Dave Kroupa in 'Lover, Stalker, Killer'

(SeaPRwire) –   Amaran: Kandungan ini mengandungi maklumat yang boleh menjejaskan.

Di tengah-tengah dokumentari Netflix bertajuk Lover, Stalker, Killer ialah segitiga cinta yang berakhir dengan tragis – tetapi bukan dalam cara yang disangka-sangka pada awalnya.

Keluar pada 9 Februari, Lover, Stalker, Killer menceritakan kisah benar bagaimana mekanik kereta Dave Kroupa terlibat dalam mimpi ngeri temu janji dalam talian yang mengakibatkan tahun-tahun mengekori dan gangguan, pembakaran dan pembunuhan. Dokumentari ini, diarahkan oleh Sam Hobkinson (Fear City: New York vs. The Mafia), bergantung kepada temubual dengan Kroupa, pegawai penguatkuasa undang-undang dan pemain utama lain dalam kes untuk merekonstruksi peristiwa berkenaan jenayah pelaku.

Dokumentari ini juga menampilkan pembalikan mengejutkan, yang (jika anda tidak sudah mengetahui fakta kisah sebenar) mungkin akan melemparkan anda ke arah yang tidak disangka-sangka. “Kita memasuki kisah ini dari perspektif Dave, yang terperangkap dalam jaringan kepalsuan yang lengkap,” . “Saya mahu pengisahan cerita itu pada satu cara merefleksikan kekeliruan itu, dan akhirnya, ketidakpercayaannya yang murni apabila dia menyedari apa yang berlaku.”

Apakah yang dibincangkan dalam Lover, Stalker, Killer?

Selepas berpindah ke Omaha, Neb., pada 2012, Kroupa yang baru sahaja menjadi bujang menyertai laman temu janji dalam talian Plenty of Fish. Tak lama selepas itu, dia menerima mesej daripada seorang wanita tempatan bernama Shanna “Liz” Golyar dan mereka cepat mesra. Kroupa mengatakan romantik mereka tiada ikatan, kerana baru-baru ini dia telah menamatkan hubungan jangka panjang dengan Amy Flora, ibu kepada dua anaknya. Jadi apabila Kroupa kemudian bertemu Cari Farver – yang tinggal satu jam jauhnya di Macedonia, Iowa – di bengkel keretanya dan kemudian mendapati dia mempunyai profil di laman itu, dia mula bertemu janji secara santai dengan dia juga.

Satu “keadaan canggung” berlaku pada malam pertama Kroupa meninggalkan Farver di tempatnya apabila Golyar tiba-tiba muncul dengan mengatakan dia perlu mendapatkan sesuatu dari apartmennya. Kroupa menerangkan situasi itu dan Farver memutuskan untuk pergi supaya Golyar boleh masuk. Tetapi, menurut Kroupa, kedua-dua wanita itu hanya “membuat kontak mata selama tiga saat” apabila Farver lalu Golyar ketika keluar—dan itulah kelihatannya.

Kira-kira dua minggu selepas mereka mula bertemu, Kroupa meninggalkan Farver di tempatnya pada pagi 13 November 2012 untuk pergi bekerja untuk hari itu. Beberapa jam kemudian, dia menerima teks aneh daripada dia yang mengatakan mereka harus tinggal bersama. Dia mengingatkan dia bahawa mereka telah membincangkan mengekalkan perkara-perkara rendah dan menerima serangan mesej balik yang mengatakan dia membencinya dan dia telah merosakkan hidupnya.

Menjelang waktu tengah hari apabila dia pulang ke rumah, kelihatan seolah-olah Farver telah mengambil semua barang-barangnya dan pergi. Beberapa hari kemudian, Kroupa mula menerima teks-teks semakin mengancam seperti, “Saya akan memusnahkan perkara-perkara yang anda pedulikan” dan “Hidup anda akan diruntuhkan.”

Dari situ, situasi dengan cepat merosot keluar kawalan. Selama empat tahun seterusnya, Kroupa dan mereka yang rapat dengannya dikenakan pelbagai bentuk gangguan, termasuk aliran hampir berterusan mesej ancaman dari lebih 40 nombor telefon yang berbeza dan berbilang-bilang akaun emel. Farver kelihatan menyasarkan Golyar khusus, yang mana keretanya dicacat dan rumahnya terbakar – membunuh semua haiwannya – antara insiden lain.

