A Petroleos de Venezuela SA oil pumpjack on Lake Maracaibo in Cabimas, Zulia state, Venezuela, on Nov. 15, 2023.

(SeaPRwire) –   Bumi sedang menuju pemanasan global antara 2.5 hingga 2.9 darjah Celsius (4.5 hingga 5.2 darjah Fahrenheit) berbanding zaman pra-industri, dijangka melepasi ambang yang dipersetujui antarabangsa,

Untuk mempunyai peluang sama rata mengekalkan pemanasan pada had 1.5 darjah Celsius (2.7 darjah Fahrenheit) yang diluluskan dalam perjanjian iklim Paris 2015, negara-negara perlu mengurangkan pelepasan mereka sebanyak 42% menjelang akhir dekad ini, menurut laporan itu dikeluarkan Isnin.

Tahun ini Bumi mendapat rasa apa yang akan datang, kata laporan itu, yang menetapkan meja untuk perbincangan iklim antarabangsa akhir bulan ini.

Sehingga akhir September, purata harian global suhu melebihi 1.5 darjah Celsius di atas tahap pertengahan abad ke-19 selama 86 hari tahun ini, menurut laporan itu. Tetapi itu meningkat ke 127 hari kerana hampir kesemua dua minggu pertama November dan kesemua Oktober mencapai atau melepasi 1.5 darjah, mengikut perkhidmatan iklim Eropah Copernicus. Iaitu 40% daripada hari-hari setakat ini tahun ini.

Baca sekarang:

Pada Jumaat, bumi mencapai 2 darjah Celsius (3.6 darjah) di atas tahap pra-industri untuk kali pertama dalam sejarah yang tercatat, menurut Timbalan Pengarah Copernicus Samantha Burgess.

“Ini benar-benar menunjukkan kita sudah melihat perubahan, percepatan,” kata pengarah utama laporan Anne Olhoff daripada pemikir tangki Denmark Concito. “Berdasarkan apa sains memberitahu kita, ini hanyalah seperti bisikan. Apa yang akan datang akan lebih seperti geraman.”

Had 1.5 darjah berdasarkan tempoh masa diukur selama bertahun-tahun, bukan hari, saintis berkata. Laporan terdahulu meletakkan Bumi mencapai had jangka panjang itu awal 2029 tanpa perubahan pelepasan dramatik.

Untuk mengelakkan itu berlaku, negara-negara di dunia perlu datang dengan matlamat yang lebih ketat untuk mengurangkan pelepasan karbon dioksida dan dasar untuk bertindak atas matlamat itu, kata Olhoff.

Dalam dua tahun hanya sembilan negara datang dengan matlamat baharu, jadi itu tidak bergerak jarum, tetapi sesetengah negara, termasuk Amerika Syarikat dan mereka di Eropah, telah melaksanakan dasar yang sedikit memperbaiki gambaran, katanya.

Dasar AS, yang mempunyai $375 bilion perbelanjaan tenaga bersih, menjelang 2030 akan mengurangkan pelepasan tahunan karbon dioksida kira-kira 1 bilion tan metrik,

kata Olhoff.

Itu kedengaran banyak, tetapi dunia pada 2022 menghasilkan 57.4 bilion tan metrik gas rumah hijau dan untuk mengehadkan pemanasan ke tanda 1.5 darjah, pelepasan pada 2030 perlu turun ke 33 bilion tan metrik. Ini “jurang pelepasan” sebanyak 24 bilion tan metrik.

Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Antonio Guterres berkata “jurang pelepasan lebih seperti jurang pelepasan – jurang berhampiran janji-janji yang dipatahkan, kehidupan yang dipatahkan dan rekod yang dipatahkan.”

Itulah sebabnya laporan itu menyatakan peluang mengekalkan pemanasan pada atau di bawah 1.5 darjah ialah kira-kira satu daripada tujuh atau kira-kira 14%, “sangat, sangat tipis memang,” kata Olhoff.

Jika dunia mahu bersetuju dengan had pemanasan 2 darjah Celsius – ambang kedua dalam perjanjian Paris – ia hanya perlu mengurangkan pelepasan ke 41 bilion tan metrik, dengan jurang 16 bilion tan metrik dari sekarang, laporan itu menyatakan.

Oleh kerana dunia sudah memanas hampir 1.2 darjah Celsius (2.2 darjah Fahrenheit) sejak pertengahan abad ke-19, ramalan laporan itu bermakna pemanasan tambahan 1.3 hingga 1.7 darjah Celsius (2.3 hingga 3.1 darjah Fahrenheit) menjelang akhir abad ini.

Selama dua tahun negara-negara tahu mereka perlu datang dengan sasaran pengurangan pelepasan yang lebih ambisius jika dunia mahu mengehadkan pemanasan ke 1.5 darjah, tetapi “tiada daripada pengeluar besar menukar janji-janji mereka,” kata ahli kajian Niklas Hohne, saintis di New Climate Institute di Jerman.

Itulah sebabnya selama beberapa tahun gambaran muram dari laporan Jurang Pelepasan tahunan tidak berubah banyak, kata Olhoff.

Laporan Jurang Pelepasan tahun ini tepat tetapi tidak mengejutkan dan julat suhu yang diramalkan selari dengan pengiraan kumpulan-kumpulan lain, kata ahli sains Climate Analytics Bill Hare, yang tidak terlibat dalam laporan itu.

Guterres mengulangi panggilannya agar negara-negara menggantikan penggunaan bahan api fosil tepat pada masanya untuk mengekalkan had 1.5 darjah hidup, dengan berkata “sebaliknya kita hanya mengembangkan bot nyawa sambil memecahkan dayung.”

“Kita tahu sekarang bahawa impak perubahan iklim, pemanasan global antara 2.5 hingga 3 darjah Celsius akan menjadi besar,” kata Olhoff dalam temubual. “Ia pada dasarnya bukan masa depan saya fikir mana-mana orang mahu untuk anak-anak cucu mereka dan sebagainya. Berita baik, tentu sahaja, ialah kita boleh bertindak dan kita tahu apa yang perlu kita lakukan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)