Mantan Presiden Amerika Syarikat Donald Trump Menyertai Pendengaran Pra-Perbicaraan Di Kes Wang Sekat New York

(SeaPRwire) –   Pemilihan juri dalam perbicaraan jenayah wang sekat Donald Trump akan bermula pada 15 April, menurut keputusan hakim New York Isnin lalu, dalam apa yang akan menjadi prosiding jenayah pertama terhadap bekas Presiden AS dalam sejarah negara itu.

Hakim Juan M. Merchan membuat keputusan itu selepas menolak hujah peguam Trump untuk menangguhkan perbicaraan kerana pendedahan lewat lebih 100,000 muka surat bukti berpotensi yang diserahkan pejabat pendakwaan persekutuan. “Defendan telah diberi masa yang munasabah,” kata hakim itu ketika Trump duduk di dalam mahkamah.

Perbicaraan di Manhattan, yang mengenai tuduhan memalsukan rekod perniagaan untuk menutup skandal seks dengan pelakon filem dewasa Stormy Daniels pada minggu-minggu akhir pilihan raya 2016, pada asalnya dijadualkan bermula Isnin lalu tetapi ditangguhkan sehingga pertengahan April selepas pejabat pendakwaan persekutuan menyerahkan dokumen baharu. Merchan memutuskan bahawa pejabat pendakwaan Daerah Manhattan Alvin Bragg “tidak bersalah atas pendedahan lewat dokumen dari pejabat pendakwaan persekutuan” dan kes itu boleh mara ke perbicaraan bulan depan – menetapkan tarikh mahkamah jauh sebelum pengundi menuju ke bilik undi pada pilihan raya November.

Trump memanggil kes itu “buruan ahli sihir” dan “khayalan” ketika beliau memasuki mahkamah Isnin lalu, dan kemudian berkata beliau berhasrat untuk merayu keputusan hakim untuk memulakan perbicaraan pada April. Calon rasmi Parti Republikan untuk jawatan presiden telah menafikan tuduhan 34 kes memalsukan rekod perniagaan untuk menyembunyikan pembayaran oleh peguam dan penyelia lamanya Michael Cohen, yang dijangka menjadi saksi utama terhadap Trump dalam perbicaraan.

“Kes ini sepatutnya dibawa tiga setengah tahun lalu, mereka memutuskan untuk menunggu sekarang hanya semasa pilihan raya, supaya saya tidak dapat berkempen,” kata Trump. “Saya akan merayu.”

Perbicaraan di Manhattan ini adalah salah satu daripada empat kes jenayah yang dihadapi Trump ketika beliau berusaha untuk kembali ke Rumah Putih, tetapi ini satu-satunya yang tarikh perbicaraannya telah ditetapkan. Beberapa pakar undang-undang percaya kes wang sekat boleh menjadi yang pertama sebelum pilihan raya November.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.