(SeaPRwire) –   BEIJING — Tentera Myanmar telah mencapai persetujuan gencatan senjata dengan pertubuhan gabungan kumpulan gerila minoriti etnik yang telah berperang di utara, kata Kementerian Luar Negeri China pada hari Jumaat.

Persetujuan itu ditengahi melalui perbincangan yang diadakan pada hari Rabu dan Khamis di Kunming, ibu negeri wilayah China kira-kira 400 kilometer (250 batu) dari sempadan dengan Myanmar, kata jurucakap Kementerian Luar Negeri Mao Ning.

“China berharap pihak-pihak berkenaan di Myanmar dapat mematuhi persetujuan ini dengan hati nurani, menunjukkan maksima kesabaran antara satu sama lain dan menyelesaikan isu-isu melalui perbincangan dan rundingan,” katanya dalam sidang akhbar harian di Beijing.

Myanmar telah dilanda keganasan sejak tentera menggulingkan kerajaan pilihan rakyat Aung San Suu Kyi pada bulan Februari 2021.

Satu pertubuhan gabungan tiga kumpulan bersenjata melancarkan serangan terhadap tentera pada bulan Oktober dan menguasai Laukkaing, bandar penting di sempadan dengan China, minggu lepas.

China bimbang mengenai keganasan yang meningkat dan keselamatan warganegara China di utara Myanmar, di mana terdapat perdagangan sempadan aktif antara kedua-dua negara.

China juga mengambil tindakan keras terhadap operasi penipuan siber yang menyeludup pekerja China ke Myanmar dan memaksa mereka bekerja, termasuk di Laukkaing.

Mao berkata tentera dan Pertubuhan Perikatan Tiga Saudara – yang terdiri daripada Tentera Demokrasi Kebangsaan Myanmar, Tentera Pembebasan Kebangsaan Ta’ang dan Tentera Arakan – bersetuju untuk gencatan senjata serta-merta, mengeluarkan anggota tentera dan menyelesaikan pertikaian melalui rundingan.

“Kedua-dua pihak berjanji untuk tidak menjejaskan keselamatan rakyat China yang tinggal di kawasan sempadan dan projek serta kakitangan China di Myanmar,” katanya.

Gencatan senjata sebelum ini tidak dipatuhi oleh mana-mana pihak.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.