(SeaPRwire) –   TOKIO — Dua helikopter tentera laut Jepun membawa lapan anak kapal terhempas di Lautan Pasifik selatan Tokyo semasa latihan pada waktu malam dalam kemungkinan perlanggaran, meninggalkan seorang maut manakala penyelamat pada Ahad mencari tujuh lagi yang hilang, menurut menteri pertahanan.

Dua helikopter SH-60K dari Pertahanan Laut Sendiri Jepun membawa empat anak kapal setiap satu dan hilang hubungan lewat Sabtu berhampiran pulau Torishima, kira-kira 600 kilometer (370 batu) selatan Tokyo, kata Menteri Pertahanan Minoru Kihara kepada wartawan.

Punca kemalangan itu tidak diketahui serta-merta, tetapi pegawai-pegawai percaya dua helikopter itu “sangat mungkin” berlanggar sebelum terhempas ke dalam air, kata Kihara.

Ketua Staf Tentera Laut, Laksamana Ryo Sakai, berkata latihan melibatkan SH-60 akan ditangguhkan sehingga punca kemalangan ditentukan dan langkah-langkah pencegahan dilaksanakan.

Penyelamat menemui perekam data penerbangan, bilah dari setiap helikopter, dan fragmen yang dipercayai dari kedua-dua helikopter SH-60K di kawasan yang sama, tanda bahawa dua SH-60K terbang rapat antara satu sama lain, kerana isyarat mereka menggunakan frekuensi yang sama dan tidak boleh dibezakan, kata Kihara.

Satu helikopter milik pangkalan udara di Nagasaki, dan yang lain ke pangkalan di wilayah Tokushima. Pegawai-pegawai sedang menemubual juruterbang pesawat ketiga yang juga menyertai latihan Sabtu, kata Kihara.

Pesawat udara SH-60K biasanya dikerahkan pada kapal pemusnah untuk peperangan anti-kapal selam, tetapi juga digunakan untuk operasi mencari dan menyelamat dan misi-misi lain. Jepun mempunyai kira-kira 70 helikopter yang dimodifikasi.

Latihan Sabtu hanya melibatkan tentera laut Jepun dan bukan sebahagian daripada latihan pelbagai negara, kata pegawai pertahanan.

Jepun, di bawah dasarnya, telah mempercepat pembangunan tentera dan memperkukuhkan pencegahan di pulau-pulau Jepun barat daya di Lautan Pasifik dan Laut China Timur untuk menangani ancaman daripada aktiviti tentera China yang semakin agresif.

Latihan Sabtu adalah sebahagian daripada latihan rutin melibatkan kapal perang, kapal selam dan helikopter Seahawk, kata ketua staf tentera laut.

Pada tahun 2017, sebuah helikopter tentera laut Jepun SH-60J, generasi awal Seahawk, terhempas semasa latihan waktu malam disebabkan kesilapan manusia, membunuh tiga anak kapal. Pada Julai 2021, dua SH-60 mengalami perlanggaran kecil di selatan pulau Amami-Oshima, kedua-duanya mengalami kerosakan bilah tetapi tidak menyebabkan kecederaan.

Berikutan perlanggaran 2021, tentera laut memperkenalkan satu set langkah pencegahan untuk memastikan jarak yang cukup antara kenderaan udara. Sakai berkata kemalangan Sabtu mungkin dapat dielakkan jika semua langkah keselamatan dipatuhi dengan baik.

Di Amerika Syarikat, kemalangan pesawat Sikorsky MH-60S Seahawk yang membunuh semasa latihan di luar pantai California pada 2021 dikaitkan dengan kegagalan mekanikal akibat kerosakan tidak disyaki semasa penyelenggaraan, menurut Tentera Laut.

Kemalangan di Jepun juga berlaku setahun selepas helikopter Blackhawk Tentera Darat Pertahanan Diri Jepun UH-60 terhempas di luar pulau Miyako disebabkan masalah keluaran enjin dikenali sebagai “rollback”, meninggalkan kesemua 10 anak kapal maut.

TV awam Jepun NHK melaporkan tiada amaran cuaca dikeluarkan di kawasan pada masa kemalangan Sabtu berlaku.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.