(SeaPRwire) –   Empat bulan selepas perceraian saya, saya pergi ke satu majlis di New York di mana seorang wanita yang mabuk anggur menyoal saya tentang perpisahan kami. Bagaimana saya dapat menguruskan? Adakah saya mendapat rumah?

Jenis soalan ini bukanlah tidak familiar. Selepas perceraian saya, ramai wanita yang bertanya bagaimana saya dapat melakukannya, dan pada majlis itu, saya juga merasa mabuk kerana minum anggur, saya jujur kepada beliau bahawa saya hampir muflis. Tetapi, saya tambah, saya bahagia. Dia memandang saya dengan keraguan dan berkata, “Wang itu penting.” Saya akan teringat kepadanya dua tahun kemudian apabila saya akhirnya mengatasi hutang perceraian.

Apabila saya berkahwin pada usia 22 tahun, saya hampir tidak tahu bagaimana untuk menyeimbangkan buku cek (kami masih melakukannya pada masa itu), dan saya tidak mempunyai idea apa itu 401(k). Sebelum kami berkahwin, apabila bapa mertua saya mahu bercakap dengan kami tentang wang, saya adalah pelajar yang patuh. Beliau telah merangka gaji tahunan suami saya sebagai jurutera dalam Excel, memperjelaskan kepada kami berapa banyak kami boleh menghabiskan.

Dinamik kuasa itu jelas – saya tidak mempunyai apa-apa; Saya tidak tahu apa-apa. Dan saya akan mematuhi peraturan bajet kerana saya membawa hutang dan tiada aset. Konsep yang bapa suami bincangkan dengan kami adalah kabur: akaun simpanan kadar tinggi, penyelarasan 401(k), IRA Roth. Tetapi beberapa perkara lain menjadi lebih jelas. Beliau berkata hutang saya perlu dibayar segera. Hutang adalah memalukan; Anda boleh lihat cara suami saya dan bapanya memandang satu sama lain. Kami akan menggunakan setiap sen wang pekerjaan saya (dan saya masih tidak bekerja) untuk membayar hutang dan hidup sepenuhnya daripada pendapatan suami saya sehingga ia hilang.

Ini adalah cara kami akan melakukannya:

$10 sebulan untuk potong rambut

$200 sebulan untuk belanja makanan

$10 untuk barang peribadi.

“Bagaimana ia berfungsi?” kata saya, terlalu malu untuk memberitahu mereka tampon akan menelan belanja lebih $10 sebulan.

“Malah sabun rambut murah pun kos $5, dan…” Saya juga memikirkan kosmetik. Malah barang murah pun, yang mana sahaja yang saya ada, boleh menelan belanja $50, dan saya memerlukannya jika saya mahu mendapatkan pekerjaan untuk membayar balik pinjaman saya.

“Wang $10 setiap bulan akan dikumpulkan,” suami saya menerangkan seolah-olah saya kanak-kanak. “Jadi, dalam lima bulan, apabila anda perlu mengisi semula, anda akan mempunyai $50.” Lima bulan untuk membuat botol Suave 2-in-1 bertahan. Inilah permulaan corak yang akan berterusan sepanjang perkahwinan kami: walaupun saya memperoleh wang, saya tidak mempunyai kawalan bagaimana ia digunakan.

Pernikahan sentiasa berkaitan dengan wang. Perkahwinan pertama adalah persekutuan antara keluarga untuk memperkukuhkan ikatan ekonomi. Seorang wanita ditukar dengan hadiah untuk menyatukan dua keluarga, untuk memastikan kelangsungan warisan dan tentu saja ketulenan darah. Apabila budaya Barat berkembang, perkahwinan, masih satu kontrak, menjadi tentang pemahaman bersama dan kasih sayang. Tetapi undang-undang yang mengawal kebebasan ekonomi wanita lambat untuk menyesuaikan diri. Wanita tidak dapat memohon pinjaman perumahan atau kad kredit atas nama mereka sendiri sehingga tahun 1970-an.

Terdapat naratif kekal bahawa perkahwinan adalah tentang cinta. Bahawa cahaya panduan persatuan kami adalah romantisme yang menyepak-angkat yang digambarkan dalam filem. Dan kami meyakinkan diri bahawa yang menyokong persatuan kami bukanlah ekonomi. Tetapi realitinya berbeza daripada dongeng. Yang menguatkuasakan keistimewaan dan sempadan kelas. Ketidaksamaan kekayaan antara pasangan berkahwin dalam hubungan heteroseksual, yang boleh meninggalkan isteri dengan sedikit kebebasan kewangan dan terperangkap dalam hubungan yang boleh menjadi tidak selesa atau bahkan berbahaya. Dan walaupun semakin banyak wanita yang menghasilkan pendapatan lebih tinggi daripada suami mereka, . Wanita di AS masih hanya menghasilkan , purata berbanding dollar bapa. Walaupun jika seorang wanita memasuki perkahwinan dengan menghasilkan pendapatan yang sama dengan suaminya, kesamaan itu menurun kepada . Dan walaupun isteri masih menguruskan perbelanjaan harian membeli-belah makanan,

Satu kaji selidik YouGov 2021 mendapati bahawa 35% wanita adalah sepenuhnya atau agak bergantung kewangan. Dan satu kajian Glamour mendapati bahawa satu daripada tiga wanita telah kekal dalam hubungan kerana . Budaya yang membayar wanita kurang adalah budaya yang memaksa mereka ke dalam ketergantungan ekonomi dan menjerat mereka apabila mereka mahu keluar. Tetapi tiada seorang pun mahu memikirkan tentang itu apabila mereka memasuki hubungan – cinta seharusnya lebih besar daripada semua itu.

