(SeaPRwire) –   Setelah serangan Israel ke atas Gaza yang telah meragut nyawa lima ahli keluarga Monadel Herzallah, beliau memutuskan untuk menyaman Presiden Joe Biden. Herzallah – seorang warganegara AS – telah mengambil bahagian dalam protes dan menulis kepada wakilnya. Ini terasa seperti langkah berikutnya yang logik. “Kami telah menggunakan setiap cara yang mungkin untuk meninggikan suara kami,” katanya dalam temubual dengan TIME. “Mereka tidak berhenti membunuh beramai-ramai.”

Pada 13 Nov, Palestin di Gaza dan AS – dibantu oleh Pusat Undang-Undang Perlembagaan – menyaman Biden, Setiausaha Negara Antony Blinken, dan Setiausaha Pertahanan Lloyd Austin. Saman itu bertujuan untuk menghentikan AS daripada menyediakan lebih banyak senjata, wang dan sokongan diplomatik kepada Israel, atas alasan bahawa AS secara undang-undang wajib mengelakkan membantu genosid yang berterusan.

Seorang pakar genosid, William Schabas, menulis dalam pengisytiharan dalam saman itu bahawa beliau percaya terdapat “risiko serius genosid” dan AS “melanggar kewajipannya” di bawah Konvensyen Genosid 1948 dan undang-undang antarabangsa yang lazim. (Akademik mengenai sama ada tindakan Israel di Gaza membentuk genosid, tetapi minggu lepas, tiga puluh empat pakar PBB menyatakan, “pelanggaran serius yang dilakukan oleh Israel terhadap Palestin dalam keadaan selepas 7 Oktober, terutamanya di Gaza,”)

Monadel Herzallah membantah di hadapan Konsulat Israel di San Francisco, pada 8 Oktober 2023.

Biden menghadapi tekanan yang kuat terhadap dasar Israel pentadbirannya, bukan sahaja di mahkamah, tetapi daripada pengundi dan kakitangan Kongres dan agensi persekutuan yang tidak bersetuju. Presiden itu menekankan untuk menyediakan Israel dengan bantuan tentera tambahan sebanyak $14 bilion dan menyatakan tidak ada “garisan merah” berkenaan sokongan Amerika untuk Israel. Rumah Putih sehingga kini menyatakan bahawa mereka mempunyai proses yang teliti untuk menilai sama ada sebuah negara telah melakukan genosid dan tindakan Israel tidak memenuhi takrifan itu.

Serangan Israel ke atas Gaza telah meragut lebih daripada 11,000 nyawa Palestin, menurut kementerian kesihatan bandar itu. Ia mengikuti serangan Hamas pada 7 Oktober yang meragut lebih daripada 1,200 nyawa Israel dan mengambil lebih daripada 200 tebusan.

Protes pro-Palestin yang besar telah melanda bandar-bandar utama AS, dan pendekatan Biden terhadap dasar Timur Tengah mungkin akan menelannya secara signifikan menjelang pilihan raya presiden. Walaupun komuniti Arab dan Muslim tidak membentuk peratusan besar daripada pengundi, mereka mempunyai pengaruh berlebihan di negeri-negeri pertengahan yang penting – terutamanya Michigan, kata Youssef Chouhoud, profesor sains politik di Universiti Christopher Newport, pakar minoriti Muslim di Barat. “Apabila anda mengambil kira betapa rapat jurangnya antara pemenang dan pesaing dalam pilihan raya presiden di negeri pertengahan, sebarang penurunan sokongan boleh membuktikan menjadi penting,” katanya.

Kajian terhadap pengundi Amerika Arab sejak perang di Gaza bermula menunjukkan penurunan yang menakjubkan dalam peratusan mereka yang bersedia untuk mengundi Biden pada 2024 – hanya 17%, berbanding 59% pada 2020. Tetapi ia bukan hanya Muslim dan Amerika Arab yang Biden boleh kehilangan; belia muda juga “kecewa” dengan sikapnya yang “mengikut telunjuk Israel,” kata Chouhoud. Kajian mendapati lebih daripada dua pertiga pengundi berusia 18 hingga 34 tidak menyetujui pengendalian Biden terhadap perang itu.

Bulan lepas, menandatangani surat terbuka yang menyeru gencatan senjata dan pembebasan tebusan Israel. Penandatangan terdiri terutamanya daripada Muslim dan Yahudi tetapi menandatangani secara tanpa nama kerana takut tindakan itu boleh membahayakan keselamatan peribadi dan pekerjaan mereka. “Di seluruh negara dan Kongres, suara-suara yang menyeru de-eskalasi dan keamanan telah ditenggelami oleh mereka yang meniupkan genderang perang. Sebagai Muslim dan Yahudi, kami bosan mengalami ketakutan generasi terhadap genosid dan pembersihan etnik,” kata surat itu.

