Donald Trump Jr

(SeaPRwire) –

NEW YORK – Usaha yang gagal untuk mendapatkan keputusan awal, peguam Donald Trump akan memulakan panggilan saksi mereka sendiri Isnin dalam perbicaraan penipuan sivil New York yang mengancam empayar hartanah bekas presiden.

Pertama: Donald Trump Jr., yang akan kembali ke kandang saksi dua minggu selepas peguam negeri mempersoalkannya semasa fasa utama perbicaraan yang juga menampilkan keterangan daripada bapanya dan saudaranya Eric dan Ivanka Trump.

Anak sulung Trump, ketua eksekutif naib presiden Trump Organization, asalnya memberi keterangan pada 1 dan 2 Nov. Beliau berkata beliau tidak pernah bekerja pada penyata kewangan tahunan di pusat saman Letitia James. Beliau berkata beliau bergantung kepada ketua kewangan berpengalaman syarikat dan akaun luar untuk mengesahkan ketepatan mereka.

James menuduh Donald Trump, syarikatnya dan eksekutif termasuk Eric dan Donald Jr. melebih-lebihkan kekayaannya berbilion-bilion dolar dalam penyata kewangan yang diberikan kepada bank, insurans dan orang lain. Dokumen itu digunakan untuk menyekat pinjaman dan melakukan perjanjian. Dia menuntut lebih daripada $300 juta dalam apa yang dikatakannya keuntungan tidak sah dan larangan terhadap defendan melakukan perniagaan di New York.

Sebelum perbicaraan, Hakim Arthur Engoron memutuskan bahawa defendan melakukan penipuan dengan melebih-lebihkan nilai bersih dan nilai aset dalam penyata kewangan mereka. Beliau mengenakan hukuman yang boleh mengambil alih hartanah Trump seperti Menara Trump, walaupun mahkamah rayuan membenarkannya terus mengawal untuk sementara.

Trump menafikan salah laku. Peguam mereka mendakwa bahawa negeri gagal memenuhi “apa-apa piawaian undang-undang” untuk membuktikan dakwaan konspirasi, penipuan insurans dan memalsukan rekod perniagaan. Negeri menutup kesnya minggu lepas selepas enam minggu keterangan daripada lebih daripada dua puluh empat saksi. Di antaranya: insiden syarikat, akauntan, pegawai bank dan musuh Trump yang menukar pihak Michael Cohen.

Perbicaraan ini berterusan selepas Engoron menolak permintaan pertahanan minggu lepas untuk mengakhiri awal melalui apa yang dikenali sebagai keputusan terarah. Engoron tidak membuat keputusan mengenai permintaan itu, tetapi menunjukkan perbicaraan akan bergerak seperti jadual.

Peguam Trump Christopher Kise, meminta keputusan membersihkan Trump dan defendan lain, mendakwa minggu lepas bahawa kes negeri hanya melibatkan “transaksi pinjaman dan perniagaan yang berjaya dan menguntungkan” dan bahawa “tiada mangsa. Tiada pengadu. Tiada kecederaan.”

Selepas memberi keterangan awal November, Donald Trump Jr. mengulangi dakwaan bapa beliau bahawa kes itu adalah “penganiayaan murni kerana politik” yang dibawa oleh James, seorang Demokrat, untuk meredakan peluang Trump sebagai calon terdepan untuk pencalonan presiden Republikan 2024.

“Saya fikir ini adalah precedent yang benar-benar menakutkan untuk New York – untuk saya contohnya, sebelum mendapat hari di mahkamah, saya kelihatan bersalah penipuan kerana bergantung kepada akauntan saya untuk melakukan, tunggu: perakaunan,” kata Trump Jr. kepada wartawan pada 2 Nov.

Isnin, Trump Jr. akan dipersoalkan terlebih dahulu oleh peguam pertahanan mewakili beliau, bapanya dan defendan lain. Peguam negeri juga dijangka mempersoalkannya semula. Trump Jr. dijangka memberi keterangan Isnin dan Selasa, diikuti oleh seorang peguam cukai yang juga memberi keterangan sebagai saksi negeri.

Pertahanan juga merancang untuk memanggil beberapa saksi pakar sebagai sebahagian daripada kes mereka dalam cubaan untuk membantah keterangan saksi negeri bahawa penyata kewangan Trump memberikan beliau terma pinjaman, premium insurans yang lebih baik dan merupakan faktor dalam perjanjian.

Apabila beliau menjadi presiden pada 2017, Donald Trump menyerahkan pengurusan harian syarikatnya kepada Eric dan Donald Trump Jr. dan menamakan Trump Jr. sebagai pemegang amanah amanah yang beliau tubuhkan untuk memegang asetnya semasa berkhidmat.

Dalam keterangan Donald Trump Jr. sebelum ini, apabila ditanya jika beliau pernah bekerja pada “penyata kewangan” bapanya, anak sulung itu berkata: “Bukan yang saya ingat.” Trump Jr. berkata beliau menandatangani penyata sebagai pemegang amanah, tetapi meninggalkan kerja kepada akaun luar dan ketua kewangan syarikat ketika itu dan pemegang amanah bersama, Allen Weisselberg.

“Saya mempunyai tanggungjawab untuk mendengar orang-orang dengan pengetahuan rapat tentang perkara-perkara itu,” kata Trump Jr. memberi keterangan. “Jika mereka mengemukakan sesuatu, saya tidak bekerja pada dokumen itu, tetapi jika mereka memberitahu saya bahawa ia tepat, berdasarkan penilaian perakaunan mereka terhadap semua bahan. … Orang-orang ini mempunyai pengetahuan rapat yang luar biasa, dan saya bergantung kepada itu.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)