United Nations Climate Change Conference (COP28) sign in Dubai

(SeaPRwire) –   (Untuk mendapatkan cerita ini di dalam inbox anda, langganlah TIME CO2 Leadership Report newsletter .)

Soalan dari Jesper Brodin—CEO Ingka Group, ibu syarikat IKEA—untuk timbalan utusan iklim Jerman adalah agak mudah: “Bagaimana kami boleh menyokong anda?” Berucap dalam perbincangan yang saya pengerusikan pada hari-hari awal perbualan iklim tahun ini di Dubai, Brodin mahu tahu bagaimana perniagaan boleh membantu para negosiator yang menekan untuk persetujuan menghapuskan bahan api fosil secara berperingkat.

Jawapan dari Norbert Gorissen, timbalan utusan khas untuk tindakan iklim Jerman, memberitahu kita banyak tentang peranan sektor swasta di COP28, dan peranan perniagaan dalam gerakan iklim secara umum. Pembuat dasar mendengar pelbagai pandangan sektor swasta, katanya, mencipta “persaingan pelbagai suara” untuk dianggap sebagai wakil sebenar dunia perniagaan. “Kami memerlukan suara yang lebih kukuh dan dikonsolidasikan dari sektor swasta pada tahap global,” katanya. Dengan kata lain, suara perniagaan terpecah oleh pandangan berbeza; berbicara dengan satu suara akan memberikan hasil yang lebih besar.

Presiden COP28 telah meletakkan sektor swasta di pusatnya berbeza dengan penganjur mana-mana perbualan iklim PBB sebelumnya. Dengan berbuat demikian, ia memaksa peserta COP berhadapan dengan soalan berduri tentang bagaimana syarikat-syarikat boleh atau patut dimasukkan ke dalam persidangan tahunan PBB.

Bagi sesetengah pemerhati COP yang lama, ini merupakan inovasi yang tepat masa. Untuk memenuhi sasaran pelepasan kita, kata mereka, perbualan iklim perlu bergerak di luar dewan rundingan untuk memangkin ekonomi sebenar. Dan memang, ada syarikat-syarikat yang datang ke COP setelah mendapat kredibiliti hijau sebenar, bukan sahaja dengan menghapuskan karbon perniagaan mereka tetapi juga dengan menyokong dasar kerajaan untuk mendorong yang lain melakukan yang sama.

Bagi yang lain pula, kehadiran perniagaan—termasuk —mewakili penghapusan proses. Memang ada syarikat-syarikat tertentu yang datang dengan sedikit untuk ditunjukkan—dan tidak berniat mendorong dasar kerajaan yang membantu. Ini merupakan penyelewengan dari tugas utama, kata beberapa pemerhati, iaitu mengatur persetujuan untuk mengurangkan bahan api fosil secara berperingkat.

Mengekalkan jejak semua ini masih merupakan tugas sukar. Dan, tidak kira apa yang berlaku pada hari-hari akhir COP28, kerja tambahan masih perlu dilakukan untuk menentukan cara terbaik memasukkan sektor swasta ke dalam perbualan iklim PBB.

Dari permulaan mereka hampir 30 tahun lalu, persidangan iklim PBB bertujuan memfokuskan negara-negara. Ia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, selepas semua. Dan, walaupun ada beberapa wakil perniagaan wujud sejak awal, pegawai korporat secara umumnya bertujuan untuk kekal di pinggiran. Tetapi kehadiran syarikat-syarikat di persidangan itu telah berkembang dengan pesat dalam lapan tahun sejak penerimaan Persetujuan Paris. Perjanjian tanda tangan itu menetapkan rangka kerja sukarela di mana kerajaan bertujuan mencipta dasar iklim yang semakin ambisius, tetapi dalam banyak ekonomi besar kejayaan bergantung secara signifikan kepada pengaktifan sektor swasta. Dan oleh itu, pegawai yang mengendalikan beberapa perbincangan iklim terakhir semakin memasukkan perniagaan ke dalam corak larian—dan syarikat-syarikat besar dengan bersemangat menerima jemputan itu.

