Donald Trump Holds Campaign Event In Clinton, Iowa As He Runs For President

(SeaPRwire) –   Pada hari-hari terakhir sebelum caucuses Iowa pada Isnin depan, Gabenor Florida Ron DeSantis dan bekas Duta Amerika Syarikat ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Nikki Haley kedua-duanya akan melancarkan taktik yang telah terbukti dan boleh dipercayai: Mengadakan lawatan ke seluruh negeri untuk bertemu dan memenangi sebanyak mungkin pengundi.

Donald Trump? Bukan begitu. Walaupun bekas Presiden baru-baru ini mengambil bahagian dalam Town Hall Fox News di Des Moines dan merancang untuk mengadakan empat rali maya pada akhir minggu ini, ia telah jatuh kepada wakil-wakil MAGA untuk terlibat dalam jenis interaksi satu lawan satu dengan pengundi yang menjadi tulang belakang politik Iowa.

Gabenor South Dakota Kristi Noem, Wakil Georgia Marjorie Taylor Greene, dan Eric Trump semuanya melawat negeri Hawkeye minggu lepas. Menteri Perumahan dan Pembangunan Bandar Ben Carson dan Donald Trump, Jr. masing-masing mengadakan acara pada Khamis di mana mereka bercakap-cakap dengan pengundi dan mengambil selfie dengan peminat. Calon Senat Arizona dan bekas penduduk Iowa Kari Lake datang ke Des Moines pada Jumaat untuk memobilisasi penyokong mereka yang setia kepada Amerika Pertama. Dan 14 orang Republikan MAGA yang terkemuka – termasuk Wakil Ohio Jim Jordan dan Wakil Florida Matt Gaetz – akan mengadakan bertemu dan menemui pengundi pada Isnin.

Briged pengikut Trump ini penting untuk permainan tanah bekas Presiden di Iowa dan menunjukkan bagaimana kuasa bintangnya telah meninggikan dirinya di luar politik runcit yang membosankan. Mereka juga mungkin tanda bagaimana beliau merancang untuk berkempen sepanjang tahun depan apabila beliau terlibat dalam empat kes jenayah berbeza terhadapnya.

Itulah senario pada Khamis, apabila Trump berada di mahkamah New York untuk hujah penutup kes penipuan sivil $370 juta dan dia menerima serangan terhadap hakim yang mengetuai kes itu. “Ini adalah penipuan terhadap saya,” kata Trump. Lebih 1,000 batu di seluruh negara, kempen bergerak Trump telah dipindahkan kepada wakil-wakil.

Carson menghadiri acara iman di luar Cedar Rapids, dan anak sulung Trump menggegarkan orang ramai Urbandale dengan guyonan dan provokasi. Pada hari yang sama, DeSantis mengadakan lima acara di Iowa dan Haley mempunyai dua.

“Trump sentiasa memainkan peraturan yang berbeza,” kata David Kochel, veteran kempen Republikan Iowa. “DeSantis pergi ke 99 daerah. Trump pergi ke enam daerah, tetapi orang datang dari 99 daerah kerana mereka datang dari seluruh tempat. DeSantis perlu pergi kepada mereka. Bagi Trump, mereka datang kepadanya.”

DeSantis mempunyai kira-kira dua belas acara kempen di seluruh negeri dari Sabtu sehingga bermula caucusing Isnin malam. Haley mempunyai lapan. Selepas ribut salji menyerang negeri tengah barat pada malam Jumaat, dengan suhu angin di bawah sifar, Haley menukar tiga majlis bandar yang dijadualkan pada hari itu kepada perjumpaan Zoom. Cuaca sejuk telah memberi kesan kepada semua pihak.

Politik runcit sentiasa memainkan peranan berlebihan di Iowa, pertandingan pemilihan pertama di negara yang mempunyai kuasa untuk mengecilkan medan dan menyusun semula corak perlumbaan. Mengingat populasi kecil Iowa dan sifat mengadakan caucuses berbanding pengundi membuang undi tradisional, ia adalah negeri yang memberi ganjaran kepada politikus dengan sentuhan peribadi yang menarik. Dan sering bermakna calon mempunyai peluang untuk bertemu banyak pengundi perseorangan yang akan memutuskan nasib mereka. Oleh itu, lelucon lama tentang pengundi Iowa yang ditanya sama ada mereka akan menyokong calon: “Saya tidak tahu,” kata mereka. “Saya hanya bertemu mereka empat atau lima kali.”

DeSantis dan Haley sedang berusaha keras untuk menutupi sebanyak wilayah negeri yang mungkin. Kedua-duanya kini terlibat dalam pertempuran untuk tempat kedua. FiveThirtyEight semasa menunjukkan Trump dengan 51% undian, dan Haley dan DeSantis leher dengan leher: 17% ke 16%. Matlamat bagi setiap kempen di Iowa adalah untuk mempunyai kemenangan tempat kedua yang cukup meyakinkan sehingga mereka mengukuhkan status sebagai halangan tunggal Trump kepada pencalonan. Dengan itu, mereka menduga, mereka boleh menyatukan cukup Republikan dalam beberapa bulan akan datang untuk mengakhiri pemerintahan Trump di GOP.

DeSantis mungkin mempunyai banyak taruhan di Iowa. Beliau telah bertaruh strategi perdanaannya pada memenangi Negeri Hawkeye dan kurang popular dalam negeri perdanaan yang akan datang New Hampshire dan Carolina Selatan. “Delta antara beliau dan Trump perlu lebih kecil daripada delta antara beliau dan Haley,” kata Kochel. Menurut Steve Deace, penyampai radio kanan popular yang menyokong DeSantis dan berkempen bersamanya pada Khamis malam, gabenor Florida perlu menunjukkan bahawa beliau “alternatif jelas kepada Donald Trump dalam perlumbaan.”

Bagi kempen Trump, objektifnya adalah mempunyai kemenangan yang begitu dominan sehingga ia menafikan DeSantis atau Haley udara untuk cabaran berterusan. Pegawai kempen Trump memberitahu TIME mereka berharap untuk mendapatkan margin kemenangan terbesar dalam sejarah caucus Iowa – 13 mata – yang ditetapkan oleh Bob Dole pada 1988.

Di teras usaha Iowa Trump adalah untuk memastikan bahawa pangkal setia beliau keluar untuknya semasa apa yang dijangka menjadi salah satu malam Iowa caucus paling sejuk dalam sejarah. Pasukan Trump telah mengejar matlamat akhir ini melalui pukulan satu-dua mempunyai Trump mengadakan rali besar sementara wakil-wakilnya – banyak yang telah meningkat populariti melalui ekosistem media konservatif yang dibantu oleh Trump – bertemu dengan pengundi di perjumpaan yang lebih kecil, lebih mesra.

Bagi sesetengah orang, ia berfungsi. Philip Hansen, 77, berkata beliau pernah melihat Trump tetapi menghargai peluang untuk mendengar Trump Jr. di sebuah restoran Urbandale pada Khamis. “Saya tidak pernah melihat anak lelaki Donald Trump sebelum ini,” kata bekas pemandu lori jalan terbuka itu. “Ini kali pertama saya dapat melihatnya.” Hansen berkata beliau mengambil bahagian dalam caucuses untuk Trump pada 2016 dan merancang untuk berbuat demikian lagi pada Isnin malam.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.