Semiconductor startup Changxin Xinqiao Memory Technologies Inc. telah mengumpulkan 39 bilion yuan ($5.4 bilion) daripada pelabur yang disokong kerajaan, satu tanda Beijing sedang memperkukuh usahanya untuk mencapai kemandirian teknologi dan menentang sekatan AS.

Dalam pusingan pembiayaan terbarunya, Changxin Xinqiao yang berpangkalan di Hefei telah memperoleh 14.6 bilion yuan daripada China Integrated Circuit Industry Investment Fund Phase II pada akhir Oktober dan pembiayaan daripada dua pelabur lain yang berkaitan dengan kerajaan tempatan, menurut pembekal data syarikat China Tianyancha.

Ia adalah salah satu pelaburan terbesar yang pernah dibuat oleh Tabung Semikonduktor Utama China, yang lebih dikenali sebagai Big Fund, sejak Beijing menyiasat ketua-ketuanya kerana rasuah kira-kira setahun lalu.

Ditubuhkan pada 2021, Changxin Xinqiao yang kurang dikenali ini mempunyai sebahagian pemegang saham dan pengurus besarnya dengan pembuat cip DRAM terkemuka China Changxin Memory Technologies Inc., yang juga berpangkalan di bandar Hefei di timur China, menurut Tianyancha.

Changxin Memory bertujuan untuk bersaing dengan pemimpin global termasuk Micron Technology Inc. dan Samsung Electronics Co., dan merancang untuk memohon penyenaraian awam di China yang boleh menilai pembuat cip itu lebih daripada $14.5 bilion, Bloomberg News melaporkan awal tahun ini.

Beijing telah berazam untuk membuat kemajuan dalam industri semikonduktornya walaupun Amerika Syarikat sedang cuba menghadkan akses China kepada teknologi cip terkini. Ia mencapai kejayaan awal dengan pelancaran telefon 5G Huawei Technologies Co. yang menggunakan silikon daripada pembuat cip China terkemuka Semiconductor Manufacturing International Corp. pada Ogos.

Presiden AS Joe Biden akan bertemu dengan rakan sejawatnya dari China Xi Jinping di pinggir Persidangan Asia Pasifik bagi Ekonomi di San Francisco akhir bulan ini kerana kedua-dua pihak cuba meringankan ketegangan. Walau bagaimanapun, tiada tanda menunjukkan bahawa Washington akan melonggarkan sebarang sekatan teknologi selepas Beijing mengetatkan peraturan penggunaan peranti Apple Inc. di agensi kerajaan dan syarikat milik negara.

Big Fund, kenderaan pembiayaan utama untuk matlamat semikonduktor jangka panjang Beijing, telah secara beransur-ansur meningkatkan pembiayaan tahun ini. Setakat tahun 2023, ia telah membuat sekurang-kurangnya 12 pelaburan termasuk yang di Changxin Xinqiao, menurut data Tianyancha. Ditubuhkan pada 2014, ia mengumpulkan lebih kurang $45 bilion modal dan menyokong puluhan syarikat termasuk Yangtze Memory Technologies Co. yang dikenakan sekatan AS, sebelum siasatan rasuah itu menyejukkan aktiviti.