(SeaPRwire) –   Kesatuan Eropah boleh mengelak daripada terlibat dalam tindak balas China terhadap sekatan peralatan cip AS, kata duta besar China ke Belanda dalam temubual dengan akhbar Belanda.

“Jika Amerika melayan kami dengan cara hegemonik, tentu saja kami akan bertindak balas,” kata Tan Jian, duta besar China ke Belanda, dalam temubual yang diterbitkan Ahad. “Tetapi hubungan kami dengan EU tidak seharusnya terjejas.”

Belanda adalah rumah kepada ASML Holding NV, yang membuat peralatan pembuatan cip paling maju di dunia dan terlibat dalam pertengkaran geopolitik kerana pentadbiran Biden cuba mengehadkan ambisi Beijing dalam industri semikonduktor. Larangan diperluaskan ke atas jualan peralatan tinggi tertentu ke China telah berkuat kuasa minggu ini.

“AS telah memperluaskan konsep keselamatan mereka terlalu jauh, bahkan kepada perkara-perkara yang tidak mempunyai kaitan dengan risiko ketenteraan,” katanya dalam temubual itu. “Dan mereka menekan sekutu mereka untuk berbuat demikian.”

Awal bulan ini, ASML mengatakan ia membatalkan penghantaran beberapa mesin ke China selepas kerajaan Belanda sebahagiannya menarik balik lesen eksport. Tindakan itu atas permintaan pentadbiran Presiden Amerika Syarikat Joe Biden dan datang beberapa minggu sebelum larangan itu berkuat kuasa, Bloomberg awal bulan ini.

Tan berkata dialog dengan kerajaan Belanda perlu dipertingkatkan untuk mengelakkan situasi daripada menjadi lebih buruk. Syarikat China mendapati ia semakin sukar beroperasi di blok itu kerana kawalan bertambah, tekanan politik dan disinformasi, menurut Tan.

“Dasar China Eropah bingung,” katanya. “China dirujuk sebagai rakan kerjasama, pesaing ekonomi dan saingan sistemik.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.