(SeaPRwire) –   Elon Musk, jutawan pemilik X, berkata pengiklan yang berhenti menggunakan platform itu kerana sokongannya terhadap posting antisemitik boleh “f——” diri mereka sendiri.

“Apa yang akan dilakukannya ialah ia akan membunuh syarikat itu, dan seluruh dunia akan tahu pengiklan membunuh syarikat itu,” kata Musk pada Persidangan DealBook New York Times pada hari Rabu. “Pergi f—- diri kamu sendiri.”

Posting itu adalah “yang paling buruk dan bodoh pernah saya lakukan,” kata Musk, ketua pegawai eksekutif Tesla Inc.

Namun, jika pengiklan meninggalkan syarikat itu, kegagalannya akan menjadi salah mereka, bukan salahnya – dengan mengatakan mereka cuba “mengugut saya dengan wang,” katanya. “Saya tidak akan menari untuk membuktikan kepercayaan,” katanya.

Musk menaiki pentas Persidangan DealBook berikutan beberapa minggu yang penuh kekeliruan bagi orang terkaya di dunia, dengan nilai bersih sekitar AS$226 bilion.

Awal bulan ini, Musk menyokong posting Twitter yang mengatakan orang Yahudi memegang “benci dialektik” terhadap orang putih. Mesej itu kemudian mendapat kritikan daripada Rumah Putih serta beberapa pelabur Tesla. Pengiklan korporat utama, termasuk Walt Disney Co. dan Apple Inc., menjauhkan diri daripada platform yang dahulu dikenali sebagai Twitter.

Dari pentas DealBook, Musk memanggil kepada “Bob” secara khusus, merujuk kepada Robert Iger, ketua pegawai eksekutif Disney. Iger berucap awal hari itu.

Untuk kali pertama sejak posting itu memicu kecaman global, Musk memohon maaf atas pilihannya kata-kata. Musk, yang terbang ke Israel bersama Perdana Menteri Benjamin Netanyahu, berkata lawatan itu dirancang sebelum boikot pengiklan. Ia bukan “lawatan memohon maaf,” katanya. Berikutan lawatannya, beliau muncul di pentas memakai rantai anjing, yang menjadi simbolik untuk permintaan pulang tebusan yang ditangkap oleh Hamas, yang ditetapkan sebagai pertubuhan pengganas oleh AS dan EU.

Musk mendesak orang untuk menilai beliau berdasarkan tindakan dan bukan kata-kata serta membawa dua syarikat yang dipimpinnya sebagai justifikasi. Tesla, katanya, membuat lebih banyak kereta elektrik berbanding pesaing. SpaceX, secara rasmi dinamakan Space Exploration Technologies Corp., menghantar lebih banyak satelit ke angkasa berbanding mana-mana syarikat atau negara lain.

“Benci saya, suka saya atau tidak kisah. Adakah anda mahu kereta terbaik, atau tidak mahu kereta terbaik?” katanya. Beliau berkata beliau telah “melakukan lebih banyak untuk alam sekitar berbanding mana-mana manusia.”

Kekuatan politik

Musk juga membincangkan jumlah kuasa luar biasa yang dimilikinya memandangkan kuasanya di pasaran untuk industri utama seperti kereta, angkasa lepas, satelit dan media sosial. Billionair itu memegang kunci kepada alat teknologi yang memberinya pengaruh politik yang bergantung kepada pemimpin dunia.

“Sebab saya mempunyai kuasa-kuasa ini bukan kerana tindakan antisaingan tetapi kerana kami telah berjaya melaksanakan,” katanya.

Musk, yang pernah rapat dengan Presiden Barack Obama, mempunyai hubungan kontroversi dengan pentadbiran Biden dan berkata pada Rabu bahawa beliau tidak dapat melihat dirinya mengundi Presiden Joe Biden dalam pilihan raya presiden AS 2024.

Beliau merujuk kepada penolakan presiden terhadap Tesla, merujuk kepada sidang kemuncak kenderaan elektrik 2021 di mana Biden menjemput pembuat kereta warisan Detroit ke halaman Rumah Putih tetapi meninggalkan Musk dan Tesla. Penolakan pembuat kereta yang diketuai Musk itu, yang mempunyai 140,000 pekerja di seluruh dunia dan merupakan pengeluar EV terkemuka di dunia, kekal sebagai titik perasaan untuk billionaire itu.

Sejak itu, Musk kelihatan semakin condong kepada parti Republikan. Pada bulan Oktober, beliau hadir ke majlis derma untuk calon Republikan Vivek Ramaswamy, dan pada Mei Musk menjemput Gabenor Florida Ron DeSantis ke X apabila beliau mengumumkan kempen presiden 2024nya.

Musk juga tidak bersetuju dengan gelombang aktiviti kesatuan di pengeluar kereta, yang menandatangani kontrak rekod dengan kesatuan UAW tahun ini selepas Biden muncul di barisan protes untuk menyokong pekerja berkesatuan. Kini, UAW mengincar Tesla.

“Saya tidak bersetuju dengan idea kesatuan,” kata Musk, menunjukkan jika usaha penyatuan UAW berjaya, ia kerana Tesla gagal memberikan persekitaran kerja yang baik. Jika loji EV itu disatukan, ia kerana “kami layak,” katanya.

Billionaire itu juga membincangkan malapetaka di Open AI, pembuat ChatGPT yang diasaskan bersama Musk tetapi kemudian meletak jawatan. “Saya mempunyai perasaan campur aduk tentang Sam,” kata Musk tentang CEO Sam Altman, yang baru-baru ini dipecat dan dipulihkan. “Cincin kuasa boleh merosakkan.”

Beliau berkata orang awam perlu mengetahui sebab Altman dipecat, jika ia mempunyai kaitan dengan bahaya AI. “Saya tidak fikir ia perkara remeh.”

Musk sedang membina saingan, dipanggil xAI, menggunakan data dari X, rangkaian sosial.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.