Saya tahu wang akan ketat apabila saya tinggalkan. Saya tidak mempunyai capaian kepada akaun bersama dan perlu menubuhkan akaun rahsia untuk menyimpan wang untuk peguam. Saya menulis kandungan pemasaran untuk wang tambahan dan akan mendepositkan cek di sana. Walaupun begitu, saya miskin semasa perceraian. Kawan-kawan meminjamkan wang untuk belanja. Saya menulis op-ed bayaran dan menulis lebih banyak kandungan pemasaran. Ibu bapa saya membeli hadiah Krismas untuk anak-anak saya. Malah ketika itu, kehidupan saya terutamanya berjalan pada kad kredit hampir penuh.

Masih, beberapa bulan selepas saya berpindah, saya pergi membeli maskara baru dan terasa begitu bebas. Jika saya mahu maskara $30, tidak akan ada penentangan. Tiada pergaduhan. Tiada diam-diaman sehingga saya mengalah dan mengakui saya telah melakukan kesilapan. Ia terasa seperti sesuatu yang kecil, hanya maskara, tetapi ia adalah segalanya. Walaupun kebanyakan wanita yang bercerai mendapati diri mereka berjuang secara kewangan, majoriti tidak menyesali keputusan mereka. Menurut satu kajian, daripada apabila mereka berkahwin, walaupun mereka lebih miskin.

dan artikel untuk masalah kewangan kami, kerana wanita di luar struktur keluarga heteroseksual tidak menjalani kehidupan ekonomi yang baik seperti mereka yang berkahwin, tetapi apa yang sering diketepikan dalam perbualan itu adalah pekerjaan tidak dibayar yang membolehkan lelaki bekerja sepanjang hari. Jika perkahwinan adalah cara untuk mengekalkan dan memelihara kekayaan, sekurang-kurangnya sebahagiannya adalah kerana sering seorang rakan melakukan fungsi tukang masak, pembantu rumah, pemandu, pembeli, semuanya tanpa pampasan.

Apabila kawan saya bercerai dengan isterinya yang tidak bekerja, peguamnya memberitahu bahawa dia seharusnya membayar gaji kepadanya. Membayarnya akan menjadi cara untuk menghargai kerjanya dan memberinya pendapatan. Dan ia akan menghasilkan jumlah yang lebih rendah dalam nafkah. Apabila kawan saya memberitahu saya ini, saya terkejut. Bayangkan: Membayar wanita untuk kerjanya akan menguntungkan semua pada akhirnya. Ia pastinya jauh berbeza daripada permintaan suami saya semasa perceraian kami bahawa saya memberikan kompensasi $10,000 untuk sumbangannya kepada otak saya. Saya ketawa dan lelucon itu menjadi petikan yang saya gunakan dalam kumpulan chat dan kencan wanita saya. Sampai suatu hari, kawan saya Serena berkata, “Anda seharusnya menjawab, ‘Saya heran berapa kos bahagian tubuh saya yang lain? Kemurnian saya?’ Anda seharusnya mendebitkan kos kepadanya kerana kerosakan rahim saya kerana melahirkan anak.” Saya duduk di dapur beliau, menontonnya memasak, dan mendengarnya mengatakan sesuatu yang menyentuh saya hingga ke tulang kerana ia benar. Adakah itu sahaja saya? Hanya perhitungan?

Tiga tahun selepas perceraian saya, saya duduk dengan penasihat kewangan bernama Stephanie, kerana saya enggan berbicara dengan lelaki tentang wang. Saya ketakutan, mengingat malu yang diberikan perbincangan bajet dengan suami saya.

Saya baru sahaja dipecat dari pekerjaan saya di sebuah akhbar, yang mana saya ambil untuk mengimbangi kewangan saya, dan saya tahu pendapatan saya akan tidak konsisten. Saya mahu rancangan. Saya mahu dapat memberi makan anak-anak saya, tetapi juga masih dapat membiayai lebih daripada $10 sebulan untuk keperluan peribadi. Saya duduk selama dua jam, menerangkan perniagaan saya, tabiat pendapatan dan perbelanjaan yang tidak teratur, merasa sakit dan sedikit malu. Tetapi akhirnya Stephanie mula tersenyum.

“Ini begitu menggalakkan,” katanya. “Anda kini menghasilkan dua kali ganda daripada tiga tahun yang lalu, dan tahun hadapan, anda akan menghasilkan empat kali ganda! Anda boleh lakukan!” Beliau terkesan dengan fakta saya telah menjual dan menulis buku audio asli, sambil juga berfreelance, bekerja penuh masa untuk akhbar, dan menjaga dua orang anak. Ia banyak kerja yang saya boleh lakukan sekarang kerana dengan penjagaan bersama 50/50 selepas perceraian, saya tidak lagi menjadi penjaga utama anak-anak kami. Dan tanpa pasangan, saya tidak lagi melaksanakan beban mental dan emosi tidak dibayar yang saya lakukan selama bertahun-tahun. Bebas daripada beban mental, saya mempunyai banyak masa untuk menghasilkan wang dan ia mulai memberi pulangan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

“Gadis, anda tahu bagaimana bekerja keras,” katanya. Beliau adalah jenis wanita berambut pirang yang memanggil anda “gadis” dan berkata “teruskan, gadis” tanpa ironi. Jenis wanita yang saya cintai dengan sepenuh hati kerana saya tahu beliau benar-benar maksudkan