Efrat Machikawa dengan bibinya Margalit Moses; Machikawa adalah pak ciknya Gadi Moses

(SeaPRwire) –   Efrat Machikawa yakin setiap hari yang berlalu dengan pak ciknya yang berusia 79 tahun dalam tawanan Hamas mengancam nyawa beliau.

Pak ciknya sukar mendengar dan mengalami tekanan darah tinggi serta keadaan lain yang bergantung pada ubat penyelamat nyawa, katanya, sama seperti tebusan yang lain yang masih berusia lanjut di Gaza. Selepas mendengar keadaan tawanan dari—mereka yang terselamat dengan hanya makan beras dan roti—beliau bimbang mereka yang masih tinggal sedang mati.

“Ini sebab kita perlu pastikan mereka kembali esok,” kata Machikawa kepada TIME dalam panggilan video dari selatan Israel pada petang Sabtu. “Jika orang-orang ini, mangsa terakhir yang lemah di dalam dan yang tidak bersalah tidak keluar, itu akan menjadi neraka, dan kita sudah melalui neraka.”

“Saya malu kita sebagai dunia belum membawa mereka pulang lagi. Mereka seharusnya sudah pulang.”

Pak ciknya, Gadi Moses, di kibbutz Nir Oz pada 7 Oktober selepas cuba menenangkan pemberontak, keluarganya melaporkan. Temannya, Efrat Katz, . Isterinya yang dahulu dan anak temannya serta dua cucunya antara kira-kira 247 orang yang diculik, tetapi semasa gencatan senjata selama seminggu antara Israel dan Hamas.

Semasa gencatan senjata itu, keluarga 110 tebusan , begitu juga keluarga 240 banduan Palestin yang dibebaskan dari penjara Israel sebagai pertukaran. Tetapi pertempuran bermula semula pada 1 Disember, dengan Israel teruskan kempen pengeboman yang kementerian kesihatan Hamas kata telah .

Dalam keadaan pertempuran yang berulang, dianggarkan 136 tebusan masih di Gaza, kerajaan Israel memberitahu pada 1 Disember. Antaranya ialah pak cik Machikawa, yang bapa kepada tiga orang dan datuk kepada 10 orang. Moses ialah lelaki “gembira, cantik, baik dan bijak,” katanya, seorang berbilang bahasa “pakar tumbuh-tumbuhan” dan pakar ubi kentang yang telah membantu masyarakat di seluruh dunia untuk menanam makanan.

Gadi Moses, dari Nir Oz, Israel, telah ditahan sebagai tebusan di Gaza oleh Hamas sejak 7 Oktober 2023.

Machikawa memberitahu TIME “kita perlu bergencatan senjata lagi” untuk membebaskan lebih banyak tebusan dan percaya ia adalah tanggungjawab Israel dan kerajaan di seluruh dunia untuk berbuat segala-galanya untuk memerdekakan mereka. Kerajaan haruslah “sangat kreatif,” katanya, mempercayai pemimpin akan bersatu dan berunding untuk mencapai matlamat bersama. “Saya pasti kerajaan mempunyai kuasa untuk berbuat demikian,” katanya.

Israel sebelum ini mengatakan di bawah gencatan senjata yang dirundingkan bahawa mereka akan berhenti bertempur selama sehari untuk setiap 10 tebusan tambahan yang Hamas bebaskan. Tetapi pada 2 Disember, Israel menarik diri dari perbincangan rundingan dengan pengantara Qatar di Doha, dengan Hamas menyatakan tiada pertukaran tahanan lanjut sehingga perang berakhir dan tahanan Palestin dibebaskan,

Semasa gencatan senjata, Hamas melepaskan 110 tebusan—86 warganegara Israel, beberapa dengan kewarganegaraan ganda, dan 24 warganegara asing. Kumpulan militan sebelum ini melepaskan empat tahanan pada Oktober. Israel juga mengatakan ia menyelamatkan satu lagi tebusan, seorang askar wanita Israel, .

Dari mereka yang masih ditahan, tidak diketahui siapa yang masih hidup.

