(SeaPRwire) –   (SAO PAULO) — Ketika banjir yang telah merosakkan negeri Rio Grande do Sul di Brazil belum reda, wabak lain telah merebak di seluruh rantau itu: berita palsu di media sosial yang mengganggu usaha putus asa untuk mendapatkan bantuan kepada ratusan ribu orang yang memerlukan.

Antara kiriman palsu yang telah menimbulkan kemarahan: Bahawa agensi rasmi tidak menjalankan operasi menyelamat di negeri paling selatan Brazil. Bahawa birokrasi menghalang sumbangan makanan, air dan pakaian. Satu dakwaan yang berterusan mendakwa bahawa pihak berkuasa menyembunyikan beratus-ratus mayat, kata Jairo Jorge, datuk bandar bandar Canoas yang teruk terjejas.

Jorge dan pegawai lain mengatakan pihak di sebalik kiriman itu memanipulasi krisis untuk mengurangkan keyakinan terhadap kerajaan.

Ary Vanazzi, datuk bandar Sao Leopoldo, berkata ramai orang mengabaikan amaran rasmi dan lebih mempercayai kiriman media sosial yang mengatakan amaran kerajaan “hanyalah politikus cuba menakut-nakutkan orang”.

“Kerana itu, ramai tidak meninggalkan rumah mereka dalam kecemasan ini. Mungkin ada yang mati kerana itu,” kata Vanazzi kepada Agensi Berita Associated Press. “Kadang-kadang kita gunakan lebih masa membela dari pembohongan berbanding bekerja untuk membantu penduduk kita.”

Banjir sejak dua minggu lalu telah mengorbankan sekurang-kurangnya 149 orang, dan lebih 100 lagi masih hilang, kata pihak berkuasa negeri pada Rabu.

Brazil menjadi tuan rumah kepada pilihan raya umum 2018 yang dimenangi oleh Jair Bolsonaro. Semasa presiden, lawan sering terpaksa melawan serangan digital berkoordinasi. Mahkamah Agung sejak itu melancarkan salah satu usaha paling agresif di dunia untuk membendung kempen berita palsu berkoordinasi, melantik Alexandre de Moraes untuk menyelia siasatan mengenai penyebaran berita palsu. Beliau telah memerintahkan platform media sosial untuk menyingkirkan puluhan akaun.

Tentera terlepas dari fitnah media sosial semasa presiden Bolsonaro, bekas kapten yang adalah lawan sengit penggantinya, Luiz Inácio Lula da Silva. Tetapi ia menjadi sasaran kebencian sayap kanan di bawah Lula, dengan pengguna media sosial menyerang pemimpin tentera atas arahan presiden kiri, kata Alexandre Aragão, pengarang eksekutif agensi penyemak fakta Aos Fatos.

Beberapa video yang dimuatnaik di internet mendakwa tentera tidak menyertai operasi menyelamat. Yang lain mempersendakan dakwaan kekurangan peralatan tentera dengan menggunakan rakaman trak terperangkap banjir. Jeneral yang memimpin komando selatan tentera berkata kepada CNN Brasil bahawa satu dakwaan mendakwa beliau bertanggungjawab atas kematian yang tidak wujud di hospital.

Tentera mengatakan ia dan agensi tempatan mengerahkan 31,000 askar, polis dan orang lain untuk menyelamatkan lebih 69,000 orang dan 10,000 haiwan serta menghantar tan metrik ton bantuan melalui udara dan bot. Kerajaan persekutuan Brazil mengumumkan ia akan menggunakan hampir 51 bilion reais (RM10 bilion) untuk pemulihan, menawarkan kredit kepada petani dan syarikat kecil serta menangguhkan perkhidmatan hutang tahunan negeri 11 bilion reais.

“Laporan ini membimbangkan, kerana ia tidak mencerminkan realiti,” kata kenyataan komando itu kepada AP. “Banyak askar aktif juga mangsa banjir ini. Banyak askar kehilangan rumah selepas hujan dan terus berada di barisan hadapan membantu penduduk.”

Diprovokasi oleh aduan daripada pegawai tentera kanan, kerajaan Brazil merayu kepada platform media sosial untuk menghentikan penyebaran maklumat palsu, kata Peguam Negara Jorge Messias dalam temu bual.

