Republican Presidential Candidate Nikki Haley Campaigns In New Hampshire

(SeaPRwire) –   Artikel ini adalah sebahagian daripada The D.C. Brief, surat berita politik TIME. Daftar untuk menerima berita seperti ini di dalam peti surat anda.

Ia mengambil hampir setahun untuk Nikki Haley mencapai matlamat terakhirnya: perlumbaan satu lawan satu menentang Donald Trump. Tetapi kini beliau telah mencapai kedudukan itu, mengatasi senarai panjang lelaki yang bersaing untuk tempat yang sama, ia mungkin tidak semulia yang pernah difikirkannya. Dan ia mungkin berlangsung selama timbunan salji kelabu yang semakin mengecil di sepanjang jalan New Hampshire yang berliku dan berbahaya yang akan diambil oleh pengundi untuk balai cerap pada Selasa.

Haley, yang berkhidmat sebagai Trump sebelum memulakan usahanya untuk menuntut jawatan tertinggi itu sendiri, telah menunjukkan campuran keberanian keras dan semangat berani semasa minggu lepas. Kegagalan ketiga yang mengecewakan di Iowa adalah isyarat tentang betapa sukarnya untuk mengatasi ego Trump yang besar dan segala yang mewakilinya di dalam Parti Republikan yang tidak dapat melepaskan tarikan orbitnya. Meningkatkan retoriknya sejak berpindah dari Iowa – di mana beliau hanya memenangi salah satu daripada 99 daerah negeri itu dengan margin satu undi sahaja – Haley telah cuba meyakinkan rakan-rakan Republikannya bahawa masih belum terlambat untuk menghalang kemungkinan penobatan Trump yang kelihatan.

“Amerika tidak melakukan penobatan”, katanya Isnin di bandar Franklin, N.H. “Kami percaya pada pilihan. Kami percaya demokrasi, dan kami percaya kebebasan. Saya telah berkata saya suka negeri hidup-bebas-atau-mati, tetapi anda tahu apa? Saya mahu membuatnya negara hidup-bebas-atau-mati.”

Kini, dengan hanya Haley berdiri di jalan Trump menuntut pencalonan GOP untuk kali ketiga, masa yang dicarinya telah tiba. Tetapi jalan kemenangan sukar dicari. Kaji selidik penjejakan Boston Globe/ Suffolk University/ NBC10 terakhir mendapati Haley 19 mata di belakang Trump, yang menikmati sokongan 57%.

Walaupun ada kepercayaan bahawa parti Republikan yang bersatu boleh menafikan Trump pencalonan jika sahaja medan itu sempit – saya adalah antara mereka yang meragui ini, untuk adil – idea penyatuan di sebalik pilihan anti-Trump tidak pernah materialisasi. Idea hantu tentang anti-Trump kehilangan kredibiliti kerana kebanyakan mereka yang bersaing untuk gelaran itu jelas bahawa keutamaan mereka adalah mengekalkan masa depan mereka dalam politik GOP, memastikan mereka akan menghabiskan bulan merawat Trump dengan sarung tangan kesopanan.

Kepada kreditnya, Haley () memutuskan untuk mengambil peluangnya. Hasilnya adalah minggu yang kelihatan seperti tanpa ruang yang mencukupi untuk tenggelam. Pasangan debat terakhir yang dijadualkan untuk New Hampshire dibatalkan kerana Haley enggan mengambil bahagian dalam sesi-sesi lagi kecuali Trump sanggup hadir. (Gabenor Florida Ron DeSantis, yang usahanya pada Ahad dan menyokong Trump, kelihatannya tidak layak untuk masa Haley.)

Haley adalah pejuang politik, tentu sahaja, dan beliau membuat kes bahawa sokongan terkuatnya boleh datang daripada pengundi New Hampshire yang tidak begitu keras parti. Parti politik terbesar di negeri itu adalah mereka yang tidak mengenal pasti diri sebagai Republikan atau Demokrat; mereka boleh pada Hari Primer jika mereka mahu mengambil undi D atau R di dewan bomba, perpustakaan, gereja, atau sekolah tempatan. Pada 2016, kali terakhir Republikan mempunyai pertandingan terbuka untuk pencalonan, sepenuhnya peserta adalah pengundi tidak berpihak. Trump memenangi mereka pada tahap yang sama seperti beliau memenangi pengundi Republikan yang mengenal pasti diri, pada 36%, dalam perjalanannya ke kemenangan.