Tidak hairanlah penganjur persidangan tahun ini di Dubai menggandakan usaha. Bandar itu telah menjadi hab perniagaan dan kewangan global dengan menjaga kepentingan sektor swasta. Sheikh Rashid bin Saeed Al Maktoum, bapa pengasas Emirati yang dikreditkan dengan melancarkan Dubai ke landasan pembangunan yang tidak dapat ditandingi, menyimpulkan falsafahnya dengan ucapan menyindir untuk perniagaan: “Apa yang baik untuk pedagang adalah baik untuk Dubai.” Sementara itu, presiden COP yang dipimpin oleh CEO minyak telah menggambarkan pendekatan mereka sebagai “mindset perniagaan” sejak dia dilantik.

Hasilnya adalah selusin inisiatif, perkongsian, dan perjanjian yang dilancarkan semasa persidangan. U.A.E., misalnya, melancarkan dana iklim $30 bilion dengan syarikat-syarikat perkhidmatan kewangan terkemuka untuk menginvestasikan dalam teknologi bersih, dengan komitmen untuk menyisihkan sebahagian daripada pembiayaan itu mengalir ke Selatan Global. Dan satu pakatan syarikat minyak dan gas berkomitmen untuk menghentikan pembakaran rutin dan hampir menghapuskan pelepasan metana menjelang akhir dekad.

Dan kemudian ada perbincangan di belakang tabir: dengan pemain sektor swasta di COP bersama-sama kerajaan dan masyarakat sivil membenarkan pihak berkepentingan menyusun cabaran yang sukar dalam konteks maya. “Kami telah melihat sejak lama lebih banyak perniagaan terlibat di COP,” kata Nat Keohane, presiden Pusat Penyelesaian Iklim dan Tenaga, think tank dasar alam sekitar. “Apa yang saya lihat di sini ialah perbualan itu benar-benar diarahkan ke arah melaksanakan penyelesaian.”

Penyokong pendekatan Al Jaber mengatakan beliau telah menggunakan kuasa persidangannya dan kedudukan lama di kalangan syarikat-syarikat dan pembiaya untuk mencipta iklim yang diperlukan untuk perjanjian dan perbualan sukar ini. Lawan mengatakan bahawa komitmen sukarela dan pengaturcaraan, walaupun perlu, tidak perlu dilakukan di atas tanah di COP—ia merupakan penyelewengan dari keperluan mengurus dasar yang betul. Satu kajian yang diterbitkan bulan lalu memandang 300 syarikat besar oleh kumpulan pengawasan Influence Map mendapati 58% daripada yang dikaji berisiko “hijau net sifar” kerana mereka tidak melobi selaras dengan sasaran sifar net yang mereka katakan mereka sedang mengejarnya.

Fokus utama, eksekutif mengatakan, adalah bertemu rakan kongsi, melakukan perjanjian, dan menunjukkan komitmen mereka terhadap isu iklim. Titik terakhir ini telah menarik kritikan banyak di sini yang mengatakan bahawa menggunakan COP untuk membuktikan kredibiliti hijau hanyalah peluang yang sepatutnya terbuka kepada syarikat-syarikat yang telah membuktikan kemampuan iklim mereka, mungkin dengan memenuhi sasaran ditetapkan oleh kumpulan kerja PBB yang ditugaskan untuk mempelajari topik ini.

Debat ini sukar. Bagaimana anda menuntut ketelusan tanpa menuntut kesempurnaan? Dan adakah COP benar-benar tempat terbaik untuk terlibat dalam perbualan itu? Debat tidak akan diselesaikan dalam beberapa hari akan datang. Memang, kita hanya boleh mengharapkan ia akan berkembang seiring dengan semakin relevannya perubahan iklim bagi syarikat-syarikat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.