Tamiflu dan paxlovid rawatan flu

(SeaPRwire) –   Ketika kita memasuki musim sejuk, pakar kesihatan menjangkakan bahawa kes-kes dan akan mula meningkat. Satu berita baik: jika anda menghidap penyakit, terdapat cara untuk mendapatkan ujian dan rawatan untuk kedua-duanya tanpa perlu membayar.

Institut Kesihatan Kebangsaan (NIH), Pentadbiran untuk Persediaan Strategik dan Tindak Balas dan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit telah bekerjasama dengan syarikat kesihatan digital eMed untuk mewujudkan ujian rumah yang menawarkan ujian percuma untuk kedua-dua flu dan COVID-19, dan, jika anda positif, lawatan perubatan melalui talian dan rawatan antivirus yang dihantar ke rumah anda.

Untuk sementara waktu, terdapat beberapa had yang mengenai siapa yang layak mendaftar dan menerima ujian percuma ini. Selepas program ini dilancarkan secara rasmi bulan lalu, berikutan limpahan permintaan daripada orang yang berminat untuk menyimpan ujian ini, NIH dan eMed memutuskan untuk memberi keutamaan kepada mereka yang tidak mampu membayarnya, termasuk mereka tanpa insurans kesihatan dan mereka di bawah skim kerajaan seperti Medicare, Medicaid, dan insurans kesihatan Veteran.

Tetapi bahagian rawatan program ini terbuka kepada sesiapa sahaja yang berusia 18 tahun ke atas yang menguji positif untuk flu atau COVID-19, tidak kira sama ada mereka menggunakan salah satu ujian percuma daripada program ini. Peserta yang mendaftar akan dihubungi oleh pemberi perubatan melalui talian eMed untuk membincangkan sama ada mereka boleh mendapat manfaat daripada rawatan antivirus. Untuk flu, ini termasuk

  • Oseltamivir (Tamiflu)
  • Zanamivir (Relenza)
  • Peramivir (Rapivab)
  • Baloxavir marboxil (Xofluza)

Untuk COVID-19, terdapat

  • Nirmatrelvir-ritonavir (Paxlovid)
  • Molnupiravir (Lagevrio)

Walaupun terdapat satu rawatan COVID-19 yang diluluskan yang lain, remdesivir (Veklury), ia adalah suntikan intravena yang memerlukan pakar perubatan jadi mungkin tidak akan banyak diresapi melalui program ini. Dr. Michael Mina, ketua saintis di eMed, menjangka bahawa doktor kemungkinan besar akan bergantung kepada Tamiflu atau Xofluza untuk flu, dan Paxlovid untuk COVID-19.

Idea di sebalik program ini adalah untuk melihat sama ada memindahkan ujian dan rawatan daripada tangan doktor ke tangan pesakit akan meningkatkan dan mempercepatkan akses, dengan harapan dapat mengurangkan penyebaran flu dan COVID-19. “Kami membayangkan ia akan memberi manfaat kepada orang yang tinggal di kawasan luar bandar yang tidak mudah pergi ke kemudahan penjagaan kesihatan,” kata Andrew Weitz, penyelia NIH untuk program Ujian Rumah ke Rawatan Rumah, “atau orang yang sakit pada hujung minggu dan tidak dapat segera melihat doktor keluarga mereka.” Dadah antivirus untuk influenza dan COVID-19 paling berkesan apabila orang menggunakannya dalam masa beberapa hari selepas gejala bermula— kes flu, dan untuk COVID-19. Jadi mengurangkan jangka masa antara ketika orang menyedari gejala pertama dan ketika mereka mengambil dos antivirus pertama boleh mengurangkan masa mereka sakit secara mendadak. Dan mempunyai bekalan ujian di tangan boleh menjadi satu cara untuk memindahkan orang daripada gejala ke rawatan lebih awal lagi.