Setakat Selasa malam, semua menunjukkan kesediaan untuk bekerjasama – kecuali X, menurut pejabat Messias. Pemilik platform itu, Elon Musk, mengkritik keputusan hakim Mahkamah Agung untuk mengehadkan akaun pengguna, menuduh beliau menyekat kebebasan bersuara dan mendapat balasan daripada penyokongnya dan Bolsonaro. X tidak segera menjawab emel yang meminta komen.

Pejabat Messias juga mengemukakan saman terhadap pengaruh media sosial yang mendakwa seorang peniaga teguh pendukung Bolsonaro menghantar lebih banyak kapal terbang untuk bantuan berbanding seluruh tentera udara Brazil. Kerajaan menuntut hak untuk membalas di profil Instagram Pablo Marçal, pengkritik lantang Lula dengan hampir 10 juta pengikut.

Banjir berita palsu ketika krisis bersamaan dengan “tragedi dalam tragedi”, kata Messias. “Apabila kita berhenti segala-galanya untuk menjawab berita palsu, kita menyalihkan sumber awam dan tenaga daripada yang sebenarnya penting, iaitu memberikan perkhidmatan kepada awam.”

Kira-kira sepertiga orang yang disoal selidik oleh pemerhati undi Quaest melaporkan mereka terdedah kepada berita palsu tentang banjir, menurut soal selidik yang diadakan dari 2 hingga 6 Mei. Diadakan di 120 bandar di seluruh negara, ia mempunyai kesilapan 2.2 peratus mata.

Berita palsu sedang mencipta persekitaran permusuhan untuk pekerja bantuan. Orang tempatan menuduh ejen negeri dan tempatan bertindak terlalu lambat dan mengancam akan mendedahkan mereka secara online, dan berteriak kepada bomba atas laporan kegagalan menyelamatkan orang dan haiwan peliharaan, menurut datuk bandar Sao Leopoldo dan Canoas. Beberapa orang yang berpura-pura sukarelawan memasuki gudang pertahanan awam negeri minggu lalu, merakam bantuan dan memuat naik video secara online sebagai bukti dakwaan kegagalan mengedar bantuan, menurut agensi itu.

Minggu lalu, satu pembohongan lain mendakwa pihak berkuasa menghalang trak bantuan, kata Aragão. Ia disulut oleh laporan stesen penyiaran SBT mengenai trak dihentikan pemeriksaan yang kemudian dibebaskan walaupun muatan berlebihan. Kiriman media sosial memutarbelitkan laporan itu dan mendakwa penghalangan bantuan adalah fenomena meluas. Kes itu menjadi contoh, tambah Aragão.

“Apabila berlaku bencana berskala apa yang berlaku di Rio Grande do Sul, tentu sahaja terdapat kes terpencil perkara yang tidak masuk akal,” katanya melalui telefon dari Sao Paulo. “Media sosial menjual kes nyata dan terpencil itu seolah-olah ia mewakili protokol rasmi.”

Janine Bargas telah bekerja tanpa henti atas bencana itu sebagai profesor di Universiti Sains Kesihatan Persekutuan Porto Alegre di ibu negeri. Pada mulanya, tugasnya termasuk memberikan maklumat boleh dipercayai, seperti memberitahu orang di mana mereka boleh mendapatkan ubat yang diperlukan.

Berita palsu menjadi begitu ketara sehingga tugasnya kini termasuk memantau dan membantahnya. Ini termasuk cadangan untuk rawatan pencegahan palsu untuk penyakit bakteria air.

“Doktor anti-vaxx sama yang mengesyorkan klorokuin semasa COVID mula mempromosikan profilaksis untuk leptospirosis,” kata Bargas kepada AP, menambah kekecohan meletus di pusat pengurusan universiti. “Orang mula berperang, meminta ubat itu. Dan dos ubat itu boleh sangat toksik untuk hati.”

Jorge, datuk bandar Canoas, menjadi sasaran berita palsu hanya beberapa jam selepas banjir bermula. Satu kiriman, dikongsi berjuta-juta kali melalui aplikasi mesej, menunjukkan pergaduhan di pusat pengurusan Canoas kerana pengisytiharan semua sumbangan melalui Dewan Bandaraya. Pergaduhan sebenarnya berlaku di negeri Ceara, di sebelah yang bertentangan negara ini, dan Jorge tidak mengeluarkan sebarang pengisytiharan.

“Berita palsu itu “dirancang, bertujuan untuk menghentikan orang mempercayai ejen awam,” katanya. “Apabila bencana alam berlaku, selalunya timbul gelombang keprihatinan. Tapi kali ini juga timbul gelombang kemarahan disebabkan berita palsu.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.