Kali ini Haley cuba meyakinkan pengundi ini untuk tidak mengulangi kesilapan itu. Kajian Post/ Monmouth mendapati majoriti pengundi Republikan yang berkemungkinan mengatakan Trump melakukan sesuatu yang salah atau haram pada . Di kalangan 53% pengundi yang berkongsi pandangan itu, 91% menyokong Haley. Di kalangan pengundi tidak berpihak, Haley menikmati kelebihan 48-38%. Walaupun jurang itu memberansangkan, adalah baik untuk mengingatkan bahawa Sen. John McCain bergantung pada sokongannya daripada blok yang sama pada 2000 untuk mengatasi kegemaran parti, George W. Bush, berkat kelebihan 10 mata di kalangan pengundi tidak berpihak. Mitos politik di New Hampshire adalah fantastik seperti mereka suci, terutamanya Legenda McCain; ini tidak bermakna mereka mudah untuk dikesan semula. (Dan, perlu ditekankan: Bush masih memenangi pencalonan.)

Dalam era moden, tiada Republikan yang mengulangi kemenangan berturut-turut di Iowa dan New Hampshire. Pengundi Granite enggan – jika tidak bermusuhan – untuk mengesahkan keputusan dari Iowa. Mantra tidak rasmi di kalangan kelas politik mengikuti bahawa Iowa memilih jagung manakala New Hampshire memilih Presiden. Ia pandai, tetapi juga tidak sepenuhnya salah. Pengundi New Hampshire menuntut sentuhan peribadi, dan jarang kembali kepada penyusup tidak tulus.

(Demokrat, tidak puas hati dengan penduduk yang sangat putih di New Hampshire, memutuskan untuk melancarkan pertandingan pencalonan mereka di Carolina Selatan pada 3 Februari. Biden tidak wujud dalam senarai Demokratik New Hampshire, pemenang yang akan mendapat tiada wakil.)

Ahli strategi tidak berpihak telah menonton Haley bekerja dengan cara yang mengesankan mereka. Sebenarnya, Gabenor New Hampshire Chris Sununu, yang mempertimbangkan untuk bertanding untuk Rumah Putih 2024 sebelum memutuskan untuk bersara daripada politik pada akhir penggal ini daripada berjuang untuk parti yang keluarganya bantu selama lima dekad, melemparkan nasibnya bersama Haley. Tetapi fakta kekal bahawa beliau masih berlari di negeri yang dalam cengkaman demam Trump. Kajian akhir Washington Post/ Monmouth mendapati majoriti pengundi primer Republikan yang berkemungkinan – 51% – berfikir Biden adalah Presiden tidak sah yang berada di Rumah Putih kerana penipuan undi. Ia sukar untuk menang sebagai konservatif munasabah apabila kebanyakan jauh daripada itu.

Jadi ia adalah terhadap latar belakang ini Haley berusaha keras. Beliau kelihatan telah mencari masa yang betul untuk bergegas, beruntung dengan kemusnahan pesaingnya, dan akhirnya menyingkirkan ketakutan terakhirnya terhadap pembalasan Trump. Beliau mungkin mempunyai malam Selasa yang baik di ibu pejabat kempennya di Concord. Tetapi mendefinisikan “baik” akan menjadi pertengkaran pendirian yang sukar. Rakan-rakannya mengiklankan bahawa “kami sudah merancang laluan kami ke Carolina Selatan dan seterusnya”, menurut memo pra-Primer Hari daripada rakan kongsi super PAC mereka. Setidak-tidaknya untuk masa ini, Haley dan rakan-rakannya melihat perlumbaan itu sebagai satu yang berterusan sehingga 24 Februari, apabila negeri asal Haley Carolina Selatan menimbang.

Fahami apa yang penting di Washington. .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.