Beberapa klinik oftalmologi, termasuk MyEyeDr., akan memberikan kacamata gerhana matahari percuma di . Warby Parker juga akan menawarkan di semua stor bermula 1 April.

Gabenor New York Kathy Hochul mengumumkan pada Selasa bahawa negeri itu akan mengedarkan kacamata gerhana matahari edisi terhad “I love NY” di 30 lokasi. Anda boleh memeriksa pusat pengedaran . Anda juga harus memeriksa sama ada daerah atau bandar tempatan anda menawarkan kacamata percuma. Penduduk di Daerah Chautauqua, New York misalnya, boleh mendapatkan kacamata daripada .

Anda mungkin juga dapat menyelamatkan beberapa di majlis tontonan tempatan anda. Republic Square di Austin, Texas menawarkan kacamata penonton gerhana matahari percuma untuk mereka yang hadir pada .

Bilakah anda perlu menggunakan kacamata gerhana matahari?

Walaupun anda akan dapat melihat dengan mata kasar sebaik sahaja bulan sepenuhnya menutup matahari, atau mencapai keseluruhan, anda perlu menggunakan kacamata gerhana matahari atau penonton semasa fasa separa gerhana matahari. Ini bermakna selama kira-kira satu jam sebelum—dan kira-kira satu jam selepas—gerhana, mata anda memerlukan sedikit perlindungan.

Fienberg berkata mereka di luar —lebar kira-kira 115 batu lebar laluan di mana gerhana matahari penuh akan kelihatan merentasi 14 negeri—akan perlu menggunakan perlindungan sepanjang acara.

Fienberg berkata orang boleh menggunakan kacamata gerhana matahari bersama kanta lekap atau kanta optik tetapi tidak boleh menggunakan apa-apa objek lain untuk melihat matahari lebih dekat. “Ia berbahaya untuk memakai pasang kacamata gerhana matahari dan kemudian mengambil pasang teropong dan melihat melaluinya,” katanya. “Jika anda berbuat demikian, kuasa pengumpulan cahaya tambahan kanta depan besar pada teropong anda akan mengumpulkan terlalu banyak cahaya sehingga ia akan terbakar melalui penapis matahari dan mata anda.”

Bolehkah anda menggunakan kacamata gerhana lama?

Jika anda mempunyai kacamata gerhana matahari dari gerhana matahari sebelumnya yang menyeberangi Amerika Syarikat pada tahun 2017 dan 2023, ia masih selamat digunakan pada tahun 2024, menurut Fienberg.

Walau bagaimanapun, AAS menasihati orang untuk memeriksa kanta lama mereka untuk sebarang lubang, robek, koyakan, atau masalah lain. Kacamata gerhana matahari lama hanya boleh digunakan jika mereka dalam keadaan baik, kanta tidak longgar daripada bingkai, atau tidak menunjukkan sebarang masalah.

Apa jika anda tidak mempunyai kacamata gerhana matahari?

Mereka yang tidak mempunyai kacamata gerhana matahari masih boleh menikmati pengalaman menonton dengan menggunakan proyeksi lubang jarum. Arahan bagaimana membuat projektor lubang jarum boleh didapati .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.