(SeaPRwire) –   (NEW YORK) — Donald Trump dahulu menyaksikan hanya selama tiga minit pada hari Khamis dalam perbicaraan fitnah di New York untuk menentukan berapa banyak dia mungkin berhutang kepada penulis kolum nasihat E. Jean Carroll kerana menghina beliau sebagai pembohong selepas beliau secara awam menuduh beliau diperkosa dekad lalu pada tahun 2019.

“Beliau mengatakan sesuatu yang saya anggap tuduhan palsu,” kata Trump dalam keterangan yang dinanti-nantikan dengan tidak sabar itu yang berlangsung begitu singkat. Peguam untuk Carroll membantah dan Hakim Daerah AS Lewis A. Kaplan memberitahu juri untuk mengabaikan komen itu.

Kemudian, Trump berkata: “Dan saya hanya mahu mempertahankan diri saya, keluarga saya dan sebenarnya, presiden.” Itu juga mendapat bantahan dan arahan lagi dari hakim untuk juri mengabaikannya.

Apabila Trump meninggalkan mahkamah selepas keterangannya, beliau menggelengkan kepalanya berulang kali sambil berkata: “Ini bukan Amerika. Ini bukan Amerika. Ini bukan Amerika.”

Kaplan telah memberi arahan kepada juri bahawa mereka mesti menerima penemuan juri New York yang lain yang memberikan Carroll AS$5 juta selepas menyimpulkan bahawa Trump sebenarnya menganiaya Carroll di kedai Bergdorf Goodman di Manhattan dan memfitnah beliau dalam kenyataan Oktober 2022. Trump tidak hadir dalam perbicaraan itu.

Carroll, yang sedang menuntut lebih daripada AS$10 juta dalam ganti rugi, hadir di mahkamah ketika Trump bersumpah sebagai saksi di mahkamah persekutuan Manhattan.

Beliau mendakwa Trump merosakkan reputasinya selepas menuduh beliau buat kali pertama secara awam dalam memoirnya tentang menganiaya beliau secara seksual pada musim bunga 1996 di bilik berpakaian butik mewah itu.

Trump, 77, terus menafikan tuduhan selama lima tahun dan terus menyerang Carroll, 80, dalam kempen untuk mengejar kepresidenan sebagai calon terdepan Parti Republikan.

Kaplan di Manhattan telah memberi arahan kepada juri bahawa mereka mesti menerima penemuan juri New York yang lain yang memberikan Carroll AS$5 juta selepas menyimpulkan bahawa Trump sebenarnya menganiaya Carroll di kedai Bergdorf Goodman dan memfitnah beliau dalam kenyataan Oktober 2022. Trump tidak hadir dalam perbicaraan itu.

Perbicaraan yang bermula minggu lepas dan sudah menampilkan keterangan daripada Carroll memberi tumpuan hanya kepada kenyataan yang dibuat Trump pada Jun 2019 ketika beliau masih menjadi presiden. Tuntutan itu telah ditangguhkan selama empat tahun melalui rayuan.

Tidak lama selepas peguam Trump Alina Habba di luar kehadiran juri mengumumkan bahawa kliennya akan bersaksi, Trump boleh didengar berkata keras: “Saya tidak pernah bertemu wanita itu. Saya tidak tahu siapa wanita itu. Saya tidak hadir dalam perbicaraan itu,”

Komentar itu mendorong Kaplan untuk bertindak balas: “Maaf Tuan Trump. Anda mengganggu prosiding ini. … Ini tidak dibenarkan.”

Habba memberitahu hakim mahkamah persekutuan Manhattan bahawa Trump adalah saksi terakhir selepas rehat tengah hari dan bahawa dia hanya merancang untuk menanya beliau tiga soalan untuk mendapatkan bahawa beliau menjawab soalan pada tahun 2019 berikutan dakwaan Carroll dalam memoir bahawa beliau merogol beliau dan bahawa beliau tidak berniat kenyataannya untuk mencederakan Carroll.

“Saya mahu tahu segala-galanya yang akan dikatakannya,” kata Kaplan kepada Habba, yang berkata Trump juga akan mengatakan bahawa beliau berdiri dengan depo Oktober 2022.

Kaplan mengingatkan peguam had batasan yang telah ditempatkan beliau pada keterangan Trump, termasuk bahawa beliau tidak dibenarkan memberi keterangan dengan cara yang bertentangan atau berdebat dengan penghakiman juri AS$5 juta tahun lalu yang mendapati Trump sebenarnya menganiaya Carroll di kedai butik Manhattan pada musim bunga 1996 dan kemudian memfitnah beliau pada tahun 2022. Juri itu memberikan Carroll AS$5 juta.

Carroll sedang menuntut lebih daripada AS$10 juta dalam ganti rugi defamasi untuk komen-komennya selepas menuduh beliau penganiayaan seksual.

Peguam Trump memulakan pembelaan beliau pada hari Khamis dengan jangkaan bahawa beliau akan dipanggil sebagai saksi untuk melawan saman itu.

Keterangan Trump diumumkan selepas peguam Carroll menamatkan pembentangan kes mereka dengan menunjukkan kepada juri petikan video calon kempen presiden tahun ini pada 17 Januari mengatakan tuduhan Carroll adalah “cerita palsu yang dibuat-buat” dan depo Oktober 2022 menghina beliau sebagai “pembohong dan orang yang sangat sakit.”

