TOPSHOT-UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-ANNIVERSARY

(SeaPRwire) –   Sejak Rusia melancarkan serangan penuh skala ke atas Ukraine pada 24 Februari 2022, sokongan untuk Kyiv kekal di seluruh Eropah dan AS. Tetapi ketika peperangan penuh skala memasuki tahun ketiganya—dan kerana ketakutan terhadap kesan buruk sokongan AS yang merosot dan kemungkinan kedua-dua penggal kepresidenan Trump terhadap usaha perang Ukraine—pesimisme terhadap peluang Ukraine menang dalam melawan Rusia berjaya menawan wilayahnya semakin meningkat.

Bahkan di Eropah, di mana sokongan untuk Ukraine dianggap kurang kontroversi berbanding di peringkat antarabangsa, purata 10% orang Eropah percaya Ukraine akan menang dalam peperangan ini, mengikut kajian oleh Majlis Eropah untuk Hubungan Luar Negeri, manakala dua kali ganda lebih ramai menjangkakan kemenangan Rusia. Pandangan yang mengatasi (37% purata) menjangkakan peperangan akan berakhir dengan sejenis penyelesaian.

“Dalam soalan ini tentang apa yang anda jangkakan akan berlaku, terdapat banyak persamaan di seluruh Eropah,” kata Pawel Zerka, felo dasar kanan Paris berpangkalan di ECFR, menunjukkan bahawa walaupun di negara-negara yang dianggap antara penyokong Kyiv yang paling teguh seperti Poland dan Sweden, hanya 17% yang percaya kemenangan Ukraine adalah mungkin. Ia hanya apabila kajian—yang berdasarkan soal selidik ke atas 17,023 orang di 12 negara EU—bertanya tentang keutamaan bahawa anda mula melihat perbezaan.

Memang, hampir sepertiga responden mengatakan bahawa Eropah harus menyokong Ukraine sehingga ia mendapatkan semula seluruh wilayahnya (pandangan yang paling kuat disokong oleh responden di Sweden, Portugal, dan Poland). Lebih ramai (41%) lebih suka Eropah menekan Kyiv untuk berunding tentang perdamaian dengan Moscow (pandangan yang paling popular di kalangan responden di Hungary, Greece, dan Itali).

Optimisme yang mengecil ini bertepatan dengan keraguan yang semakin meningkat terhadap kebolehpercayaan AS, di mana sokongan untuk Ukraine kelihatan merosot kedua-dua di Kongres (di mana Republikan terus menangguhkan bilionan dolar bantuan tentera penting yang ditujukan untuk Ukraine) dan orang ramai umum. Kira-kira sepertiga orang Amerika kini percaya bahawa AS memberi terlalu banyak sokongan untuk Ukraine, mengikut kajian oleh Pusat Penyelidikan Pew, naik dari 26% setahun lalu. Sementara itu, hanya sepertiga orang Amerika menganggap pencerobohan Rusia ke atas Ukraine sebagai ancaman besar kepada kepentingan AS, turun dari separuh yang berfikir demikian.

Walaupun majoriti orang Amerika terus percaya bahawa AS harus terus menyokong Ukraine sehingga ia menuntut semula wilayahnya (54%, turun dari 66% pada 2022), mengikut kajian oleh Gallup, bilangan yang semakin meningkat (43%, naik dari 31%) menyokong AS cuba mengakhiri peperangan secepat mungkin, walaupun ia mengakibatkan Ukraine melepaskan sebahagian wilayahnya.

TOPSHOT-GERMANY-DIPLOMACY-POLITICS-SECURITY-MSC

Pemimpin AS dan Eropah terus menekankan pentingnya menyokong Ukraine, menggariskan peperangan—seperti yang dilakukan oleh Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy—sebagai perjuangan bukan sahaja untuk kedaulatan Ukraine, tetapi juga untuk keselamatan Barat yang lebih luas. Tetapi walaupun keyakinan mereka kelihatan mengambil ketukan. Ini paling ketara pada Konferensi Keselamatan Munich tahun ini, di mana usaha mengukuhkan sokongan untuk Ukraine dilanda laporan tentang penawanan Rusia terhadap serta berita kejutan tentang pemimpin pembangkang Rusia .