Israel mengumumkan pada 1 Disember bahawa empat tebusan—Maya Goren berusia 56 tahun, Arye Zalmanovich berusia 86 tahun, Ronan Engel berusia 54 tahun, dan Eliyahu Margalit berusia 75 tahun—telah mati, lapor AP. Tentera Pertahanan Israel pada 29 November bahawa ia membawa mayat Ofir Tzarfati berusia 27 tahun kembali ke Israel. Dua lagi tebusan telah mati dalam tawanan sejak 7 Oktober, lapor AP.

Senarai tebusan yang masih tinggal termasuk yang paling muda, Kfir Bibas berusia 10 bulan, adiknya Ariel berusia 4 tahun dan ibunya Shiri,

Pada 29 November, sayap tentera Hamas bahawa tiga ahli keluarga itu terbunuh dalam serangan udara Israel. Tentera IDF memberitahu TIME pada hari itu mereka sedang menilai ketepatan maklumat itu. IDF menegaskan bahawa ahli keluarga itu diculik hidup-hidup ke Gaza dan berkata “Hamas bertanggungjawab penuh ke atas keselamatan semua tebusan di Jalur Gaza.” Pada 3 Disember, IDF mengatakan dalam e-mel tiada kemaskini mengenai laporan Hamas.

Ia juga tidak diketahui siapa yang menahan semua tebusan itu, menyulitkan pelepasan mereka. Kerajaan Qatar bahawa terdapat kira-kira 40 tebusan di Gaza tidak ditahan oleh Hamas, tetapi oleh kumpulan militan lain. Bagi keluarga tebusan, gencatan senjata selama seminggu membawa harapan dan kesedihan.

Margalit Moses, yang ditahan sebagai tebusan oleh Hamas dari 7 Oktober hingga 24 November, disatukan semula dengan tiga orang anaknya di Israel.

Machikawa berkata keluarganya menerima panggilan telefon pada 24 November bahawa bibinya Margalit Moses, 78 tahun, yang merupakan bekas isteri Gadi, antara kumpulan tebusan pertama yang dibebaskan. Apabila akhirnya bersatu di Pusat Perubatan Wolfson, “kami semua menangis, sebelah menangis kerana gembira dan sebelah lagi kerana risau dan selebihnya kerana dukacita” memikirkan pak ciknya dan yang lain masih ditahan, kata Machikawa.

Bibinya dan “perlahan-lahan menyesuaikan” diri dengan kehidupan selepas tawanan dengan bantuan “pakar professional yang hebat.”

“Pelepasannya ialah harapan,” kata Machikawa, bahawa jika “mereka boleh berbuat demikian beberapa kali, bermakna mereka boleh berbuat lagi, dan lagi, dan lagi sehingga semua orang pulang.”

Dua bulan selepas pak ciknya diculik, masa sudah tidak bermakna lagi bagi Machikawa. Dia letih kerana tidak dapat berehat dan masih dighantui oleh trauma-trauma pada 7 Oktober, di mana kira-kira satu daripada empat orang di Nir Oz, masyarakat yang dibantu oleh ibu bapanya untuk diasaskan, terbunuh atau diculik. Yang lain di seluruh negara

“Saya ingin boleh memadamkannya dari ingatan saya,” kata Machikawa tentang laporan itu, menarik nafasnya apabila menyeka air mata dari matanya. “Apakah jenis dunia membenarkan makhluk jahat pergi lari dengan itu dan tidak cuba menyelamatkan mereka?”

“Ia tidak lengkap sehingga semua pulang,” beliau teruskan. “Kami akan urus dukacita mereka yang dibunuh, kami akan berjaya mengatasi malapetaka, kekejaman yang kami saksikan, kami akan berjaya, tetapi akan sangat sukar untuk benar-benar bangkit kembali melainkan semua orang pulang ke rumah.”

Walaupun begitu, beliau percaya tebusan yang tinggal boleh pulang ke rumah.

“Saya bercakap dari dukacita, kesedihan dan kekecewaan yang mendalam,” katanya. “Dan walaupun suara saya keluar dari sekeliling gelap dan dalam ini, saya masih melihat harapan. Kita masih boleh menyelamatkan mereka, jadi kita perlu menyelamatkan mereka esok.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.