(SeaPRwire) –   LOS ANGELES – Elton John telah mencapai status EGOT.

Penyanyi dan pemain piano terkenal dari Britain itu memperoleh Anugerah Emmy pada malam Isnin untuk kategori khas bervariasi terbaik (hidup) untuk Elton John Live: Farewell from Dodger Stadium, dokumentari konsert tiga jam yang disiarkan di Disney +.

John berkata beliau merasa “sangat terhormat” kerana menyertai kumpulan elit pemenang EGOT yang telah memenangi anugerah Emmy, Grammy, Oscar dan Tony.

“Perjalanan ke saat ini telah dipenuhi dengan dedikasi, komitmen dan sokongan tanpa syak wasangka peminat saya di seluruh dunia,” kata John, 76, dalam kenyataan selepas memenangi trofinya.

Bintang pentas superstar itu mempunyai lima Grammy, terbaru untuk “Elton John & Tim Rice’s Aida” pada 2001; dua Oscar untuk “Can You Feel the Love Tonight” dari The Lion King pada 1994 dan “(I’m Gonna) Love Me Again” dari Rocketman; bersama-sama dengan Tony untuk skor asalnya pada Aida.

Beliau adalah salah seorang artis solo terlaris sepanjang masa, dan memegang rekod untuk jualan fizikal tunggal terbesar sepanjang masa berkat 33 juta salinan yang dijual untuk “Candle in the Wind” pada 1997.

John menjadi orang ke-19 untuk mencapai status EGOT selepas Viola Davis mencapainya apabila beliau memenangi Grammy tahun lalu. Artis lain yang mempunyai EGOT termasuk Whoopi Goldberg, Jennifer Hudson dan John Legend.

David Furnish, suami John dan penerbit khas konsert itu, berkata John sangat gembira malam Isnin tentang memenangi Emmy pertamanya, dan beliau “berteriak keras.” Furnish berkata John yang “sangat terhormat” tidak dapat menghadiri majlis anugerah kerana sedang pulih dari pembedahan baru-baru ini.

“Kami FaceTime beliau. Kami bangunkan beliau tengah malam,” kata Furnish sambil memegang anugerah John di belakang pentas. “Beliau kini berada di UK. Lutut kirinya telah digantikan – yang tidak menghairankan jika anda fikirkan bilangan piano yang telah beliau lompat.”

Konsert John adalah yang terakhir dari tiga malam di stadium itu sebagai sebahagian daripada leg Amerika Utara lawatan Farewell Yellow Brick Road, yang bermula pada September 2018 dengan pertama daripada lebih 300 tarikh yang dijadualkan. Ia telah ditangguhkan pada 2020 kerana wabak COVID-19 dan disambung pada 2021.

Persembahan tetamunya, yang menarik lebih daripada 50,000 orang, mempunyai kemunculan tetamu dari generasi baharu bintang termasuk Dua Lipa dan Brandi Carlile.

Siaran khasnya menewaskan persembahan separuh masa Apple Music di Super Bowl yang dibintangi Rihanna, serta siaran televisyen Anugerah Akademi ABC, siaran televisyen Anugerah Tony CBS dan Chris Rock: Selective Outrage Netflix.

“Malam ini adalah bukti kuasa seni dan kegembiraan yang ia bawa kepada kehidupan kita semua,” kata John. “Terima kasih kepada semua orang yang telah menyokong saya sepanjang kerjaya saya. Saya sangat bersyukur.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.