Elon Musk reveals Grok, a new generative AI model to compete with ChatGPT

Elon Musk menunjukkan bot kecerdasan buatan miliknya untuk menantang ChatGPT, dengan mendakwa prototaip sudah lebih unggul daripada ChatGPT 3.5 dalam beberapa ukuran.

Diberi nama Grok, ini adalah produk pertama syarikat xAI Musk dan kini sedang diuji dengan kumpulan pengguna Amerika Syarikat yang terhad. Grok sedang dibangunkan dengan data dari X Musk, bekas Twitter, dan dengan demikian lebih maklumat tentang perkembangan terkini berbanding bot alternatif dengan set data statik, mengikut laman web syarikat itu. Ia juga direka untuk memberi jawapan “dengan sedikit kelakar dan mempunyai sifat pemberontak,” mengikut pengumuman itu.

Awal tahun ini, Musk antara penandatangan petisyen meminta penangguhan dalam memajukan model AI untuk membenarkan pembangunan protokol keselamatan bersama.

“Saya menandatangani surat itu kerana tahu ia sia-sia,” pemilik bilioner X dan Ketua Pegawai Eksekutif Tesla Inc. memaparkan pada Ahad.

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden baru-baru ini menandatangani perintah eksekutif untuk pengawasan AI, bertujuan menetapkan piawaian untuk perlindungan keselamatan dan privasi, sementara pemimpin teknologi dan akademik membincangkan risiko teknologi itu di Kemuncak Keselamatan AI UK minggu lepas.

Grok adalah hasil dua bulan pembangunan, mengikut pengumuman xAI, dan akan dibuat tersedia untuk semua pengguna X Premium+ selepas ia keluar daripada peringkat ujian. Musk pernah bercakap tentang ambisinya untuk membangunkan X melepasi asas sebagai platform sosial menjadi aplikasi segalanya seperti WeChat Tencent Holding Ltd. di China. Grok akan menjadi sebahagian penting dalam membangunkan itu – walaupun xAI adalah syarikat berasingan, ia berkata berniat bekerjasama rapat dengan X, Tesla dan perniagaan lain.