Tesla dan SpaceX CEO Elon Musk memberi reaksi semasa acara berbual dengan Perdana Menteri British Rishi Sunak di Lancaster House pada 2 Nov. 2023 di London, England.

(SeaPRwire) –   Billionaire Elon Musk menyokong satu pos antisemitik di X, laman sosial yang dimilikinya, yang menyerang ahli-ahli komuniti Yahudi atas dakwaan mendorong “kebencian dialektik” terhadap orang putih.

“Anda telah mengatakan kebenaran sebenar,” kata Musk dalam balasannya kepada pos tersebut.

Musk, ketua pegawai eksekutif Tesla Inc. dan orang terkaya di dunia dengan harta bernilai kira-kira $225 bilion, berulang kali dikritik atas promosi kandungan menyerang orang Yahudi ketika antisemitisme meningkat.

Tahun lalu, Jawatankuasa Yahudi Amerika, sebuah pertubuhan penyokongan, meminta Musk memohon maaf selepas beliau memadam tweet kontroversi yang membuat perbandingan satira antara Perdana Menteri Kanada Justin Trudeau dengan Adolf Hitler.

Awal tahun ini, Musk menyalahkan Badan Anti-Fitnah atas penurunan 60% dalam pendapatan iklan AS di X, platform media sosial yang dahulunya dikenali sebagai Twitter.

Jualan iklan masih turun 60% “terutamanya disebabkan tekanan ke atas pengiklan” yang dikenakan oleh ADL, katanya pada September selepas pertubuhan itu melaporkan serangan ke atas orang dan kandungan ekstrimis meningkat selepas Musk mengambil alih syarikat itu.

Ketika itu, Musk berkata beliau menyokong “kebebasan bersuara” tetapi menentang antisemitisme “sebarang jenis.”

Ketua Pengarah FBI Christopher Wray memberitahu satu sidang Dewan Senator pada bulan lepas bahawa antisemitisme mencapai “tahap sejarah” di AS, lapor CNN.

Musk tidak menjawab permintaan ulasan pada hari Rabu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)