APTOPIX Germany Russia Navalny

(SeaPRwire) –   Pada tahun-tahun terakhir hidupnya, Alexei Navalny telah merancang satu pelan untuk pilihan raya presiden Rusia yang akan datang. Undian itu dijadualkan berlangsung pada hujung minggu ini, tepat sebulan selepas kematian Navalny di sebuah penjara Rusia, dan keputusannya tidak akan mengejutkan: Vladimir Putin pasti akan mendapat satu lagi penggal enam tahun berkuasa. Tetapi Navalny, walaupun dari dalam penjara, menganggap pilihan raya itu sebagai peluang bagi rakyat Rusia untuk menyuarakan ketidakpuasan hati mereka, dan melemahkan cengkaman Putin terhadap kuasa.

“Orang ramai takut,” katanya dalam surat kepada TIME pada 2021. “Tetapi politik rahsia mereka semakin meningkat.”

Sebagai bukti, Navalny merujuk kepada cara strategi pilihan raya pintarnya, dikenali sebagai “undian pintar”, berjalan semasa undian tempatan dan perundangan yang diadakan di banyak wilayah Rusia pada musim gugur tahun itu. Walaupun terdapat penipuan undian meluas, parti Putin hanya berjaya memegang kuasa di beberapa wilayah tersebut. Satu analisis bebas terhadap corak undian mendapati ia merupakan keputusan terburuk dalam sejarah parti itu. Malah di bandar asal Putin iaitu St. Petersburg, parti itu hanya memenangi sepertiga undian dalam perlumbaan untuk majlis bandar.

“Ya, mereka menipu undian untuk mencuri kemenangan kami,” tulis Navalny tentang keputusan itu. “Tetapi fakta kekal: buat pertama kalinya dalam 20 tahun di bawah Putin, rakyat mengundi dalam bilangan besar menentang beliau dan partinya.”

Satu lagi ukuran kejayaan strategi itu ialah tindak balas murka rejim. Kremlin melarang laman web yang menggunakan frasa “undian pintar.” Ia mengisytiharkan kumpulan aktivis Navalny sebagai “organisasi ekstremis” dan memulakan penahanan wakil-wakilnya di seluruh negara. Di bawah tekanan pihak berkuasa Rusia, Google dan Apple mengeluarkan aplikasi Undian Pintar Navalny dari kedai aplikasi mereka sebelum undian.

Russia Election Putin's Propaganda

Serbuan itu menjadikan hampir mustahil bagi organisasi Navalny beroperasi di Rusia. Aktivisnya melarikan diri ke luar negara atau bersembunyi, manakala syarat-syarat penahanan Navalny semakin kejam. Pengawal di penjara koloninya menghukum Navalny di “sel hukuman” untuk kesalahan terkecil seperti gagal menyatakan namanya dengan betul semasa panggilan nama. (Mereka memainkan ucapan Putin berjam-jam, satu pengakuan tersirat, Navalny bercanda, bahawa olok-olokkan presiden itu dianggap sebagai satu bentuk hukuman.)

Walaupun begitu, dalam minggu-minggu sebelum kematiannya pada 16 Februari, Navalny dan rakan-rakannya menyediakan satu kempen undian pintar semasa pilihan raya presiden bulan ini. Tujuannya adalah untuk menunjukkan bahawa tentangan terhadap Putin masih meluas, dan mereka datang dengan beberapa cara cerdik untuk mencapainya. Dalam mesej-mesej yang disabot keluar dari penjara, Navalny menyeru penyokongnya untuk hadir di pusat mengundi tempatan pada tengah hari hari mengundi. Taktik itu akan meletakkan landasan untuk ratusan jika tidak beribu-ribu tunjuk perasaan anti-Putin, yang pihak berkuasa tidak dapat membubarkan tanpa mengganggu undian itu sendiri.

Dalam mengundi, Navalny juga mendesak pengundi memilih mana-mana nama selain Putin. Tiada calon lain bebas; peranan utama mereka dalam sistem pilihan raya Rusia adalah memberikan proses itu satu kedok kewibawaan tipis. Tetapi Navalny mendakwa keluar mengundi untuk mana-mana calon boneka ini akan lebih berkesan daripada memboikot pilihan raya.

“Tujuannya bukan untuk mempengaruhi keputusan undian, yang pasti akan dipalsukan juga, dan ia bukan untuk menyokong mana-mana boneka Putin yang dibenarkan pada kertas undian,” kata Yulia Navalnaya, isteri penentang itu, yang mengambil alih kepimpinan gerakan pembangkang sejak kematiannya, beberapa hari sebelum undian.

Funeral Of Russian Opposition Leader Alexei Navalny

Dia sudah berjaya mengganggu Kremlin dari lubang kubur. Beratus-ratus orang ditahan di seluruh Rusia semasa berkabung awam atas kematian Navalny selama sebulan yang lalu. Pelajar di Moscow ancaman pengeluaran dari universiti mereka untuk menghadiri sebarang perhimpunan awam pada hari pengebumian Navalny.

Rakan karib dan bekas ketua staf Navalny, Leonid Volkov, diserang dengan palu berhampiran rumahnya di Lithuania pada 12 Mac, hanya tiga hari sebelum permulaan undian di Rusia. (Pihak berkuasa di Lithuania serangan itu terhadap Moscow, tetapi tiada tangkapan telah dibuat.) Semasa menerima rawatan kecederaannya, Volkov, yang melarikan diri dari Rusia beberapa tahun lalu untuk mengelak penahanan, memanggil serangan itu “ucapan selamat datang gengster” dari Putin. “Kami akan terus bekerja,” katanya. “Dan kami tidak akan menyerah kalah.”

Pada hujung minggu ini, tidak kira betapa ramalan keputusan undian itu, ia akan memberikan rakan-rakan Navalny peluang terbaik untuk melaksanakan strategi politiknya. Matlamat terakhir yang digambarkannya dalam surat-surat penjaranya ialah agar Rusia mengadakan pilihan raya bebas, dan cukup banyak daripadanya supaya demokrasi dapat mengambil alih dari masa ke semasa.

“Rusia sangat memerlukan sekurang-kurangnya 4-5 kitaran pilihan raya adil di bawah kawalan kehakiman bebas sebelum kita akhirnya memecah kitaran otokratisme dan menentukan, untuk selama-lamanya, bahawa pertukaran kuasa di semua peringkat akan berlaku hanya dengan cara ini.”

Sepanjang kerjayanya dalam politik, dia bermimpi mengambil bahagian dalam perlumbaan presiden seperti itu, tetapi negara di bawah Putin terus mengeluarkannya dari kertas undian setiap kali. Kini, sebulan selepas kematiannya, pengundi Rusia akan mendapat peluang lagi untuk mencuba strategi pilihan raya Navalny, dan untuk menguji sejauh mana mesejnya akan terus membentuk peristiwa politik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.