Diesel-pumps-stock-image

Kilang minyak dunia tidak berdaya untuk menghasilkan cukup diesel, membuka medan inflasi baru dan menafikan ekonomi bahan api yang menggerakkan industri dan pengangkutan.

Walaupun minyak masa depan melonjak – pada hari Jumaat ia hanya di bawah $95 setong di London – rally itu pucat berbanding dengan lonjakan diesel. Harga AS melonjak ke atas $140 kepada yang tertinggi pernah untuk waktu tahun ini pada Khamis. Setara Eropah naik 60% sejak musim panas.

Dan keadaan boleh menjadi lebih teruk. Arab Saudi dan Rusia telah mengurangkan bekalan pengeluaran mentah yang lebih kaya dengan diesel. Pada 5 September, kedua-dua negara – pemimpin dalam perikatan OPEC+ – mengumumkan mereka akan melanjutkan sekatan itu hingga akhir tahun, satu tempoh di mana permintaan untuk bahan api biasanya meningkat.

“Kita berisiko melihat ketegangan berterusan dalam pasaran, terutama untuk sulingan, memasuki musim sejuk,” kata Toril Bosoni, ketua bahagian pasaran minyak di Agensi Tenaga Antarabangsa, merujuk kepada kategori bahan api yang merangkumi diesel. “Kilang minyak bergelut untuk mengikuti.”

Situasi ini mencabar untuk armada pemurnian global yang terjejas oleh pengeluaran yang kurang memberangsangkan selama beberapa bulan. Panas Hemisfera Utara yang terik musim panas ini memaksa banyak kilang beroperasi pada kadar yang lebih perlahan daripada biasa, meninggalkan stok terbantut.

Tekanan juga dikenakan ke atas mereka untuk membuat produk lain seperti bahan api jet dan petrol, di mana permintaan telah pulih dengan keras, menurut Callum Bruce, seorang penganalisis di Goldman Sachs Group Inc.

Bahan api lain

Semua ini berlaku di atas sistem pemurnian global yang menutup kilang kurang cekap apabila Covid-19 merosakkan permintaan. Sekarang penggunaan sedang pulih tetapi banyak kilang telah tiada.

Masih ada harapan bahawa kekurangan diesel boleh mereda. Dengan bulan musim sejuk yang lebih sejuk menghampiri, sekatan cuaca ke atas kilang minyak secara keseluruhan berkurangan – walaupun beberapa daripada mereka akan menjalani penyelenggaraan bermusim biasa.

“Kami fikir margin telah melampaui untuk sekarang,” kata Bruce, sambil menambah bahawa kedudukan pasaran yang tegang dan sifat sementara beberapa gangguan kilang minyak boleh mencetus pembalikan.

Masih kebimbangan

Walaupun begitu, masih ada kebimbangan mengenai bekalan dari beberapa negara pengeksport diesel utama.

Rusia – masih pembekal utama kepada dunia walaupun sekatan Barat – telah menunjukkan bahawa ia ingin mengehadkan jumlah bahan api yang dihantar ke pasaran global.

China – injap pelepasan tekanan bekalan potensi lain – baru-baru ini mengeluarkan kuota eksport bahan api baru, tetapi pedagang dan penganalisis di Asia berkata jumlah yang dirancang pada masa ini tidak akan mencukupi untuk mencegah pasaran ketat hingga akhir tahun. Penghantaran negara itu telah tersekat berhampiran paras musiman lima tahun terendah untuk kebanyakan 2023.

Aliran yang lebih rendah itu kelihatan di hab storan utama. Stok yang boleh diperhatikan di AS dan Singapura kini semuanya di bawah paras normal musim. Stok di negara-negara OECD adalah lebih rendah daripada lima tahun yang lalu.

Bekalan terhad telah menyebabkan akibat ekonomi. Lonjakan dalam niaga hadapan AS sebahagiannya didorong oleh pemandu trak menyambar bahan api itu.

“Diesel adalah bahan api trak 18-roda yang memindahkan produk dari kilang ke pasaran, jadi apabila harga melonjak, kos pengangkutan yang lebih tinggi itu akan diberikan kepada perniagaan dan pengguna,” kata Clay Seigle, pengarah perkhidmatan minyak global di Rapidan Energy Group.

Walaupun terdapat harapan yang semakin meningkat bahawa ekonomi AS dapat mengelakkan kemelesetan, “lonjakan harga tenaga – sama ada dalam harga petrol atau harga diesel – boleh menggugat kebanyakan kemajuan itu,” tambahnya. “Risiko ini tidak terlepas dari sesiapa di Washington ketika musim kempen pilihan raya menghampiri.”

Kenaikan harga diesel yang melambung juga boleh mendorong kilang minyak untuk memberi keutamaan kepada bahan api itu atas membuat petrol, katanya.

Permintaan lemah

Keadaan untuk diesel mungkin lebih teruk kerana pertumbuhan penggunaan tidak sekukuh bahagian tong lain.

Laporan bulanan IEA minggu lepas menjangkakan penggunaan akan meningkat kira-kira 100,000 tong sehari tahun ini. Itu berbanding hampir 500,000 tong sehari untuk petrol dan lebih daripada 1 juta tong sehari untuk bahan api jet dan kerosin.

“Ia isu bekalan pada dasarnya,” kata Eugene Lindell, ketua produk bertapis di perunding FGE. “Kilang minyak Eropah juga tidak dapat membina bekalan sepanjang musim panas kerana gangguan tidak dirancang yang meluas yang meninggalkan inventori ketat menjelang musim sejuk.”