Pil Lisan Mifepristone

(SeaPRwire) –   CVS dan Walgreens akan mula memberikan pil pengguguran mifepristone Mac ini, syarikat-syarikat tersebut disahkan kepada TIME. 

Farmasi itu menerima pensijilan untuk menawarkan —yang oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah A.S. untuk menamatkan kehamilan melalui tempoh kehamilan 10 minggu, dan kerap digunakan dengan —kepada pelanggan dengan preskripsi mengikut undang-undang persekutuan dan negeri. Berita itu pertama kali dilaporkan . 

Walgreens berkata ia akan mula mengedarkan mifepristone dalam tempoh seminggu di lokasi terpilih di New York, Pennsylvania, Massachusetts, California, dan Illinois. CVS akan melancarkan pil tersebut di Massachusetts dan Rhode Island “dalam minggu-minggu akan datang,” jurucakap CVS Amy Thibault memberitahu TIME melalui e-mel. 

“Kami telah menerima pensijilan untuk mengedarkan mifepristone di CVS Pharmacy dan merancang untuk mengisi preskripsi ubat ini di negeri-negeri yang dibenarkan secara sah,” tulis Thibault. “Kami bekerjasama dengan pengeluar dan pembekal untuk mendapatkan ubat tersebut dan masih belum mengedarkannya di mana-mana farmasi kami.

CVS berkata mereka merancang untuk “meluas ke lebih banyak negeri, “di mana dibenarkan oleh undang-undang, secara berperingkat.” Jurucakap Walgreens Marty Maloney juga mengesahkan kepada TIME melalui e-mel rancangan syarikat itu untuk menawarkan mifepristone dalam “pelancaran berperingkat” untuk memastikan “kualiti, keselamatan, dan privasi untuk pesakit, penyedia, dan ahli pasukan kami.

Masa depan mifepristone terletak di Mahkamah Agung, yang akan mendengar satu kes mengenai sekatan ke atas penggunaannya pada musim bunga ini. Pentadbiran Biden berharap mahkamah membatalkan keputusan rayuan yang akan menyekat akses kepada pil melalui pos, antara pertikaian lain. Pelanggan CVS dan Walgreens tidak dapat menerima pil tersebut melalui pos, jurucakap dari dua syarikat tersebut disahkan kepada TIME.
Sejak sebelum Mahkamah Agung pada 2022, pil pengguguran telah menjadi cara untuk menamatkan kehamilan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.