US-POLITICS-VOTE-TRUMP

(SeaPRwire) –   Donald Trump telah memenangi caucuses presiden Republikan Iowa.

Kemenangan bekas presiden pada malam Isnin memberikan dia permulaan yang kuat dalam perlumbaan untuk pencalonan presiden Republikan 2024 apabila perlumbaan bergerak ke New Hampshire.

Mantan Duta PBB dan Gabenor Florida adalah saingan utama Trump yang paling menonjol. Mereka bertujuan untuk mendapat tempat kedua di Iowa yang akan memberi mereka sedikit momentum menuju perlumbaan akan datang.

Election 2024 Trump

Sebentar sebelum Associated Press memanggil Trump sebagai pemenang di Iowa, bekas presiden berucap di tapak caucuses di Des Moines.

Trump disambut dengan sorakan dan tepukan yang kuat apabila beliau menyampaikan ucapan kepada orang ramai.

“Saya menghargai undi anda. Saya rasa saya layak,” katanya, membuat kes bahawa segala-galanya jauh lebih baik apabila beliau berkuasa. “Kita adalah negara hebat tiga tahun lalu dan hari ini orang ketawa kepada kita,” katanya.

Trump diiringi pentas oleh Asa Hutchinson dan diikuti oleh .

AP mengisytiharkan Trump sebagai pemenang caucuses Iowa berdasarkan analisis awal keputusan serta keputusan AP VoteCast, tinjauan pengundi yang merancang untuk mengadakan caucuses pada malam Isnin. Kedua-duanya menunjukkan Trump dengan keunggulan yang tidak dapat dielakkan.

Keputusan awal daripada lapan daerah menunjukkan Trump dengan lebih separuh daripada jumlah undian yang dihitung sehingga 8:31 malam ET, dengan baki medan jauh di belakang.

AP VoteCast juga menunjukkan Trump dengan keunggulan besar di kalangan lelaki dan wanita, serta setiap kumpulan umur dan rantau di seluruh negeri.

AP VoteCast ialah tinjauan yang dijalankan oleh Pusat Hal Ehwal Awam AP-NORC daripada lebih 1,500 pengundi yang mengatakan mereka merancang untuk mengambil bahagian dalam caucuses Republikan Iowa pada Isnin.

Di kalangan pengundi yang mengenalpasti diri sebagai Kristian yang dilahirkan semula, tinjauan mendapati bahawa Trump disukai oleh 58% pengundi yang bercadang untuk mengadakan caucuses, berbanding 18% untuk DeSantis dan 13% untuk Nikki Haley. Polling menunjukkan ia adalah kumpulan penyokong yang agak lemah untuk Trump di Iowa pada 2016.

Setakat ini, Trump jauh melampaui pencapaian tempat kedua caucuses 2016nya, apabila beliau menerima 24% undian, berbanding 28% untuk Ted Cruz.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.