Tak lama selepas menutup persidangan keselamatan AI bersejarah di Bletchley Park, tempat kelahiran komputer moden, Perdana Menteri Rishi Sunak kembali ke London untuk menemubual jutawan teknologi Elon Musk. Mereka membincangkan risiko yang dibawa oleh kecerdasan buatan, bagaimana kerajaan harus menangani risiko tersebut, dan bagaimana teknologi itu mungkin memberi kesan kepada pekerjaan, dengan Musk meramalkan bahawa ia boleh membuat kebanyakan peranan kediaman.

Temubual itu mungkin menjadi tegang, memandangkan beberapa jam sebelumnya, Musk, yang pernah menyokong idea untuk memperlahankan pembangunan AI bagi menilai risikonya, menghantar kartun mempersendakan pemimpin politik yang mendakwa mengambil risiko AI serius dalam Persidangan tersebut. Tetapi suasana di acara itu pada malam Khamis adalah mesra, dengan Sunak mengucapkan terima kasih kepada Musk kerana hadir dalam acara itu dan Musk mengucapkan terima kasih kepada Sunak kerana menganjurkan persidangan tersebut. “Saya gembira melihat pada masa ini bahawa orang mengambil keselamatan serius, dan saya ingin mengucapkan terima kasih kerana menganjurkan persidangan keselamatan AI ini,” kata Musk. “Saya fikir sebenarnya ia akan tercatat dalam sejarah sebagai sangat penting, saya fikir ia benar-benar mendalam.”

Apabila ditanya oleh Sunak mengenai bagaimana AI akan memberi kesan kepada pekerjaan, Musk meramalkan bahawa buruh manusia akan menjadi kediaman. “Saya fikir kita sedang melihat daya ganggu paling merosakkan dalam sejarah di sini. Kita akan mempunyai sesuatu untuk pertama kalinya yang lebih cerdas daripada manusia paling cerdas,” katanya. “Akan tiba satu masa di mana tiada pekerjaan diperlukan. Anda boleh mempunyai pekerjaan jika anda mahu mempunyai pekerjaan untuk kepuasan peribadi, tetapi AI akan dapat melakukan segala-galanya.”

Sunak menyatakan ketidakselesaan dengan idea ini. “Saya adalah seseorang yang percaya pekerjaan memberi makna,” kata Perdana Menteri dan bekas bank pelaburan itu. “Saya fikir pekerjaan adalah perkara yang baik, ia memberi orang tujuan dalam hidup mereka.”

Apabila ditanya oleh Sunak apa yang harus dilakukan kerajaan untuk “mengurus dan mengurangkan” risiko AI, Musk menyokong bahawa campur tangan kerajaan diperlukan, dengan mengatakan bahawa dia tidak bersetuju dengan “kurang dari 1% peraturan.”

Musk mempunyai sejarah panjang dengan AI. Bersama-sama dengan Sam Altman, beliau merupakan pengerusi pengasas OpenAI dan menyumbang kepada dana asal $1 bilion OpenAI. Beliau meninggalkan pada tahun 2018, menyatakan konflik kepentingan daripada penglibatannya dengan Tesla. Sejak itu, beliau menjadi lebih kritikal terhadap arah yang diambil oleh OpenAI.

Musk telah memberi amaran bahawa AI boleh mengancam kemandirian manusia selama hampir satu dekad, topik yang dibincangkannya dengan Sunak. “Saya telah menjadi Cassandra dalam beberapa tahun,” katanya.

Pada Julai, Musk mengumumkan beliau menubuhkan xAI untuk “memahami realiti.” Dalam perbincangan disiarkan di platform media sosial Musk X, bersama Kongresmen Ro Khanna dan Mike Gallagher berikutan pelancaran xAI, Musk menyatakan pendekatan keselamatan AI-nya – mencipta sistem AI yang maksimum mencari kebenaran. “Dari segi keselamatan AI, sistem AI yang maksimum ingin tahu, yang cuba memahami alam semesta, akan menjadi pro-manusia,” katanya ketika itu. Tiada maklumat lanjut mengenai xAI yang didedahkan sejak itu.

Sementara itu, Sunak telah selama berbulan-bulan menekan agar UK memainkan peranan terkemuka dalam usaha antarabangsa untuk mengatur AI. Perbualan dengan Musk itu datang selepas Sunak mengumpulkan pemimpin dunia dan eksekutif teknologi selama dua hari dalam cubaan untuk mewujudkan konsensus terhadap risiko yang dipercayainya AI membawa, dan untuk memulakan usaha bersama terhadap penyelesaian.

Beberapa pengulas telah mengkritik Sunak kerana menemubual Musk, yang banyak berhujah telah mempromosikan penyelewengan maklumat dan ucapan kebencian sebagai pemilik X, bekas Twitter. Sunak mempersoalkan Musk mengenai pendekatan luar biasa yang diambil terhadap pengawalan kandungan di platform media sosial itu, dan ahli perniagaan itu mempertahankan penggunaan pengawalan terbitan awam sebagai respons. “Jika anda berkuasa kepada orang sebagai penapis, akan ada beberapa jumlah bias yang mereka miliki, dan kemudian siapa yang melantik penapis adalah secara efektifnya dalam kawalan maklumat,” katanya.

Sertaan China ke Persidangan juga mencipta beberapa kontroversi, di tengah kebimbangan mengenai rekod hak asasi manusia dan kerana saingan Barat semakin bimbang mengenai kemajuan China dalam AI. Bekas Perdana Menteri Liz Truss telah menulis kepada Sunak bahawa beliau “sangat terganggu” dengan sertaan China dalam persidangan itu, kerana penggunaan China terhadap AI untuk mengekang kebebasan. Berbicara dengan Musk, Sunak berkata bahawa “ia bukan keputusan mudah, banyak orang mengkritik saya kerana itu.” Musk memuji beliau atas keputusan itu, yang dihuraikan sebagai “perlu.”