Musk-Altman

(SeaPRwire) –   Elon Musk menyaman OpenAI dan Ketua Pegawai Eksekutif Sam Altman, mendakwa mereka telah melanggar perjanjian penubuhan syarikat kecerdasan buatan tersebut dengan meletakkan keuntungan melebihi faedah kemanusiaan.

Bilionawan berusia 52 tahun tersebut, yang merupakan pengasas bersama OpenAI tetapi tidak lagi mempunyai kepentingan, berkata dalam saman yang difailkan lewat hari Khamis di San Francisco bahawa hubungan rapat syarikat dengan Microsoft Corp. telah menjejaskan misi asal syarikat itu untuk mencipta teknologi sumber terbuka yang tidak akan tertakluk kepada keutamaan korporat. 

Musk, yang juga merupakan Ketua Pegawai Eksekutif Tesla Inc., merupakan antara individu yang paling lantang bersuara tentang bahaya AI dan kecerdasan umum buatan. Pelancaran ChatGPT oleh OpenAI lebih setahun lalu telah mempopularkan kemajuan dalam teknologi AI dan meningkatkan kebimbangan tentang risiko sekeliling perlumbaan untuk membangunkan AGI, di mana komputer secerdas manusia biasa.

“Sehingga hari ini, laman web OpenAI Inc. terus mengaku bahawa piagamnya adalah untuk memastikan bahawa AGI ‘memberi manfaat kepada semua manusia’,” kata saman itu. “Tetapi dalam realiti, OpenAI Inc. telah berubah menjadi anak syarikat de facto sumber tertutup untuk syarikat teknologi terbesar di dunia: Microsoft.” 

Jurucakap bagi OpenAI dan Musk tidak segera memberikan maklum balas kepada permintaan untuk memberi komen. 

Musk, individu terkaya di dunia, telah membantu menubuhkan OpenAI pada tahun 2015 tetapi telah meninggalkan syarikat itu kira-kira dua tahun kemudian kerana perbezaan falsafah tentang cara untuk memperoleh keuntungan daripada teknologi tersebut. Selain mengetuai Tesla, beliau memiliki rangkaian sosial X dan sedang mengumpulkan wang untuk satu usaha sama AI yang diasaskannya yang dikenali sebagai yang mempunyai bot sembang jenis ChatGPT sendiri, Grok.

Pada bulan , Musk mengkritik penstrukturan semula kepimpinan OpenAI tahun lepas, satu tempoh yang penuh gejolak di mana Altman telah digulingkan jawatannya sebagai Ketua Pegawai Eksekutif dan kemudian dilantik semula dengan sokongan dari Microsoft. Musk berhujah dalam saman tersebut bahawa Altman, Presiden OpenAI Greg Brockman dan Microsoft telah bekerjasama untuk menggulingkan sebahagian besar lembaga syarikat rintisan itu, yang telah bertanggungjawab untuk melaksanakan misi asal syarikat itu untuk membangunkan teknologi untuk kepentingan manusia.

Sejak memperkenalkan ChatGPT dan GPT-4, model bahasa besar yang memacu bot sembang, OpenAI telah mencetuskan gelombang penggunaan AI dalam pelbagai perusahaan di seluruh dunia. Microsoft telah menjadi salah satu yang paling agresif dalam menggabungkan teknologi tersebut ke dalam pelbagai perkhidmatan awan dan perusahaan yang luas.

“Altman telah memilih sendiri lembaga baru yang tidak mempunyai kepakaran teknikal yang serupa atau latar belakang yang ketara dalam tadbir urus AI, yang telah direka oleh lembaga sebelumnya,” kata saman itu. “Lembaga baru itu terdiri daripada ahli-ahli yang lebih berpengalaman dalam perusahaan berpusatkan keuntungan atau politik berbanding dalam etika dan tadbir urus AI. Mereka juga dilaporkan ‘sangat menggemari Altman’.”.

Kes ini menandakan peningkatan dalam salah satu pertembungan berprofil tinggi dalam bidang AI yang baru muncul, yang meletakkan dua pemain paling penting di bidang tersebut untuk saling bertentang. Saman tersebut akan memberi implikasi bukan sahaja kepada OpenAI, yang sedang berusaha untuk mengumpulkan dana dengan penilaian sebanyak $100 bilion atau lebih, tetapi juga kepada Microsoft. Saham firma yang berpusat di Seattle itu telah meningkat sebanyak 68% pada tahun lalu, menjadikannya syarikat yang paling bernilai di dunia, kerana syarikat itu berusaha untuk menjadi pemimpin dalam penggunaan AI.

“Dengan penstrukturan semula ini, OpenAI Inc. telah meninggalkan misi bukan keuntungannya untuk membangunkan AGI untuk kepentingan manusia secara meluas, sekali gus menjauhkannya daripada syarikat keuntungan terbesar di mana kuasa yang besar akan tertumpu secara tidak wajar,” kata saman tersebut.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.