(SeaPRwire) –   LOS ANGELES – Bekas bintang besbol Steve Garvey dari Parti Republikan dan Ahli Parlimen Adam Schiff dari Parti Demokrat akan bersaing pada November untuk kerusi Senat AS yang lama dipegang oleh yang telah meninggal dunia.

Ini merupakan peluang jarang bagi GOP untuk bersaing dalam perlumbaan negeri utama di negeri Demokrat yang kuat ini.

Pertembungan itu juga bermakna California tidak akan mempunyai wanita di Senat buat kali pertama dalam lebih tiga dasawarsa.

Garvey merayakan bersama penyokong yang bertepuk tangan di sebuah hotel di Palm Desert, kampung halamannya, di mana beliau memberi amaran kepada Schiff agar jangan menganggap remeh beliau walaupun tunggangan Demokrat negeri ini. Beliau berkata beliau akan menjalankan kempen yang akan menarik minat merentasi garis parti, memberi tumpuan kepada inflasi, krisis tanpa tempat tinggal yang tidak terkawal di bandar-bandar dan kadar jenayah yang meningkat di bandar-bandar.

“Mereka kata dalam pilihan raya umum bahawa kita akan kalah bolasepak,” kata Garvey. “Tahu ini: Ia belum tamat sehingga ia tamat.”

Majlis sambutan kemenangan Schiff diganggu oleh penunjuk perasa ganas yang berteriak “Bebaskan Palestin” dan “Gencatan senjata sekarang”, memaksa ahli parlimen itu cuba berucap di atas mereka sambil terus menjerit. Schiff mengambil beberapa jeda, dan beliau kelihatan tergesa-gesa ucapannya.

Schiff, yang lantang menyokong hak Israel untuk mempertahankan diri, menukar arah pada Selasa dan menyokong panggilan pentadbiran Biden untuk gencatan senjata di Gaza sebagai sebahagian daripada persetujuan yang lebih luas yang akan termasuk pembebasan tebusan. “Pendirian saya sama seperti pentadbiran,” kata Schiff. Babak kacau itu mengingatkan bahawa walaupun di negeri Demokrat yang kuat, beliau perlu dengan berhati-hati mengemudi konflik Israel-Hamas yang berterusan.

Garvey, bekas MVP besbol yang bermain untuk Los Angeles Dodgers dan San Diego Padres, adalah antara dua pengundi teratas pada Selasa bersama Schiff.

California meletakkan semua calon, terlepas daripada parti, pada kertas undian awal yang sama dan dua yang mendapat undian terbanyak akan maju ke pilihan raya umum. Ini bermakna Republikan kadang-kadang diketepikan daripada perlumbaan negeri utama kerana cengkaman Demokrat di negeri ini. GOP gagal maju calon ke pilihan raya umum dalam dua daripada tiga perlumbaan Senat AS California terakhir.

Masih lagi, Demokrat dijangka dengan mudah mengekalkan kerusi Senat pada November, satu lega bagi parti itu dalam usaha mempertahankan majoriti sempit. Tiada calon Republikan menang dalam perlumbaan Senat California sejak 1988.

Tetapi kempen ini bagaimanapun mewakili era baru dalam politik California, yang lama dikuasai oleh Feinstein dan beberapa ahli politik lain.

Garvey dan Schiff juga maju ke undian November dalam perlumbaan untuk mengisi baki tempoh Feinstein, mengikuti pilihan raya umum. Gabenor Demokrat Gavin Newsom melantik , seorang penganjur Demokrat berpengalaman lama, untuk mengisi tempoh Feinstein sehingga kini, dan Butler memilih untuk tidak mengemudi kerusi itu. Pemenang pilihan raya November akan berkhidmat tempoh terpotong sehingga awal Januari, apabila tempoh enam tahun penuh akan bermula.

Perlumbaan ini merupakan perlumbaan Senat AS California terbuka pertama sejak 2016. Walaupun sebelum Feinstein mengumumkan awal 2023 bahawa beliau tidak akan mencari pencalonan semula, banyak Demokrat negeri yang berambisi dengan tidak sabar menanti peluang mereka untuk kerusi yang diidam-idamkan itu.

Calon Garvey, disokong oleh pengenalan nama terutamanya di kalangan pengundi lebih tua khususnya, melemparkan satu putaran yang tidak dijangka ke dalam perlumbaan. Dinamik antara Schiff dan Ahli Parlimen Katie Porter semakin tegang dalam minggu-minggu terakhir kempen ketika kedua-duanya bersaing untuk tempat di pilihan raya umum.

Calon pertama kali Garvey mencatat tempatnya pada undian musim gugur dengan meletakkan dirinya sebagai orang luar menentang pegawai-pegawai Washington yang terbenam yang beliau salahkan atas kenaikan harga runcit dan minyak, kos perumahan yang tidak mampu dan krisis tanpa tempat tinggal yang tidak terkawal di bandar-bandar.

Beliau berhutang budi kepada Schiff dan jawatankuasa tindakan politik sokongan, yang menjalankan berjuta-juta dolar iklan menekankan kredibiliti konservatif Garvey, yang secara tidak langsung meningkatkan kebolehlihatannya di kalangan pengundi Republikan dan kanan.

Beliau memasuki kempen musim gugur sebagai pilihan jauh untuk mengisi kerusi itu.

Parti Republikan California telah berada dalam kemerosotan berdekad-dekad di California yang kuat Demokrati, di mana calon GOP terakhir menang dalam perlumbaan Senat AS pada 1988 dan pengundi berdaftar Demokrat mengatasi pengundi Republikan dengan jurang menakjubkan. Republikan bahkan tidak mempunyai calon pada undian pilihan raya umum pada 2016 dan 2018.

Garvey berharap mengikuti laluan yang dilalui oleh atlet-atlet terkenal lain yang menjadi ahli politik termasuk bekas Gabenor California Arnold Schwarzenegger, bekas pembina badan dan pelakon yang menjadi terakhir Republikan memegang jawatan tertinggi negeri itu, Ahli Parlimen Utah Burgess Owens, bekas pemain NFL, dan bekas bintang bola keranjang profesional Bill Bradley, yang menjadi senator AS berkhidmat lama di New Jersey.

Beliau menggelar dirinya sebagai “konservatif sederhana” dan mendakwa beliau tidak patut dikotak-kotakkan ke dalam label konvensional, seperti gerakan Donald Trump yang Mengembalikan Kemuliaan Amerika Syarikat, walaupun beliau pernah dua kali mengundi untuk Trump, yang kalah dalam tanah longsor di California tetapi kekal popular di kalangan pengundi GOP, tetapi beliau belum membuat keputusan tentang perlumbaan presiden tahun ini. Secara peribadi beliau menentang hak abortus tetapi tidak menyokong larangan abortus seluruh negara dan akan “sentiasa menghormati suara rakyat,” merujuk kepada tunggangan California selama ini menyokong hak abortus.

Beliau juga perlu mengatasi timbul semula butiran muram tentang kehidupan peribadinya, termasuk mempunyai dua orang anak dengan wanita yang tidak berkahwin dengannya, yang pernah menjejaskan imej bersih yang dibina semasa zaman Dodgersnya.

– Sumbangan Sophie Austin di Sacramento, California, kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.