Kroupa telah mengupah bantuan Jabatan Polis Omaha sejak gangguan bermula. Tetapi masalah utama terus menghantui kes itu: tiada yang pernah melihat Farver sejak pagi itu Kroupa meninggalkannya di apartmennya. Pada Januari 2013, Kroupa melihat kereta Farver di lot parkir berhampiran rumahnya, tetapi apabila polis menyiasatnya, mereka hanya mendapati satu cap jari yang tidak sepadan dengan Farver atau mana-mana orang dalam pangkalan data kebangsaan FBI.

Dalam hari-hari selepas Farver hilang dari apartmen Kroupa, ibunya, Nancy Raney, juga mula menerima mesej aneh, termasuk yang di mana Farver mengatakan dia berpindah ke Kansas untuk pekerjaan baru dan akan menyentuh mengenai mengambil anak lelakinya berusia 15 tahun, Max. Raney memberitahu ini “benar-benar melemparkannya” dan dia memfailkan laporan orang hilang dengan Pejabat Sheriff Daerah Pottawattamie tiga hari kemudian. Tetapi apabila Raney memberitahu polis bahawa Farver didiagnosis dan mengambil ubat untuk gangguan bipolar, dia mengatakan mereka berhenti menganggap laporan itu serius.

“[Jabatan] mengambil semua laporan orang hilang dengan serius tidak mengira keadaan mengelilinginya,” kata pejabat sheriff dalam kenyataan. “Bukti yang tersedia semasa siasatan awal adalah tidak kukuh, tetapi kami tidak menyerah.”

Apa yang berlaku kepada Cari Farver?

Dalam pembalikannya yang mengejutkan, Lover, Stalker, Killer mendedahkan bahawa Farver dibunuh pada hari yang sama Kroupa mula menerima mesej aneh daripada nombor telefonnya – dan pembunuhnya ialah tiada lain daripada Golyar, yang kemudian menganjurkan kempen gangguan terhadap Kroupa dan orang yang disayanginya. Dia bahkan pergi sejauh membakar rumahnya sendiri.

Pembelotan besar dalam kes itu berlaku selepas Penyiasat Kanan Jabatan Sheriff Daerah Pottawattamie, Sersan Jim Doty dan Timbalan Ryan Avis mengambil alih siasatan pada musim bunga 2015 dan memutuskan untuk menyusuri semula muat turun kandungan telefon Kroupa dan Golyar yang telah dikumpulkan pada 2013. Dengan bantuan pakar forensik digital, Pegawai Khas Tony Kava, mereka menemui satu gambar kereta Farver di telefon Golyar yang diambil sebulan sebelum polis mengumpul semula kenderaan itu.

Evidence of Cari Farver's murder shown in 'Lover, Stalker, Killer'

“Entah bagaimana Liz tahu di mana kenderaan Cari berada sebelum pihak penguatkuasa undang-undang pun,” kata Doty kepada ABC News. “Sesuatu lagi yang kami jumpai dalam muat turun telefon ialah terdapat enam panggilan yang dibuat ke kediaman Cari. Ia menggunakan awalan *67 untuk menyorok nombor, jadi Liz memanggil Cari enam kali. Ini tidak masuk akal bagi kami kerana dia mengatakan dia hanya bertemu Cari sekali melalui lorong.”

Bahagian kes mula disusun, tetapi pada masa yang sama, Golyar mula cuba merangkak Flora atas segala-galanya yang berlaku. Dia bahkan menembak kakinya sendiri dan – tidak menyedari Flora mempunyai alibi kukuh untuk malam itu – mendakwa Flora menyerangnya. Cerita Golyar runtuh, tetapi paku terakhir dalam peti mati datang apabila polis mendapat akses ke tablet Golyar yang mengandungi kad ingatan dengan gambar mayat Farver.

Golyar ditahan pada Disember 2016, dengan polis mendakwa Golyar telah menikam Farver sampai mati dalam keretanya (di mana telah ditemui bekas darah semasa siasatan lanjutan) sebelum membuang mayatnya.

Pada 2017, Golyar didapati bersalah atas pembunuhan darjah pertama dan pembakaran darjah kedua. Dia dijatuhi hukuman penjara seumur hidup tanpa kelayakan untuk bebas bersyarat.

Minit-minit akhir Lover, Stalker, Killer dikhaskan kepada mereka yang terlibat dalam kes itu memikirkan betapa pentingnya bagi mereka untuk memulihkan nama baik Farver. “Jika saya tahu pilihan ialah kegilaan ini atau beritahu Cari saya tidak berminat, saya akan beritahu Cari saya tidak berminat,” kata Kroupa. “Tetapi anda tidak diberi pilihan itu.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.