Dengan kedua-dua Eropah dan AS menghadapi pilihan raya penting tahun ini, pendapat awam tentang Ukraine boleh membuktikan menentukan. Di AS, mengembalikan isolasionisme Amerika menjadi salah satu tanda tangan kempen bekas Presiden dan calon Republikan teratas Donald Trump—yang, jika berjaya, pasti akan menyebabkan Washington memalingkan muka daripada Ukraine (dia telah berulang kali mengkritik penglibatan AS dalam peperangan, yang dia kata dia boleh selesaikan ) dan pakatan NATO yang lebih luas (beliau baru-baru ini menjemput Moscow “” dengan sekutu NATO yang gagal menyumbang 2% KDNK mereka untuk pertahanan).

Ketidakserasian antara jangkaan dan keutamaan tidak mengira, kajian ECFR mendapati bahawa orang Eropah tidak semestinya cenderung untuk meredakan Presiden Rusia Vladimir Putin, terutamanya jika Trump memenangi penggal kepresidenan November ini. Sekiranya AS mengurangkan sokongan untuk Ukraine, 41% berkata bahawa Eropah harus mengekalkan atau meningkatkan sokongannya untuk Kyiv (21% dan 20% masing-masing), berbanding sepertiga yang mengatakan bahawa Eropah harus mengikuti langkah Washington dengan menarik balik sokongan.

Zerka mengatakan bahawa ancaman perubahan tidak mungkin di Brussels, dengan menunjukkan bahawa walaupun jika pihak yang menentang menyokong Ukraine membuat kemajuan dalam pilihan raya Eropah, “Saya tidak menjangka mereka akan mendapat keputusan yang cukup kuat untuk menggunakan Parlimen Eropah sebagai platform untuk mempersoalkan kedudukan Eropah tentang peperangan di Ukraine.” Walau bagaimanapun, beliau menambah, pencapaian pihak yang bermusuhan terhadap Ukraine boleh menyebabkan pemimpin benua itu “merasa lebih terhad” untuk terus menyokong, terutamanya jika pihak-pihak itu cuba menggambarkan diri mereka sebagai pihak perdamaian.

Jika pemimpin Barat mahu memperkukuh kesediaan awam mereka untuk menyokong Ukraine, serta optimisme terhadap keupayaan Kyiv untuk berjaya, ia memerlukan “perubahan paradigma,” menurut Orysia Lutsevych, timbalan pengarah Program Rusia dan Eurasia dan ketua Forum Ukraine di Chatham House, sebuah pemikiran berpangkalan di London—di mana menyokong Ukraine setara dengan melindungi diri sendiri.

“Kita berada dalam tempoh sukar peperangan ini di mana kita berada di persimpangan jalan,” katanya. “Sama ada strategi semasa hanya menafikan kemenangan Putin di Ukraine yang menguasai dan sebenarnya kita akan mempunyai beberapa hasil yang tidak pasti—mungkin gencatan senjata dan kemudian lebih peperangan selepas itu—atau jalan lain, [yang] adalah untuk sebenarnya menggerakkan lebih banyak sumber untuk menyediakan kempen yang jauh lebih intensif pada 2025 dan menewaskan tentera Rusia di wilayah Ukraine.”

Menurut Lutsevych, sokongan yang semakin meningkat untuk memaksakan Ukraine ke meja rundingan menawarkan janji palsu damai. Selain daripada fakta bahawa Putin kemungkinan besar tidak akan mahu berunding dengan Kyiv sebelum pilihan raya AS (dengan menjangkakan bahawa dia akan mendapat penyelesaian yang lebih baik di bawah pentadbiran Trump), dia berkata ia juga menyajikan salah faham rekod lalu Putin sendiri.

“Putin telah menyerang Abkhazia, dia telah menyerang Ossetia, dia telah menyerang Georgia, dia telah menyerang Crimea, dia telah menyerang Ukraine—ini adalah corak konsisten,” katanya. “Jika dia tidak dikalahkan di Ukraine, jika ada gencatan senjata atau gencatan senjata, bermakna kempennya untuk setakat berjaya kerana dia memperluas wilayah Rusia, dia mengilhakkan lebih banyak tanah, dia menyebabkan kemusnahan besar kepada Ukraine, dan dia dibenarkan mengkukuhkan yang.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.