Former President Trump Addresses  The North Carolina GOP Convention

(SeaPRwire) –   Donald Trump menyokong menantunya, Lara Trump, untuk membantu memimpin Jawatankuasa Kebangsaan Republikan, satu langkah yang akan mengeratkan cengkamannya terhadap parti walaupun perlumbaan penominasi 2024 terus berlangsung.

Trump, dalam pengumuman oleh kempennya pada Isnin malam, mencadangkan bahawa Lara Trump, bekas penerbit televisyen yang berkahwin dengan anaknya, Eric, menjadi pengerusi bersama bersama Michael Whatley, peguam am RNC.

“Menantuku yang sangat berbakat, Lara Trump, telah bersetuju untuk bertanding sebagai Pengerusi Bersama RNC. Lara adalah seorang pengkomunikasi yang sangat berbakat dan berdedikasi kepada semua yang diwakili oleh MAGA,” kata Trump dalam kenyataan itu.

Beliau menggambarkan Whatley sebagai seseorang “yang telah bersamaku sejak awal, telah bekerja dengan baik di negerinya Carolina Utara, dan komited terhadap integriti pilihan raya, yang kita mesti ada untuk mengekalkan penipuan keluar daripada pilihan raya supaya ia tidak boleh dicuri.”

Whatley menyokong dakwaan palsu Trump bahawa beliau menang dalam pilihan raya presiden 2020.

Trump menambah beliau juga meminta Chris LaCivita, untuk “secara kesan” mengambil peranan sebagai ketua operasi RNC, menguruskan “operasi harian jawatankuasa” supaya ia menjadi “mesin pertempuran untuk 2024.”

Menyokong menantunya untuk pengerusi RNC selepas menekan tekanan awam ke atas McDaniel untuk meletak jawatan akan menyelesaikan kawalan Trump terhadap peralatan kempen Republikan. Kedua-dua Lara Trump dan Whatley adalah orang asli Carolina Utara. Demokrat menganggap negeri itu sebagai medan pertempuran yang mungkin dalam pilihan raya presiden November.

McDaniel, mengikut seorang yang mengetahui perkara itu, telah memberitahu Trump bahawa beliau akan meletak jawatan berikutan 24 Februari, di mana beliau bercadang untuk memberikan bekas gabenor Nikki Haley kekalahan memalukan.

Kempen Haley tidak segera membalas permintaan komen mengenai pengumuman Trump.

McDaniel, yang memegang jawatan tertinggi RNC sejak 2017, telah dikritik atas prestasi pilihan raya kebangsaan parti yang kurang memberangsangkan dalam pertandingan kebangsaan baru-baru ini serta nombor dermawan yang kurang memuaskan.

RNC mengumpul $87 juta pada 2023 dan mengakhiri tahun dengan $8 juta tunai dalam akaun. Ini jauh kurang berbanding Jawatankuasa Kebangsaan Demokrat, yang mempunyai $20 juta dalam akaun selepas mengumpul $120 juta. Secara keseluruhan, DNC, kempen Presiden Joe Biden dan jawatankuasa-jawatankuasa lain menyokong pemilihan semula beliau telah mengumpul dana perang $117 juta. Kempen Trump mengakhiri tahun dengan $33 juta.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.