Dexter-Scott-King-obit

(SeaPRwire) –   ATLANTA – Dexter Scott King, anak lelaki bongsu daripada Rev. Martin Luther King Jr., meninggal dunia akibat barah prostat pada usia 62 tahun.

Pusat King di Atlanta, yang Dexter King berkhidmat sebagai pengerusi, berkata anak lelaki ikon hak asasi sivil itu meninggal dunia di rumahnya di Malibu, California. Isterinya, Leah Weber King, berkata dalam kenyataan bahawa beliau meninggal dunia “dengan tenang dalam tidurnya”.

Anak ketiga daripada empat anak King, Dexter King dinamakan sempena Gereja Baptis Dexter Avenue di Montgomery, Alabama, di mana bapanya berkhidmat sebagai paderi ketika boikot bas Montgomery melancarkan beliau ke kemasyhuran kebangsaan berikutan penangkapan Rosa Parks pada tahun 1955.

Dexter King baru berusia 7 tahun ketika dibunuh pada bulan April 1968 ketika menyokong pekerja pembersihan yang sedang mogok di Memphis, Tennessee. Dalam memoirnya pada tahun 2004, “Growing Up King”, Dexter King mengingati pembunuhan bapanya sebagai penghujung zaman kanak-kanak yang bebas.

“Sejak saya berusia tujuh tahun, saya telah berasa saya mesti bersikap formal,” tulisnya, tambah: “Kekakuan, ketelitian, kepastian – semua sikap ini sukar untuk dikekalkan, walaupun anda seorang individu dengan keseimbangan sempurna, dengan semua drama yang dilalui dalam hidup.”

Sebagai seorang dewasa, Dexter King menjadi peguam dan memberi tumpuan kepada penjagaan warisan bapanya dan melindungi harta intelek keluarga King. Selain berkhidmat sebagai pengerusi Pusat King, beliau juga merupakan presiden harta pusaka King.

Selain daripada kerjanya dengan Pusat King, Dexter King dikenali kerana persamaan menakjubkan yang dimilikinya dengan bapanya. Mereka begitu serupa sehingga anak itu menggambarkan bapanya yang terkenal itu dalam filem TV 2002 mengenai Parks.

meninggal dunia pada tahun 2006, diikuti oleh anak sulung Kings, Yolanda King, pada tahun 2007.

“Kata-kata tidak dapat menggambarkan kesedihan hati saya kerana kehilangan lagi seorang saudara,” kata Rev. Bernice A. King, anak bongsu daripada empat orang itu, dalam kenyataan.

Abangnya, Martin Luther King III, berkata: “Kekagetan tiba-tiba ini mengejutkan. Sukar untuk menemui kata-kata yang sesuai pada masa sebegini. Kami minta doa anda pada masa ini untuk seluruh keluarga King.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.