(SeaPRwire) –   SEOUL, Korea Selatan — Doktor senior di puluhan hospital di seluruh Korea Selatan merancang untuk menyerahkan surat peletakan jawatan mereka Isnin ini bagi menyokong doktor latihan dan pesakit yang telah mogok selama lima minggu mengenai dorongan kerajaan untuk meningkatkan pengambilan pelajar perubatan secara mendadak, ketua mereka berkata.

Tindakan doktor senior tidak mungkin menyebabkan penurunan operasi hospital secara serta merta di Korea Selatan kerana mereka telah berkata mereka akan terus bekerja walaupun selepas menyerahkan surat peletakan jawatan. Tetapi prospek untuk penyelesaian awal kepada kebuntuan perubatan juga kabur, kerana tindakan doktor yang dirancang itu datang selepas Presiden Yoon Suk Yeol menyeru rundingan dengan doktor sambil menyarankan kemungkinan pengukuhan.

Kira-kira 12,000 doktor latihan dan pesakit telah menghadapi penggantungan lesen sementara mereka atas penolakan mereka untuk mengakhiri mogok, yang telah menyebabkan beratus-ratus pembedahan dan rawatan lain dibatalkan di hospital mereka.

Mereka menentang rancangan kerajaan untuk meningkatkan had pengambilan pelajar perubatan negara oleh dua pertiga, dengan menyatakan sekolah tidak dapat menangani peningkatan pelajar yang begitu mendadak dan ia akan akhirnya memudaratkan perkhidmatan perubatan Korea Selatan. Tetapi pegawai berkata lebih banyak doktor diperlukan dengan segera kerana populasi Korea Selatan yang semakin menua dan nisbah doktor kepada penduduk adalah antara yang terendah di kalangan negara maju.

Dalam mesyuarat dengan ketua parti pemerintah Han Dong-hoon Ahad lalu, wakil profesor perubatan dan doktor beberapa 40 hospital universiti—di mana doktor latihan bekerja sambil berlatih—menyatakan sokongan untuk doktor yang mogok, dengan menyatakan rancangan rekrutmen kerajaan “akan runtuhkan sistem perubatan negara kita,” Kim Chang-soo, ketua jawatankuasa kecemasan di universiti-universiti tersebut, berkata Isnin ini.

Kim memanggil langkah Yoon sebagai langkah positif tetapi berkata kebuntuan semasa antara doktor dan kerajaan tidak akan diselesaikan kecuali kerajaan menarik balik rancangan rekrutmen.

Beliau berkata doktor di universiti-universiti dijangka akan kekal kepada rancangan awal untuk menyerahkan peletakan jawatan secara sukarela dan mengurangkan jam kerja mingguan kepada 52 jam—bilangan maksimum jam kerja mingguan mengikut undang-undang. Pemerhati berkata doktor senior telah berhadapan beban kerja berlebihan selepas doktor latihan mereka meninggalkan hospital.

“Jika kerajaan mempunyai niat untuk menarik balik rancangannya atau mempunyai niat untuk mempertimbangkannya, kami bersedia untuk membincangkan semua isu tertangguh dengan kerajaan sebelum awam,” kata Kim.

Selepas mesyuarat Ahad, Han meminta pejabat Yoon untuk “mengendalikan dengan telus” isu rancangan penggantungan lesen untuk doktor yang mogok. Yoon kemudiannya meminta perdana menterinya untuk mengambil “langkah telus” untuk menyelesaikan pertikaian dan mencari perundingan yang membina dengan doktor, mengikut pejabat Yoon.

Ia tidak jelas sama ada dan berapa cepat kerajaan dan doktor akan duduk untuk rundingan dan mencapai kemajuan. Sesetengah pemerhati berkata kemungkinan pengukuhan hukuman oleh kerajaan terhadap doktor yang mogok dan usahanya untuk berdialog dengan doktor kemungkinan berkaitan dengan pilihan raya parlimen bulan hadapan kerana gangguan lanjut operasi hospital tidak akan membantu calon parti pemerintah.

Doktor latihan yang mogok mewakili kurang 10% daripada 140,000 doktor Korea Selatan. Tetapi di sesetengah hospital utama, mereka mewakili kira-kira 30%-40% doktor, membantu doktor senior semasa pembedahan dan menangani pesakit dalam semasa latihan.

Kajian awam menunjukkan majoriti rakyat Korea Selatan menyokong dorongan kerajaan untuk mewujudkan lebih banyak doktor, dan pengkritik berkata doktor, salah satu profesion bergaji tertinggi di Korea Selatan, bimbang pendapatan mereka akan lebih rendah disebabkan peningkatan bilangan doktor.

Pegawai berkata lebih banyak doktor diperlukan untuk menangani kekurangan doktor jangka panjang di kawasan luar bandar dan dalam bidang yang penting tetapi bergaji rendah seperti perubatan umum. Tetapi doktor berkata pelajar baru yang direkrut juga berkemungkinan akan cuba bekerja di kawasan ibu negara dan dalam bidang bergaji tinggi seperti pembedahan plastik dan dermatologi. Mereka berkata rancangan kerajaan juga berkemungkinan akan menyebabkan doktor melakukan rawatan yang tidak perlu disebabkan persaingan meningkat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.