(SeaPRwire) –   PARIS – Dua pegawai penjara Perancis terbunuh dan tiga lagi cedera parah dalam serangan berani terhadap konvoi mereka di Normandy pada Selasa ketika banduan melarikan diri, menurut pegawai.

Van itu mengangkut banduan Mohamed Amra ke penjara Évreux selepas mendengar kes di mahkamah Rouen apabila diserang.

Menteri Keadilan Eric Dupond-Moretti berkata beliau akan menyertai unit krisis untuk menangani kecemasan. “Semua cara sedang digunakan untuk mencari penjenayah ini. Atas arahan saya, beberapa ratus polis dan gendarmes telah dikerahkan,” Menteri Dalam Negeri Gerald Darmanin memposting di X.

“Serangan pagi ini, yang mengorbankan nyawa pegawai pentadbiran penjara, adalah kejutan bagi kami semua,” Presiden Perancis Emmanuel Macron memposting di X. “Negara berdiri bersama keluarga, mangsa yang cedera dan rakan sekerja mereka.”

Serangan itu memicu operasi penguatkuasaan undang-undang besar-besaran di kawasan barat laut Perancis kerana pihak berkuasa bekerja untuk mengawal kawasan dan menangkap penyerang. Serangan itu berlaku pada lewat pagi Selasa di lebuh raya A154, yang kini ditutup.

Amra berada di bawah pengawasan tinggi dan baru-baru ini dihukum kerana pencerobohan. Beliau juga sedang disiasat untuk kes penculikan dan pembunuhan di Marseille, menurut peguam awam Laure Beccuau.

Media Perancis melaporkan bahawa Amra digelar “La Mouche” (Lalat).

Beccuau mengumumkan siasatan ke atas serangan, kini dianggap kes jenayah terancang dan pembunuhan. “Pada tahap ini, kami berkabung atas kematian dua ejen penjara dalam serangan bersenjata ini, dan dua lagi dalam keadaan kritikal,” kata Beccuau dalam kenyataan.

Siasatan itu juga akan menangani cubaan melarikan diri terancang, pemilikan senjata tentera, dan persekongkolan untuk melakukan jenayah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.