A photovoltaic new energy base is seen under advection fog in Suqian, Jiangsu province, China, Oct. 17, 2023.

(SeaPRwire) –   (BEIJING) — China dan Amerika Syarikat telah berikrar untuk mempercepatkan usaha mereka untuk menangani sebelum pertemuan besar PBB mengenai isu ini, dengan membuat komitmen untuk mengambil langkah mengurangkan pelepasan metana dan gas rumah hijau lain selain karbon dioksida.

Pengumuman bersama itu datang pada malam sebelum kemuncak antara Presiden Joe Biden dan Xi Jinping yang bertujuan untuk menstabilkan hubungan AS-China yang bergejolak.

Kerjasama antara negara-negara pengeluar gas rumah hijau dianggap penting untuk kejayaan Persidangan PBB mengenai Perubahan Iklim yang akan bermula dalam dua minggu di Dubai. Tidak jelas awal tahun ini sama ada kedua-dua kerajaan akan bekerjasama, memandangkan penurunan tajam hubungan mereka dalam isu-isu lain termasuk teknologi, Taiwan dan perang Rusia di Ukraine.

Kedua-dua negara “sedar akan peranan penting” mereka dan “akan bekerja bersama… untuk menangani salah satu cabaran terbesar zaman kita,” menurut kenyataan yang dikeluarkan Rabu di Beijing dan Selasa malam di Washington.

Mereka mengulangi janji yang dibuat oleh Kumpulan Negara-Negara Berindustri 20, yang kedua-duanya adalah ahlinya, untuk mengejar usaha untuk meningkatkan kapasiti tenaga boleh baharu global tiga kali ganda menjelang 2030. Syarikat-syarikat Cina sedang mencari peluang untuk menjual peralatan tenaga angin dan suria di luar negara, selepas melabur besar dalam kilang untuk pengeluarannya.

“Jika kedua-dua negara dapat bekerja sama untuk memperkukuh sokongan untuk sasaran itu, ia akan memudahkan proses untuk menerimanya,” kata Lauri Myllyvirta, penganalisis utama di Pusat Penyelidikan Tenaga dan Udara Bersih.

AS dan China bersetuju untuk memulakan semula perbincangan dasar tenaga dan melancarkan kumpulan kerja untuk meningkatkan tindakan iklim dalam “dasawarsa penting 2020-an.” Pakar-pakar menyatakan dunia perlu bertindak sekarang untuk ada peluang mencapai matlamat yang dipersetujui untuk mengehadkan peningkatan purata suhu global jauh di bawah 2 darjah Celsius (3.6 darjah Fahrenheit).

Seorang pakar iklim menggambarkan persetujuan kedua-dua negara untuk memasukkan metana dalam rancangan tindakan iklim mereka seterusnya sebagai “langkah besar.”

“Metana telah tidak disebut secara khusus dalam komitmen Cina” di bawah perjanjian iklim Paris 2015, kata David Waskow, pengarah antarabangsa iklim di Institut Sumber Dunia. Beliau menyatakan bahawa Cina adalah pengeluar metana terbesar di dunia dan “tindakan serius untuk mengawal gas ini adalah penting untuk memperlahankan pemanasan global dalam jangka pendek.”

Kerajaan Cina mengeluarkan rancangan tindakan minggu lalu untuk mengawal pelepasan metana, termasuk pembangunan sistem pengiraan dan pelaporan pelepasan. Pengeluar utama termasuk lombong arang batu, medan minyak dan gas, ladang, tapak pelupusan dan loji rawatan kumbahan.

Myllyvirta berkata rancangan itu sangat umum tanpa sasaran pelepasan yang boleh diukur, jadi “tindakan lanjutan dalam aspek itu akan penting.”

AS dan China juga berkata bahawa bersama dengan Emiriah Arab Bersatu, mereka akan menganjurkan mesyuarat mengenai metana dan gas rumah hijau lain semasa perbualan PBB akan datang di Dubai.

Waskow menyatakan kekecewaan bahawa kenyataan bersama itu tidak menjanjikan untuk menamatkan penggunaan bahan api fosil. Ini tidak mengejutkan – walaupun Cina telah meluaskan tenaga angin dan suria dengan pesat, ia menggalakkan pembinaan loji janakuasa arang batu, yang dilihatnya sebagai sumber tenaga lebih boleh dipercayai untuk tempoh permintaan puncak.

Kerajaan mengumumkan minggu lalu bahawa ia akan memulakan “bayaran kapasiti” tahun hadapan kepada pengendali loji janakuasa arang batu untuk mengekalkan operasi dan ketersediaan penggunaan, walaupun hasilnya jatuh kerana pengeluaran elektriknya semakin digantikan tenaga boleh baharu.

Kenyataan bersama AS-Cina mengambil maklum kerjasama iklim antara negeri, wilayah dan bandar dan berkata kedua-dua negara akan menganjurkan acara peringkat tinggi mengenai kerjasama semacam itu dalam separuh pertama 2024.

Gabenor California, Gavin Newsom, membuat lawatan seminggu ke Cina bulan lalu untuk mempromosikan usaha bersama iklim di beberapa bandar dan wilayah.

___

Pekerja penyelidik Associated Press Yu Bing di Beijing menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)