Dari tuduhan membayar rasuah kepada pegawai dan memalsukan dokumen kewangan sehingga kempen pengaruh politik rahsia dan pertembungan di penthouse antara bilionair: perbicaraan jenayah persekutuan terhadap Sam Bankman-Fried telah meliputi banyak perkara dalam tempoh sebulan yang lalu. Semua butiran ini timbul daripada keterangan yang diberikan oleh tiga rakan kerja terdekatnya yang dahulu, yang mendakwa bahawa beliau telah mencuri lebih daripada AS$8 bilion daripada pelanggan pertukaran mata wang kripto FTX miliknya dan mengarahkan mereka untuk melakukan penipuan.

Bankman-Fried, yang sukarela memberi keterangan selama tiga hari, sebaliknya memberi keterangan bahawa rakan kerjanya telah membuat kesilapan besar yang menyebabkan kejatuhan FTX dan bahawa mereka telah melakukan jenayah tanpa panduan atau pengetahuannya. Pertahanan kemudiannya bersara, dan pada 1 November, kedua-dua pihak peguam membuat hujah penutup mereka. Kini, juri sembilan wanita dan tiga lelaki akan memutuskan nasib Sam Bankman-Fried. Sekiranya dia didapati bersalah, Bankman-Fried menghadapi hingga 120 tahun penjara.

Dengan semua bukti, di sini adalah tuduhan letupan terbesar mengenai Sam Bankman-Fried dan FTX yang muncul dari perbicaraan.

Alameda Research telah mengambil deposit pelanggan FTX selama bertahun-tahun.

Kira-kira setahun yang lalu, pertukaran mata wang kripto FTX runtuh, apabila penggunanya cuba mengeluarkan berbilion-bilion dolar secara kolektif tetapi tidak dapat berbuat demikian. Kemudian telah didedahkan bahawa wang itu telah berakhir di dalam kas Alameda Research, syarikat perdagangan Bankman-Fried, yang membuat pertaruhan besar-besaran pada pelbagai bahagian ekosistem kripto.

Ini bukanlah sesuatu yang baru. Sebenarnya, pengasas bersama FTX dan eksekutif Gary Wang memberi keterangan bahawa, sejak penubuhan FTX pada 2019, dana pelanggan sentiasa mengalir terus ke akaun bank yang dimiliki oleh Alameda, yang kemudiannya dapat berbuat apa sahaja dengan wang itu. Pada tahun itu, Wang sengaja memasukkan pengecualian ke dalam FTX yang menjadikan Alameda satu-satunya pengguna dibenarkan mempunyai baki negatif – iaitu meminjam dari dana pelanggan. Wang mengatakan bahawa Bankman-Fried mengarahkannya untuk mencipta pengecualian itu.

Wang berkata bahawa FTX berbohong kepada awam mengenai saiz tabung insuransnya, yang direka untuk melindungi pelanggan daripada menanggung kerugian. Wang mendakwa syarikat itu menggunakan penjana nombor rawak untuk membuat tabung insurans kelihatan lebih besar daripada sebenarnya, dan kemudian menerbitkan nombor itu di laman web FTX.

Dua pemain sekunder drama itu, pembangun perisian FTX Adam Yedidia dan peguam amnya Can Sun juga memberi pendapat. “FTX menipu semua pelanggannya,” kata Yedidia secara terus terang. (Hakim Kaplan memberitahu juri untuk menyingkirkan dakwaan itu dari fikiran mereka.) Sun berkata beliau “terkejut” apabila mengetahui keistimewaan khas yang dimiliki oleh Alameda di platform itu.