(SeaPRwire) –   Beijing telah mengingatkan Singapura tentang kedudukannya yang “satu China” terhadap Taiwan dalam tunjuk perasaan awam yang jarang berlaku selepas bandar itu mengucapkan tahniah kepada Timbalan Presiden Lai Ching-te dan Parti Progresif Demokratik yang memerintah kerana kemenangan pilihan raya mereka.

Jurucakap Kementerian Luar Negeri Mao Ning berkata bahawa “China telah segera membuat kepada Singapura.” Ini setara dengan teguran diplomatik.

“Pemimpin Singapura menyatakan berulang kali bahawa soal Taiwan adalah ‘garis merah yang dalam’ bagi China,” kata Mao pada Isnin. “China menghargai pernyataan ini dan berharap Singapura akan mematuhi dengan ketat prinsip satu China dan memelihara hubungan persahabatan keseluruhan antara China dan Singapura dengan tindakan konkrit.”

Kementerian Luar Negeri Singapura tidak segera membalas permintaan emel untuk mencari komen.

Negara Asia Tenggara itu, seperti kebanyakan jiran, telah berusaha untuk menyeimbangkan hubungan rapat dengan China dan AS di tengah persaingan geopolitik yang semakin meningkat antara dua negara itu. Ia juga telah bersuara dalam mempromosikan dialog lebih lanjut dalam hubungan lintas selat walaupun Perdana Menteri Singapura Lee Hsien Loong telah mengecilkan kemungkinan konflik segera terhadap Taiwan.

Kementerian Luar Negeri Singapura dalam kenyataannya pada Ahad lalu memuji “persahabatan rapat dan berpanjangan dengan Taiwan dan rakyat Taiwan”, seperti tahun-tahun lalu, dengan berkata ia akan terus memupuk hubungan berdasarkan dasar “Satu China”nya. “Singapura secara konsisten menyokong pembangunan aman hubungan lintas selat,” katanya.

Dasar “Satu China” merujuk kepada dasar bahawa hanya terdapat satu China di dunia, dan Taiwan adalah sebahagian tak terpisah daripadanya.

Beijing belum memberi tindak balas kepada pemimpin Filipina Ferdinand Marcos Jr. ucapan tahniah kepada Lai. Taiwan telah memilih seorang politikus yang dilihat ramah kepada AS, dan yang telah dilabel China sebagai “penghasut perang.”

“Kami menantikan kerjasama rapat, memperkukuh kepentingan bersama, menggalakkan keamanan, dan memastikan kemakmuran bagi rakyat kami pada tahun-tahun akan datang,” tulis Marcos pada Isnin malam di platform media sosial X, dahulu dikenali sebagai Twitter.

Jurucakap Kementerian Luar Negeri Teresita Daza kemudian menjelaskan ia adalah cara pemimpin Filipina mengucapkan terima kasih kepada Taiwan kerana menjadi tuan rumah beribu-ribu pekerja asing Filipina, dikenali sebagai OFWs.

“Filipina dan Taiwan berkongsi kepentingan bersama yang termasuk kebajikan hampir 200,000 OFWs di Taiwan,” kata Daza.

Ketegangan antara China dan Filipina telah meningkat berikutan Laut China Selatan, dengan kapal mereka bertembung di perairan dipertikai. Marcos juga telah memperkukuh pakatan pertahanan jangka panjang negaranya dengan AS, memberi tentera Amerika Syarikat akses lebih besar kepada kemudahan Filipina termasuk yang berhampiran Taiwan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.