(SeaPRwire) –   Wang adalah salah satu penyebab tekanan yang paling penting bagi rakyat Amerika, menurut laporan Persatuan Psikologi Amerika tahun 2023.

Bilangan rakyat Amerika yang melaporkan wang sebagai penyebab tekanan, telah meningkat sejak sebelum wabak COVID-19. Daripada ibu bapa yang mengatakan mereka mempunyai beberapa penyebab tekanan yang menyebabkan beban yang besar dalam kehidupan mereka, hampir 80% mengatakan bahawa wang adalah salah satu faktor tersebut. Orang dewasa tunggal menunjukkannya sebagai sumber tekanan yang paling penting, di atas kos perumahan dan keselamatan peribadi.

Laporan itu datang ketika ekonomi AS. Penciptaan pekerjaan kelihatan berada pada kadar yang stabil—walaupun angka jatuh pendek daripada keuntungan yang dilihat pada tahun 2021 dan 2022—dan kadar pengangguran telah menurun kepada 4% untuk dua tahun lepas. Walau bagaimanapun, inflasi telah kekal berlarutan, dengan kenaikan kos tenaga, makanan dan perumahan menambah beban isi rumah.

Masih, walaupun rakyat Amerika yang kelihatan berjaya secara kewangan juga menghadapi masalah. Lebih daripada 50% rakyat Amerika yang menghasilkan lebih daripada $100,000 setahun sedang hidup dari gaji ke gaji pada September 2023, menurut laporan itu. “Ramai rakyat Amerika tidak sedar bahawa terdapat perbezaan antara kehendak dan keperluan anda,” kata Dr. Traci Williams, pakar terapi kewangan dan ahli psikologi klinikal berlesen. “Apabila perkara menjadi sukar, kita perlu memberi tumpuan kepada keperluan kita dan mungkin melepaskan kehendak sementara.”

Menurut laporan Persatuan Psikologi Amerika, 61% orang dewasa mengatakan orang di sekeliling mereka hanya “mengatasi tekanan,” tanpa memberikan apa-apa panduan yang boleh digunakan tentang bagaimana untuk berbuat demikian.

TIME berbual dengan pakar tentang bagaimana menguruskan hubungan anda dengan wang dengan lebih baik. Berikut adalah nasihat mereka.

Fahami ‘kisah wang’ anda

Sebelum cuba membuat belanjawan dan menentukan pelan kewangan, pakar menasihati orang untuk menilai hubungan peribadi mereka dengan wang. Ini melibatkan memikirkan hubungan ibu bapa mereka dengan wang, bagaimana orang dewasa di sekeliling mereka memodelkan perbelanjaan, dan sama ada mereka sendiri berbelanja berlebihan atau kurang.

“Bahagian yang sukar ialah ia bukan sesuatu yang benar-benar berkaitan dengan peribadi anda,” kata Jack Heintzelman, penasihat kewangan berlesen. “Ia hanyalah benar-benar bagaimana anda dibesarkan dan bagaimana anda diajar tentang wang… Jika anda dapat mengingatinya, ia memberi anda perspektif yang berbeza.”

Untuk menilai kawasan untuk diperbaiki dengan lebih baik, Williams menasihati orang untuk mengenal pasti picu dan nota tindak balas mereka. “Apakah perkara-perkara yang wang memberikan yang berbicara kepada anda sebagai seseorang yang boleh membantu anda mendapatkan beberapa petunjuk,” kata Williams. “Untuk sesetengah orang itu mungkin kelihatan seperti: ‘Saya sedang mencari keselamatan’ atau ‘Saya merasa bosan,’ atau ‘Saya tidak mempunyai rasa hormat diri yang tinggi. Dan jadi wang membantu untuk memberikan itu kepada saya.’”

Williams menyatakan bahawa perbelanjaan wang melepaskan dopamin, memicu perasaan kenikmatan. “Terdapat perkara lain yang anda boleh lakukan untuk berasa baik dalam hidup anda, yang boleh mencipta hormon berasa baik itu,” katanya. “Sama ada menghabiskan masa dengan orang tersayang, atau memasak dengan anak anda, atau berjalan-jalan, mendengar muzik, perkara-perkara itu boleh mampu.”

Sementara itu, mereka yang kurang berbelanja, yang bimbang tentang wang walaupun berada dalam keadaan kewangan yang stabil, mungkin perlu bekerja untuk menetralkan apa yang bermakna untuk membelanjakan wang. “Tidak ada cara yang betul atau salah untuk melakukan perkara-perkara. Mereka hanyalah pilihan yang kita buat,” kata Williams.

Cuba dengan matlamat peribadi

Pakar menyatakan bahawa pelan kewangan setiap orang harus mengambil kira keinginan, keperluan dan gaya hidup mereka sendiri. Bagi sesetengah orang, ia mungkin sesederhana memeriksa aplikasi kad kredit dan melihat jumlah yang dibelanjakan untuk kategori seperti makanan, bil dan langganan. Bagi orang lain, mungkin lebih baik untuk menyoroti nyataan bank fizikal atau menulis pembelian untuk melihat perbelanjaan dengan lebih jelas.

Heintzelman berkata beliau sendiri menyukai kaedah 50-30-20, yang melibatkan individu membelanjakan 50% pendapatan mereka untuk keperluan asas, seperti sewa atau makanan, 30% ke arah “kehendak” yang kurang penting, dan 20% ke arah simpanan. Tetapi beliau menekankan bahawa setiap orang harus bekerja mengikut apa yang paling sesuai dengan matlamat masa depan mereka. “Cuba sebaik mungkin untuk tidak risau tentang apa yang dilakukan orang lain dan hanya fikirkan laluan anda sendiri dan rasa selesa dengan itu,” katanya.

Matlamatnya adalah akhirnya dapat secara semula jadi menyisihkan jumlah wang tertentu dan tahu bahawa ia tidak boleh disentuh. “Jika anda dapat lebih semula jadi dengan itu dan membiarkannya mengautomatik, maka itu boleh membantu menjadi lebih di bawah kawalan,” kata Heintzelman.

Kenal pasti bila anda memerlukan sokongan

Walaupun kewangan adalah salah satu penyebab tekanan utama, hanya 35% orang dewasa mengatakan mereka selesa membincangkannya dengan orang lain. Tetapi pakar menyatakan lebih baik membincangkan matlamat kewangan, pelan dan tekanan kewangan dengan pasangan, kawan, ahli keluarga atau orang lain untuk mendapatkan pandangan berbeza dan berkongsi kebimbangan.

Kira-kira 35% orang dewasa Amerika menggunakan perkhidmatan penasihat kewangan. Heintzelman menyatakan mereka boleh membantu pelanggan yang sedang mencari seseorang untuk membuat mereka bertanggungjawab terhadap keputusan kewangan mereka.

Pakar terapi kewangan pula bekerja di persimpangan antara kewangan pelanggan dan kesihatan mental mereka.

“Jika kebimbangan anda menjejaskan keupayaan anda untuk bekerja atau hubungan anda dengan ahli keluarga atau kawan-kawan anda, atau keupayaan anda untuk menjaga diri anda sendiri, ini biasanya merupakan petunjuk bahawa anda memerlukan bantuan tambahan,” kata Williams. “Bantuan itu boleh berbeza untuk orang yang berbeza bergantung kepada apa situasi anda dan apa keperluan anda.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.