Donald Trump Holds A

(SeaPRwire) –   Artikel ini merupakan sebahagian daripada surat khabar The D.C. Brief, surat khabar politik TIME. Daftarkan diri anda untuk menerima berita seperti ini ke dalam peti surat anda.

Trump duduk di balkoni eksklusif miliknya di hartanah Mar-a-Lago pada tahun 2020, merenung kepada sekumpulan kecil penasihat mengenai perlumbaan untuk pemilihan semula, di Florida dan seluruh negara. Akhirnya, perbualan berpindah kepada Gabenor Florida Ron DeSantis, yang kepada kebanyakan orang di teras teras itu, identitinya berhutang kepada Trump. Sebenarnya, tanpa bantuan Trump, DeSantis masih akan menjadi ahli belakang di Dewan pada tahun 2018, dan bukannya menjadi calon Parti Republikan untuk Gabenor. Pengatur buku Rumah Putih telah membantu menyusun banyak slot waktu utama di Fox News untuk DeSantis; dia tidak begitu memahami sepenuhnya falsafah MAGA tetapi dia boleh mengulangi titik perbualan dengan baik. Dan populariti DeSantis pada hari itu akan menjadi sangat nipis tanpa mempunyai Trump sebagai pengundi tetangga.

Matahari terbenam dengan cepat menjadi jelas bahawa Trump tidak cukup dihargai. “Dia adalah seorang gabenor yang baik dan keras,” kata Trump tentang DeSantis, masih dianggap sebagai ciptaannya. “Tetapi sesetengah orang hanya tidak cukup bersyukur.”

Walaupun DeSantis tidak berada di sana untuk adegan yang dihuraikan dalam buku yang diterbitkan pada hari Selasa oleh wartawan kanan NBC News Matt Dixon mengenai Trump dan DeSantis, anda boleh membayangkan bagaimana Gabenor Florida yang tajam itu akan menanggapi. Ketidakmampuan kedua lelaki Florida ini untuk mengakui bagaimana kedua-dua mereka boleh mencapai lebih banyak sebagai sekutu berbanding pesaing yang pahit sangat ketara dalam buku Swamp Monsters Dixon. Walaupun pertengkaran Trump-DeSantis yang kita lihat kini banyak lebih daripada pertandingan penominasian yang akan bermula minggu depan di Iowa, Dixon bijak menyampaikan persaingan itu sebagai ayun pendulum Parti Republikan moden, di mana kemantapan gerakan MAGA dan ketergantungannya kepada Trump sebagai pemangkin utama negara berada di tahap.

Ia juga berada di hati usaha tergelincir DeSantis untuk menjadi Presiden. Dan dalam debat Parti Republikan yang kelima pada hari Rabu, yang terakhir sebelum Iowa caucus pada Isnin, DeSantis akhirnya akan mendapat satu lawan yang selama ini diidam-idamkannya – tetapi dengan lawan salah. Trump, sekali lagi, merancang untuk menjauhkan diri dan melakukan wawancara sendiri di Fox News, meninggalkan DeSantis dan bekas Gabenor South Carolina Nikki Haley sebagai satu-satunya yang berinteraksi secara terus-muka.

Walaupun tinjauan pendapat di negeri-negeri awal pencalonan konsisten menunjukkan Trump mendahului hampir setahun, ia secara sejarah terbukti tidak kekal sehingga perubahan terakhir minit. Inilah mengapa DeSantis, Haley, dan pelabur teknologi Vivek Ramaswamy (yang tidak layak untuk pentas debat) bergegas ke seluruh Iowa. Begitu juga, bekas Gabenor New Jersey Chris Christie menyemai New Hampshire, di mana dia bertaruh mesej anti-Trumpnya mungkin mendapat tempat di sana. (Christie juga tidak layak untuk debat Iowa hari Rabu, negara yang tidak menjadi kawasan selesa baginya.)

Walaupun mereka tidak berkongsi pentas, Trump dan DeSantis mempunyai kecurigaan dan dengki antara satu sama lain, dan ia bermula bertahun-tahun lalu. Walaupun buku Dixon mendakwa mengenai pertengkaran antara dua orang Florida, sebenarnya ia lebih konsisten dengan antropologi politik lain mengenai keadaan tertentu yang asli di suatu tempat. Misalnya, bekas wartawan TIME Michael Grunwald buku The Swamp merupakan contoh yang baik untuk pemerhatian Dixon, dan laporan Dixon mengingatkan saya salah satu analogi kegemaran saya untuk menjelaskan potensi khayalan negeri itu untuk konservatif: “Taman Hiburan untuk Republikan,” menurut satu strategis tidak berpihak kanan, di mana apa saja mungkin. Dan semasa sekatan Covid-19, Florida berdiri sebagai tempat di mana kumpulan boleh berkumpul tanpa topeng atau jarak sosial; begitulah bermula mitos Negara Bebas Florida di tengah-tengah tesis DeSantis yang membuat kempen semasa – dan masa depannya – mungkin.

Trump tidak pernah menunjukkan kemurahan hati atau berkongsi sorotan, walaupun akhirnya mengambil beberapa dasar DeSantis sebagai miliknya. Oleh itu, sikap kurang membantu Trump walaupun DeSantis memasuki kemenangan menyakinkan pada 2022. DeSantis menamatkan kempen pemilihan semula yang lebih mudah daripada sepatutnya dengan lebih banyak wang tunai di bank daripada mana-mana gabenor lain. Rakan-rakannya di Florida yang sangat transaksional berbaris untuk membiayai kempen masa depannya dan pejabatnya yang baru muncul sebagai alternatif jelas kepada Trump, yang menghadapi masalah undang-undang yang banyak.

Sudah ada kilatan sedemikian campuran ketidakselamatdan dan sombong dari DeSantis, terutamanya apabila beliau berkongsi pentas untuk jenis versi khayalan perdebatan umum dengan rakan sejawatnya dari California, Gabenor Gavin Newsom. Acara taman ria itu mungkin menjadi pameran debat terkuat DeSantis dalam kitaran – di pentas di mana terdapat ketegangan minimum untuk menghentam sesiapa yang sebenarnya perlu dikalahkannya dalam kitaran semasa. Akhirnya, Dixon menggunakan Trump dan DeSantis untuk menggambarkan Parti Republikan yang secara serentak ingin terlalu banyak perkara sekali: nilai-nilai konservatif, penglibatan global, dan kepercayaan dalam kuasa kerajaan terhad, bersama-sama dengan populisme yang telah menjadi wakil untuk Trumpisme. Memandangkan Trump tidak akan berdebat keunggulan itu kerana jauh di hadapan pesaing terdekatnya di negeri-negeri awal pencalonan, ia menggoda untuk mengatakan yang mana telah menang. Negeri-negeri awal itu, bagaimanapun, mempunyai sifat yang membuatkan mereka menarik untuk dipantau. Dan, buat masa sekarang, kedua-dua landasan roller coaster itu kelihatan dilancarkan dari platform yang berbeza. Mereka mungkin bertembung pada suatu masa nanti. Selepas semua, angkuh mempunyai cara untuk menghukum mereka yang percaya bahawa takdir mereka ditentukan.

Fahami apa yang penting di Washington. .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.