Jika anda layak, ujian yang anda terima melalui pos adalah kit tunggal yang menggabungkan COVID-19 dan flu, dan ia lebih canggih daripada ujian antigen pantas COVID-19. Ia adalah versi ujian molekul, atau PCR, piawai yang digunakan oleh makmal untuk mencari gen influenza dan SARS-CoV-2. “Secara sebenarnya ia adalah perjanjian hebat bagi [mereka yang layak] untuk mendapat dua ujian molekul percuma,” kata Mina, kerana membeli mereka akan menelan belanja sekitar $140. Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat dijangka akan memberi kuasa ujian antigen pantas yang mengesan kedua-dua flu dan COVID-19 pada Disember; jika itu berlaku, program ujian ke rawatan akan menawarkan ujian tersebut juga.

Ianya semua tentang memindahkan proses untuk menguji dan merawat penyakit pernafasan yang paling biasa keluar daripada sistem penjagaan kesihatan yang rumit dan ke dalam rumah orang. COVID-19 mengajar doktor—dan pesakit—bahawa hampir sesiapa sahaja boleh menguji diri dengan kit mudah digunakan dengan berkesan. Pasangkan itu dengan pilihan perubatan melalui talian untuk orang yang menguji positif, dan lebih banyak pesakit sakit boleh mendapatkan preskripsi untuk rawatan antivirus yang tidak sahaja boleh membantu mereka berasa lebih baik tetapi juga berpotensi mengurangkan risiko mereka menular penyakit kepada orang lain.

Sebagai sebahagian daripada program ini, NIH juga akan mengumpul data untuk cuba menjawab beberapa soalan penting mengenai peranan ujian sendiri dan program ujian ke rawatan dalam penjagaan kesihatan AS. Sebagai contoh, penyelidik akan menyiasat sama ada program sedemikian meningkatkan akses kepada rawatan antivirus, dan jika ia meningkatkan bahagian orang yang dirawat dalam masa kerja apabila dadah paling berkesan. “Salah satu matlamat utama kami adalah untuk memahami berapa cepat orang pergi daripada rasa sakit ke masa mereka mempunyai rawatan di tangan, dan jika program ini boleh berbuat demikian lebih cepat daripada seseorang yang menunggu temujanji dengan doktor keluarga atau di klinik kecemasan, kemudian perlu pergi ke farmasi untuk ubat mereka,” kata Weitz.

Penyelidik akan menghantar soal selidik kepada peserta program 10 hari selepas lawatan perubatan melalui talian dan preskripsi ubat, dan sekali lagi enam minggu kemudian, untuk memahami berapa banyak sebenarnya menerima dan mengambil ubat antivirus, serta untuk menanya soalan lebih luas mengenai kadar Long COVID di kalangan peserta dan berapa banyak mengalami kembalinya jangkitan selepas ujian negatif berikutan kursus ubat Paxlovid.

Akan ada bahagian penyelidikan yang lebih ketat daripada program di mana banyak orang yang mendaftar akan dijemput untuk menyertai kajian, yang diadakan bekerjasama dengan Universiti Massachusetts, yang akan membantu saintis memahami lebih baik sama ada merawat orang awal boleh mengurangkan penyebaran influenza dan COVID-19, dengan menanya sama ada orang lain dalam isi rumah pesakit dijangkiti. Ini boleh memperkaya pemahaman doktor mengenai betapa mudah penularan COVID-19, berapa lama orang mudah dijangkiti, dan berapa berkesan rawatan dalam mengurangkan kebolehjangkitan. Ini pula boleh membantu untuk menyempurnakan semula cadangan semasa untuk berapa lama orang perlu dikuarantin.

Program ini adalah usaha untuk “memanfaatkan teknologi terkini untuk bertemu orang di mana mereka berada, dan harapannya mereka dapat mengelakkan pergi ke kemudahan penjagaan kesihatan dan berpotensi menular orang lain,” kata Weitz. “Kami berminat untuk memahami bagaimana untuk melepasi had untuk menyediakan peluang alternatif dalam menyampaikan penjagaan kesihatan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.