(SeaPRwire) –   Donald Trump hanya berjarak dua batu dari penantang utamanya untuk nominasi presiden Republikan, tetapi mereka mungkin seolah-olah berada di dunia yang berbeda.

Pada malam Rabu, ketika Gabenor Florida Ron DeSantis dan mantan Duta Besar AS untuk PBB Nikki Haley hampir saling memotong leher masing-masing dalam debat televisyen, Trump menyampaikan pesanan yang berbeza kepada pengundi: Saingannya hampir tidak terlintas dalam fikirannya.

“Saya tidak tepat-tepat risau tentangnya,” kata Trump dalam sesi soal jawab di Fox News di pusat bandar Des Moines. Menunjuk kepada angka pollingnya yang dominan, bekas Presiden terutamanya mengelakkan gaya berkelahi dan berperangainya dan mempromosikan dirinya di atas pergaduhan. Ia merupakan strategi di teras pencalonan primer Trump. Dengan melawan semua debat Republikan dan mengelakkan konfrontasi satu lawan satu dengan pesaing utamanya, Trump telah cuba memprojekkan dirinya sebagai bekas penjawat awam GOP yang kemenangan nominasi presiden ketiga dalam lapan tahun hampir pasti.

Tetapi walaupun Trump memimpin pesaing terdekatnya di Iowa lebih 30 mata dalam kebanyakan kajian pendapat, beliau masih membuat perjuangan untuk memenangi apa-apa pengundi yang belum tentu keputusannya dalam pertandingan pertama negara. Pada satu ketika, itu melibatkan mengurangkan janji kempen tandatangannya tentang pembalasan.

“Harapannya, saya tidak akan mempunyai masa untuk pembalasan,” kata Trump kepada seorang pengundi. “Tidak akan ada masa untuk pembalasan. Akan ada begitu banyak kejayaan.” Pada satu lagi, beliau cuba menenangkan kebimbangan pengundi bahawa penggal kedua Trump akan mengubah negara itu menjadi autokrasi.

“Naratif baru ialah saya akan menjadi diktator,” katanya. “Saya tidak akan menjadi diktator. Saya akan mengurus seperti kami buat.” (Trump pada Disember untuk menjadi diktator “untuk satu hari” dan sejak itu: “Kerana saya mahu tembok, dan saya mahu mengebor, mengebor.”)

Trump hanya mengambil beberapa tembakan kepada penantang dalam parti. Lawan kritikannya yang paling ganas dalam medan, bekas Gabenor New Jersey Chris Christie, – satu perubahan yang mengeluarkan satu-satunya pesaing GOP Trump mahu bersedia untuk menamakannya ancaman kepada demokrasi Amerika. Tetapi Christie bukan sasaran kemarahan Trump malam Rabu. Sebaliknya, bekas Presiden menekankan momen mikrofon panas viral apabila Christie didengar berkata Haley akan “dibakar” dalam pilihan raya. “Saya tahu dengan baik dan saya terjadi percaya bahawa Chris Christie betul,” kata Trump. “Itu salah satu daripada beberapa perkara yang betul beliau pernah kata, sebenarnya.”

Trump memperolok-olokkan angka polling DeSantis yang merosot dan mengutuk bekas sekutunya sebagai tidak setia kerana mencabar beliau. “Dia akan bekerja di kedai pizza, atau mungkin firma undang-undang, jika saya tidak menyokongnya,” kata Trump, merujuk kepada restunya kepada DeSantis dalam pilihan raya gabenor Florida 2018.

Di hujung bandar Drake University, Haley dan DeSantis tidak mengambil belas kasihan. Haley mengarahkan penonton kira-kira 12 kali untuk melawat laman web kempen yang diciptanya-DeSantisLies.com – manakala DeSantis mengutuk beliau sebagai simbol “korporatisme yang dipanaskan semula.” Kedua-duanya kini dalam tengah-tengah pertempuran untuk tempat kedua, dengan harapan mengurangkan medan dan menembusi persepsi ketakterkalahan Trump. Jika salah seorang daripada mereka mempunyai prestasi yang cukup kuat dan boleh mengecilkan margin kemenangan Trump, pemikirannya berjalan, mereka boleh mendapat cukup momentum dalam negeri pilihan raya berikutnya untuk mewujudkan pertandingan primer yang kompetitif.

Itu sebahagian besarnya kerana Trump tidak hanya berjuang di medan kempen tetapi . Beliau menghadapi 91 tuduhan jenayah di seluruh negara dan perbicaraan fraud sivil $370 juta di New York yang boleh diputuskan dalam hari-hari akan datang.

Untuk sesetengah peminat Trump sekalipun, ia merupakan perkara membimbangkan. Salah seorang pengundi yang hadir ke sesi soal jawab Trump, Dan Lineman, 62, mengatakan beliau belum tentu antara memilih Trump atau Haley. “Saya suka dasar-dasar Trump. Saya ingin melihat jenis perkara itu dilaksanakan semula,” katanya, menyenaraikan pembinaan tembok sempadan Trump dan pengurusan ekonomi. “Tetapi kebimbanganku ialah: Adakah beliau dibenarkan untuk dapat melakukannya, atau akan kekacauan mengikutinya?”

Dilema Lineman mencerminkan apa yang Haley dan DeSantis berharap; peluang terbaik mereka untuk nominasi mungkin kerana cukup pengundi bimbang meletakkan Trump sebagai calon mereka apabila menghadapi bahaya undang-undang yang serius.

Tetapi Trump berazam memberikan argumen itu sedikit oksigen. “Ia adalah penganiayaan,” katanya, sambil menetapkan matanya ke arah pilihan raya umum. Beliau memberitahu pengacara Brett Baier dan Martha MacCallum bahawa beliau sudah mempunyai rakan kongsi dalam fikiran. “Saya tidak boleh memberitahu anda itu,” katanya, “tetapi saya tahu siapa yang akan menjadi.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.