“Bagi kami untuk terlibat dan secara aktif menyokong Israel dengan wang cukai adalah salah,” kata seorang kakitangan pejabat Demokrat yang menandatangani surat itu kepada TIME. Beliau meminta kerahsiaan kerana takut kehilangan pekerjaan. Kakitangan itu juga menunjukkan retorik provokatif di Parlimen yang tidak dihukum, seperti ahli-ahli dan bercakap tentang . Dia menyatakan bahawa seorang kakitangan di pejabat lain telah diberitahu untuk membiarkan pengundi yang menyeru gencatan senjata menunggu di talian. “Beberapa (wakil rakyat) tidak sedar bahawa pengundi mereka terjejas dan mempunyai keluarga di luar negara,” katanya.

Kakitangan Kongres mengadakan demonstrasi meminta gencatan senjata di luar Capitol di Washington, DC, pada 8 November 2023.

Lebih daripada 100 kakitangan Kongres mengambil bahagian dalam mogok kerja awal bulan ini. Mereka berucap dari tangga Capitol AS, mengesahkan solidariti dengan mangsa Palestin dan Israel serta meletakkan lebih daripada 10,000 mawar di kawasan Capitol untuk menandakan jumlah kematian Palestin yang meningkat. “Mogok kerja itu merupakan kenyataan kepada Kongres… dan dunia bahawa kami melihat kemanusiaan Palestin, kami melihat maruah mereka,” kata kakitangan itu. Beliau menegaskan bahawa ahli Kongres telah mengadakan dua vigils untuk meratapi nyawa Israel yang terkorban pada 7 Oktober, “tanpa sebutan menghumanisasi terhadap Palestin, walaupun jumlah kematian meningkat begitu besar.”

Dan pada 2 Nov, lebih daripada 1,000 kakitangan yang bekerja untuk USAID menandatangani surat terbuka secara tanpa nama meminta gencatan senjata. USAID bertanggungjawab menyediakan bantuan kemanusiaan ke Gaza, yang dipersulitkan oleh sekatan Israel. Lebih daripada dua pertiga hospital bandar itu telah ditutup kerana kekurangan bahan api atau kerosakan daripada serangan udara, menurut kementerian kesihatan Gaza. Kira-kira 70% penduduk tidak mempunyai akses air bersih, menurut Agensi Bantuan dan Pekerjaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Salah seorang penandatangan surat itu, yang juga meminta kerahsiaan, memberitahu TIME bahawa “terdapat jumlah kakitangan yang sangat besar yang teramat frustrasi” dengan pendirian dasar AS. Walaupun selepas surat itu, tiada perbincangan dasar serius yang diadakan untuk kakitangan mengambil bahagian, katanya.

Beliau dan rakan sekerja yang lain telah mempersoalkan bekerja untuk kerajaan – terutamanya selepas seorang pegawai Kementerian Luar Negeri yang menyelia pemindahan senjata .

Puluhan kakitangan Kementerian Luar Negeri juga mengenai dasar Gaza Biden. Blinken telah memberitahu pekerja bahawa mereka “mendengar” mereka yang “tidak setuju dengan pendekatan yang diambil,” . Minggu lepas, lebih daripada 500 pegawai politik dan kakitangan di agensi kerajaan yang berbeza-beza, kira-kira 40, menulis kepada Biden, membantah sokongannya terhadap tindakan tentera Israel, .

Oakland Federal Building Protest

Sementara itu, Pusat Undang-Undang Perlembagaan memberi tumpuan untuk membuktikan tanggungjawab AS dalam menyokong kempen Israel. “Anda tidak boleh melanggar prinsip asas undang-undang antarabangsa atas nama pertahanan diri,” kata Katherine Gallagher, peguam kanan Pusat Undang-Undang Perlembagaan dan antara peguam yang membawa kes itu.

Palestin di Gaza dan mereka yang mempunyai sanak saudara di kawasan terkepung yang menandatangani saman itu menggambarkan situasi yang teruk. Serangan udara telah memusnahkan rumah mereka dan meragut nyawa yang disayangi. Keluarga mengasingkan kanak-kanak di antara ibu bapa untuk meningkatkan peluang beberapa orang terselamat jika satu kumpulan terbunuh. Mereka mendapati sukar untuk mendapatkan air bersih dan makanan.

Saman itu juga merinci siri kenyataan provokatif yang dibuat oleh pegawai Israel dalam membina kes untuk membuktikan niat berkaitan genosid. Ini termasuk kenyataan merendahkan martabat Palestin sebagai “haiwan”, berjanji untuk “membunuh” dan memastikan “kemusnahan”. Saman itu bergerak ke belakang berdekad-dekad dalam usaha untuk menubuhkan corak keganasan Israel – menyerlahkan lima kempen pengebomberan terdahulu dan pendudukan berterusan, yang .

Herzallah sedang berkabung ke atas keponakannya, dua keponakan lelaki dan tiga sepupu; termuda seorang gadis berusia 4 tahun

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)