Perbicaraan yang bermula minggu lepas adalah fasa hukuman saman fitnah mengenai kenyataan yang dibuat Trump ketika menjadi presiden pada tahun 2019, apabila beliau mendakwa Carroll berbohong untuk menjual buku dan campur tangan secara politik.

Kaplan telah memberi arahan kepada juri untuk menerima penemuan juri tahun lalu bahawa Trump sebenarnya menganiaya Carroll pada tahun 1996 dan kemudian memfitnah beliau dalam kenyataan serupa pada tahun 2022. Juri itu memberikan Carroll AS$5 juta.

Kaplan menyatakan bahawa juri kini hanya perlu memutuskan berapa banyak wang lagi, jika ada, yang Trump hutang kepada Carroll untuk kenyataannya pada tahun 2019.

Kaplan sebelum ini telah menetapkan jika Trump bersaksi, beliau akan dilarang memberi keterangan mengenai subjek yang akan bertentangan dengan penghakiman tahun lalu. Beliau tidak akan dibenarkan, misalnya, untuk mendakwa Carroll membuat tuduhan penganiayaan seksualnya atau beliau dimotivasikan oleh perjanjian buku atau alasan politik.

Trump, 77, hadir ke perbicaraan dua daripada tiga hari minggu lepas dan membenarkan juri tahu – melalui komen berbisik dan gestur seperti menggelengkan kepala – bahawa beliau jijik dengan kes terhadapnya.

Selepas peguam Carroll menutup kesnya pada hari Khamis, Habba meminta putusan terus kepada pihak Trump, dengan berkata bahawa jelas daripada keterangan Carroll bahawa tiada bukti mencukupi untuk membenarkan juri untuk mencari ganti rugi.

“Tuan Hakim, Encik Carroll tidak membuktikan kesnya, tempoh,” katanya. Kaplan menolak permintaan itu.

Sebelum berakhir, peguam Carroll memanggil saksi tunggal – Roberta Myers – yang menyaksi bahawa Carroll adalah “penzahir kebenaran”, penulis berjaya dengan sejarah panjang meluahkan “jumlah empati yang besar dan rasa humor yang hebat” dalam lajur nasihat bulanan popularnya ketika Myers menjadi pengarang eksekutif Elle magazine dari 2000 hingga 2017.

Ia adalah selepas keterangannya bahawa peguam Carroll menunjukkan petikan video, termasuk bahagian depo Oktober 2022 Trump apabila beliau menafikan mengenali siapa Carroll.

Satu petikan yang ditunjukkan kepada juri adalah apabila Trump semasa deposisi salah kenalpasti Carroll sebagai bekas isterinya, Marla Maples.

Jika semuanya berjalan lancar, Trump mungkin berada di kotak saksi sebelum hari ini berakhir. Trump, baru sahaja mencapai kemenangan besar dalam pusingan awal New Hampshire pada Selasa dan caucus Iowa minggu lepas, kelihatan agak tenang di mahkamah berbanding penampilannya minggu lepas. Beliau kebanyakannya hanya memandang ke hadapan, tanpa ekspresi, walaupun kelihatan beliau bergerakkan bibirnya sejajar dengan gerakan mulut dalam video menunjukkan beliau mengatakan perbicaraan itu telah diatur.

Perbicaraan itu telah ditangguhkan sejak awal Isnin kerana sakit seorang juri. Apabila ia disambung semula pada hari Khamis, hakim berkata dua juri sedang “berjarak sosial” daripada yang lain di kotak juri.

Trump menafikan pernah mengenali Carroll, 80. Beliau tidak bersaksi atau hadir dalam perbicaraan tahun lalu, keputusan yang kini beliau kata menyesal.

Dalam perbicaraan semasa, Trump sudah menguji kesabaran hakim. Selepas beliau membuat aduan kepada peguamnya minggu lepas tentang “penyiasatan” dan “penipuan” dalam lingkungan pendengaran juri, Kaplan mengancam mengusir beliau dari mahkamah jika berulang kali. “Saya suka itu,” kata Trump. Kemudian pada hari itu, Trump memberitahu sidang akhbar Kaplan adalah seorang hakim “kejam” dan tuduhan Carroll adalah “cerita palsu yang dibuat-buat.”

Peguam Trump telah cuba menunjukkan kepada juri melalui persilangan saksi bahawa Carroll telah mendapat sedikit kemasyhuran dan ganjaran kewangan melalui menghadapi Trump yang melebihi ancaman maut dan kebencian lain yang dilemparkan kepadanya melalui media sosial.

Habba telah memberitahu hakim bahawa beliau mungkin bersaksi kerana, walaupun dengan sekatan hakim, “dia masih boleh memberikan keterangan yang banyak untuk membela dirinya.”

Antara lain, beliau boleh bersaksi tentang keadaan fikirannya ketika membuat kenyataan yang membuatkan beliau disaman dan tentang bagaimana komen-komennya datang ketika Carroll menjalani temu bual media dan wartawan bertanya kepadanya tentang beliau.

Beliau juga mencadangkan beliau boleh “menunjukkan ketiadaan niat jahat atau dendam” dengan bercerita tentang bagaimana beliau “membetulkan” penafian asalnya pernah bertemu Carroll.

Perbicaraan semasa adalah tambahan kepada

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.